Milija Pajkovic 2Ljetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme sređivanja utisaka, sabiranja i oduzimanja, a misli su već usmjerene ka novim Igrama koje će se održati 2020. godine u Tokiju!

Međutim, jedna računica je već jasna - svaka od država je za osvojenu medalju ustanovila određeni cjenovnik i moraće slavodobitnicima da isplati novac. Da bi se taj novac zaradio, odnosno da bi se neko domogao odličja, potreban je svakodnevni trud, prepun odricanja i znoja. No, nekada u želji da se pospiješi taj rad, da se izvuče iz tijela i poslednji atom snage, a i da se dođe do dodatne snage, takmičari i takmičarke ne prezaju od ugovora sa nečastivim, dakle, odlučuju se za upotrebu nedozvoljenih podsticajnih sredstava, odnosno dopinga! Naravno, on se uzima i prije Igara, da bi se i stiglo do njih, ali i za razna druga takmičenja, sve u cilju sticanja novca i slave.

Činjenica da postoje i dozvoljena sredstva za oporavak i nadražaj ne umanjuje poražavajuću istinu da se sve to izmiješano i zbućkano masovno koristi, pa je prirodnom sportisti ili sportiskinji, ukoliko se ne radi o nekom čudu, izuzetno teško da se nosi sa takvim takmičarima! Zato i ostavlja opor utisak saznanje da su neki sportisti i sportiskinje uveliko koristili doping, naročito za Olimpijske igre u Londonu, a  priča o tome da li je ta vrsta dopinga u tom trenutku bila dozvoljena ili, pak, zabranjena, ipak je,  nesuvisla. Jasno, to što se samo njima sve to  sručilo na glavu je, u stvari, bruka svjetskih organizacija za borbu protiv dopinga, koji su još mnogim drugim takmičarima i takmičarkama trebali da izreknu iste kazne, a ne da im progledaju kroz prste. Suvišno je napominjati da za sve, bez izuzetka, treba da bude ista mjera, a i ista kazna, a to je udaljavanje iz sporta, ali ne na nekoliko mjeseci ili godina, nego zauvijek; zbog toga je  i neshvatljiva podrška dijela javnosti grupi sportista kojima nije dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Riju,  kao da oni i nijesu koristili doping, nego jeli poparu, smočani kačamak ili priganice s medom! Naravno, ni neki osvajači medalja iz Rija sigurno nijesu to ostvarili tamaneći kačamak tučanik i domaći pasulj prebranac!

Odgovor na pitanje da li je svjetsko zlo, u vidu dopinga, pristiglo i u crnogorski sport, trebalo bi da ponudi javnosti neko iz Komisije za borbu protiv dopinga u sportu Crne Gore, odnosno iz Nacionalne antidoping Komisije ili od predstavnika najviših tijela koja vode brigu o sportu! Međutim, cjelokupna javnost Crne Gore, a naročito ona sportska, nije još dobila nikakve podatke o tome i svemu ostalom što je značajno za to, izuzev uopštenih izjava iz kojih se ne može ništa zaključiti, sem da su naši sportisti i sportiskinje čisti što se tiče upotrebe nedozvoljenih podsticajnih sredstava, kao kad su bili mali i jeli bakinu kašicu od domaćeg neprskanog voća i povrća.

Međutim, izjava jednog od čelnika crnogorskog sporta može da navede na razna razmišljanja: "Sa ponosom mogu reći da nijedan crnogorski sportista nije nikada na velikom takmičenju pao na doping testu". Da li to znači da je, možda, neko "pao“ na nekom manjem takmičenju i koja su to velika, a koja mala nadmetanja? I zašto se krije ko je to sve bio na testovima, kao da je to neka značajna državna tajna?

Inače, svjedoci smo da se u malenoj Crnoj Gori, zemlji zdrave hrane, mlijeka, jarduma, sira, skorupa, voća, povrća, vruće pogače, u nekim sportovima, skoro svakodnevno, osobito gdje se vodi računa o porastu mišićne mase, guta ponešto i od nedozvoljenih nadražnih sredstava. To je činjenica koju ne može da ospori niko i dobro je znana većini onih koji su upućeni u sport!

Jasno, ponešto je i u domenu pretpostavki, sve dok se neko od onih koji vode brigu o tome zvanično ne oglasi - naime, mnogi nagađaju da svjetske organizacije za borbu protiv dopinga i organizatori nekih  takmičenja, u početku, zbog mnogo čega, žmure pred sportistima i sportiskinjama nekih novih malih zemalja, što se tiče upotrebe onog što se ne smije upotrebljavati. Takav odnos može i da potraje, ali i da se prekine -  da nije bilo objavljivanja rezultata o dopingovanim takmičarima sa Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu, za sada ih je preko sto, kao i zabrane nastupa nekim  olimpijcima u Riju, možda na Igrama ne bi bilo ovoliko odustajanja, loših rezultata i igara!

Da bi bitka protiv upotrebe dopinga u Crnoj Gori bila onakva kakva bi trebalo i da bude, svakako da su neophodne promjene u  članstvu Nacionalne antidoping Komisije! Ako je neko ljekar, a nije specijalista ili subspecijalista sportske medicine, ne znači da i poznaje ovu veoma osjetljivu oblast, a i da može da pomogne onako kako. To pitanje stručnosti i istinskog znanja treba da riješe oni sami između sebe i onda bi bilo mnogo toga drugačije; na primjer, ne bi se dešavale takve neozbiljnosti poput, recimo, te, da za predsjednika Zdravstvene komisije jednog crnogorskog saveza u olimpijskom sportu izaberu najobičnijeg ljekara, ali ne zbog znanja, jer bi onda bilo sve u redu, nego zbog podobnosti i zbog njegovih veza i vezica, a ne predloženog  subspecijalistu i specijalistu sportske medicine, sa dugim stažom obavljanja te djelatnosti, i to u nekoliko sportova.

A što se tiče toga da li je neko od crnogorskih sportista koristio, ili koristi, nedozvoljena podsticajna sredstva, odnosno da li je neko podvrgnut testu od strane nadležnih službi, trebalo bi da se oglase iz NADK-a brošurom, i to za svaku godinu i da u njoj navedu - gdje je i kada je testiran neki crnogorski takmičar ili takmičarka i kakvi su im rezultati antidoping provjere? Ti navodi bi trebalo da se podijele svim onim kojima i treba. Na taj način bi se stekla prava i pouzdana slika i znalo bi se da li su sportski rezultati ostvareni na prirodan način, a u protivnom kažnjavao bi se takmičar, pa i njegov trener, naravno, ukoliko se dokaže da je znao za to. Pored toga niko iz ove Komisije nije podijelio klubovima spisak dozvoljenih i nedozvoljenih sredstava, a niti su to učinili njihovi savezi. Tako je otvoreno pitanje - koliko pojedinci, treneri i takmičari  znaju da su zabranjeni stimulansi u vidu: adrafinila, amfepramona, amfetamina, bromantana, kropropamida, fenkamina, prolintana, katinona, tamprofazona, pemolina, itd; zatim da li im je poznato da je zabranjen genski doping, i to kao transfer polimera nukleinskih kiselina ili analoga nukleinskih kiselina, kao i korištenje normalnih ili genskih stanica. Nepoznato je da li znaju da je  isključeno i bilo kakvo korištenje narkotičkih sredstava, kao, recimo, buprenorina, diamorfina (heroina), fentanila, metadona, morfina, pentazocina, itd, a i kanabinoida (kanabisa, hašiša, marihuane), ali i materija koje oponašaju kanabis, kao, primjera radi,  JHW-018, HU-210, "spice“, a i glukokortikoida. Malo ko zna da je u određenim sportovima i alkohol uvršten u zabranjene supstance, kao i beta-blokatori.

Predstavnici Nacionalne antidoping Komisije bi, konačno, trebali da u svakom mjestu Crne Gore, održe kratka, a razumljiva, predavanja na ovu temu, uz podjelu pratećeg materijala. Dotle, razna ubjeđivanja, oglašavanja  i davanje ,,časne riječi“ pojedinaca da u Crnoj Gori niko nije koristio ili koristi doping ne znače skoro ništa i ne može se isključiti mogućnost da neko od crnogorskih sportista nije kušao, a i kuša, zabranjene supstance u cilju ostvarivanja rezultata, dobitka materijalnih sredstava i pojavljivanja na značajnim takmičenjima.

Industrija doping proizvoda iz dana u dan napreduje i to do takvih razmjera da je to na granici fