Opstina Berane zgradaNa prekinutoj Dvanaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Berane, Koalicija „Zdravo Berane - SNP-DF“ izgubila je izborni legitimitet. Ma kako da se pravno tumači glasanje, brojanje i prebrojavanje odbornika po pitanju Izvještaja predsjednika opštine Berane za 2015. godinu (16 Za, 2 uzdržana i 16 protiv u prvom glasanju ili 17 Za, jedan uzdržan i 16 protiv) jasno je da je koalicija u ovom obliku izgubila legitimitet  i da je glasanje po pitanju Izvještaja predsjednika opštine potvrdilo ono što  već više od godinu dana znaju svi u Beranama o načinu funkcionisanja aktuelne lokalne vlasti i sukobima koji vladaju u njoj.

No, šta je to što je novo donio dosadašnji dio Dvanaeste redovne sjednice SO Berane?

Prije svega, napadi pojedinih odbornika vladajuće većine ali i mlake odbrane Izvještaja od strane drugih iz te iste grupacije, pokazali su da su odbornici vladajuće većine svjesni ostvarenih slabih rezultata izvršne vlasti i da je to toliko očigledno da više ni oni (bar pojedini) ne mogu ili ne žele da pravdaju pred građanima.

“Od svega što smo obećali građanima prije dvije godine, ništa nije realizovano i oni su prevareni”, bile su neke od kritika koje je izvršnoj vlasti uputio odbornik Velimir Bato Đurišić.

No, ni predsjednik Opštine, Dragoslav Šćekić, nije se povlačio i odgovarao je bez kompromisa, pokazujući na taj način političku hrabrost da uđe u duel i razmjenu argumenata, čak i po cijenu raskidanja koalicije, do čega je, u petak, nezvanično i došlo, ali (još) nije verifikovano.

I na kraju, opozicioni DPS je, poslije dvije godine, ipak, pokazao da zna da igra “i opozicione političke igre”, iz kojih su izvukli političku korist veću nego što su se, vjerovatno, odbornici i rukovodstvo te partije mogli i nadati pred početak sjednice.

Raštimovana Koalicija “Zdravo Berane”

Da je nešto trulo u beranskoj vladajućoj koaliciji nije tajna već više od godinu dana. Ozvaničeno je to prije više od dva mjeseca, stvaranjem Srpske stranke, ali to, kao i sve češće javne i one druge kritike od strane pojedinih odbornika vladajuće koalicije kao da su predstavljale “pripreme” za ono što se desilo po pitanju Izvještaja predsjednika opštine.

Koliko su “zdravi” nezadovoljni međusobnim relacijama potvrđuje i činjenica da su nekoliko dana prije održavanja sjednice, samo malo informisaniji građani Berana znali da će na ovom zasijedanju pojedini odbornici vladajuće većine glasati protiv nekih od Predloga odluka izvršne vlasti, da neke od njih neće proći i to se unaprijed komentarisalo.

Tokom diskusija po pitanju Izvještaja, taktika rukovodstva partija koje čine vladajuću većinu bila je jasna, providna i slaba. Moglo bi se reći, već bajata.

Skupstina opstine Berane sjednica

Pokušavalo se sa mladim lavovima i lavicama vraćati i usmjeravati priča koja se već dvije godine sluša u Skupštini (i van nje) o “naslijeđenim dugovima i problemima”, pokazujući tako da ne shvataju da vrijeme prolazi, da je priča postala već dosadna i da se moraju pokazati rezultati kojim bi se, bar donekle, pokazalo građanima da do uvećanja dugova nije došlo samo zbog plata za zaposlene.

Očigledno je da nijesu dovoljno razmatrali i da su u koaliciji prisutni neki novi politički subjekti, ali i da više ne mogu kontrolisati neraspoloženje onih koji su ih podržali na prethodnim izborima, a koji se već nalaze u nekim novoformiranim političkim subjektima ili najavljuju formiranje “građanskih lista” čime se ispoljavaju nove ucjene lokalnoj vlasti. Time su “sagorjeli” mlade političke “lavove i lavice”, a da je efekat njihovih diskusija uništio kolega iz istih odborničkih klupa.

Očigledno je da odbornici vladajuće većine nijesu imali odgovore na novu situaciju u Skupštini i da, izuzimajući Dragoslava Šćekića, nijesu spremni za političku borbu i sa koalicionim kolegama.

O političkom pritisku na jednog od odbornika nećemo se ni osvrćati niti ih ovom prilikom komentarisati, jer takvim ponašanjem “zdravi” odbornici i partije" su pokazali koliko su demokratični, ali i koliko su njihovi odbornici “slobodni ljudi koji razmišljaju svojom glavom”.

Šćekićeva politička hrabrost

Tokom razmatranja Izvještaja, Dragoslav Šćekić je suočen sa situacijom o kojoj je većina građana u Beranama znala i o čemu se po gradu pričalo nekoliko dana prije početka rada Skupštine, Šćekić je prihvatio izazov i ušao u “fajt” sa odbornicima sopstvene koalicije.

Hrabro i beskompromisno, odgovarao je na više nego mlaka pitanja i kritike opozicionih odbornika, ali i još žešće na kritike odbornika Đurišića iz klupa koalicije čiji je bio nosilac liste.

Dragoslav Scekic 1Nikome nije uskratio odgovor na postavljeno pitanje, sa svakim odbornikom, a posebno Đurišićem je prihvatao replike i bez izjava uvijenih u demagoške floskule saopštavao stavove i po pitanju drugarstva sa osobama koje su članovi DPS-a i lokala koje posjećuje u Podgorici, a što mu je, takođe, zamjerano.

Pragmatično je prihvatio neke od zahtjeva koji suštinski nijesu bili problem (tipa uklanjanja državne zastave sa zgrade ističući da će ona po Zakonu biti postavljana za dane praznika ili ispravljanja djelova tekstova na zvaničnom sajtu Opštine) demonstrirajući tako da želi kompromis, ali i da zna da prepozna trenutak kad treba da “politički pokaže zube”.

Gospodine Đurišiću, nemojte da uvijate u oblande opšteg dobra ono zašta ste lično zainteresovani. Vi Opštini dugujete veliki novac na ime neplaćenog zakupa zemljišta za vaše lokale, kao i za hektara poljoprivrednog zemljišta, kazao je Šćekić u završnoj riječi, nakon koje, po Poslovniku, nema komentara i replika.

Ipak, ako je tako, otvoreno je pitanje: Zašto Opština Berane i ne naplati taj dug i da li on služi samo za replike i eventualna politička razračunavanja u okvirima Koalicije “Zdravo Berane”.

Ni kriv ni dužan, DPS pobrao plodove razmatranja Izvještaja

Od svađe u vladajućoj koaliciji, ništa manje iznenađenje nije predstavljalo ponašanje odbornika opozicionog DPS-a. Bar ne na početku sjednice, jer je tek nakon završenog glasanja i prekida rada Skupštine, postalo je jasno da su opozicioni odbornici imali strategiju kojom su uspjeli da ostvare više nego da su oštro pošli na Izvještaj.

Mlakim napadima na njegov sadržaj, samo su izazvali javno demonstriranje nezadovoljstva njegovim sadržajem odbornika od pojedinih odbornika  vladajuće koalicijie.

Sigurno da na taj efekat ne bi mogli da računaju da su odbornici Koalicije “Zdravo Berane” bili  homogeni, ma koliko da su nezadovoljni postignutim u prethodnoj godini, a jesu i to više od dvojice koji su to glasanjem i javno pokazali,

Iz tog razloga, “nabacivali su teme koje će produbiti razdor u vladajućoj koaliciji, a mlakim napadima na Izvještaj samo su produbljivali sumnje koje vladaju u redovima njihovih političkih protivnika.

Tom strategijom su u potpunosti anulirali davno pročitanu taktiku odbornika Koalicije “Zdravo Berane” koja se svodi na “Šta ste vi radili, dok ste bili vlast?” i isforsirali priču o Izvještaju predsjednika opštine za 2015-tu godinu.

Na kraju, svoj cilj su i ostvarili, jer je glasanjem, prvim i drugim, Koalicija “Zdravo Berane” izgubila svoj izborni legitimitet.

Epilog

Rečenica koja se čula još u septembra 2014. godine uoči održavanja Pete sjednice SO Berane, “da DPS neće rušiti vlast, već će ih pustiti da se sami urušavaju i tako pokažu koliko su slaba alternativa”, potvrdila se na ovoj sjednici. Kada se ima u vidu ponašanje odbornika te partije, njihovo učešće u radu, danas je izvjesno da DPS, namjerno ili slučajno, na Dvanaestoj sjednici SO Berane nije išao na pokušaj preuzimanja vlasti. Pored pomenutih činjenica, ka tom zaključku vodi i podatak da sjednici nije prisustvovao samo jedan odbornik, upravo iz te partije.

Osim što je izgubila izborni legitimitet, Koalicja “Zdravo Berane” je sama sebi udarila još veći šamar i bruku uvodeći praksu, inače, do sad nepoznatu u lokalnom parlamentu, glasanja po drugi put o istoj tački dnevnog reda. Ništa se spektakularno ne bi desilo ni da je ostao isti rezultat sa prvog brojanja. “Spektakl” je napravljen tek dva sata nakon toga, kada je glasanje ponovljeno. Više nije ni bitno da li 17 odbornika koji su podržali Izvještaj predstavlja većinu od 34 koliko ih je glasalo.

Takođe, teško je očekivati da će u narednom periodu svi odbornici vladajuće većine aminovati sve Predloge odluka izvršne vlasti, pa će u vladajućoj koaliciji drhtati od svake tačke dnevnog reda, a da ne govorimo o zasijedanjima parlamenta.

Nakon kritika na račun Izvještaja i glasanja, prvog i drugog, dva odbornika Koalicije “Zdravo Berane” pokazali su nezadovoljstvo radom i funkcionisanjem opštinske strukture, ali su tako i stavili sumnju na sebe “da rade za DPS”.

Na kraju, predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić će i u narednom periodu morati da bude spreman na kritike i replike ne samo sa odbornicima opozicionog DPS-a, već i onima iz, uslovno rečeno, njegovih političkih redova.

Moraće da pravi “trule kompromise” koji će dodatno urušavati i ovako krhku koaliciju koja je već izgubila izborni legitimitet.

U suprotnom, dodatno će podgrijati sumnje kod pojedinaca u njegove političke namjere i oni će mu još redovnije i glasnije brojali “intervijue koje daje u Pobjedi i drugim režimskim medijima.”

                        S. Radunović                         
Autor je predsjednik NVO Spona i        
Savjetnik urednice Elektronskih novina Espona

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone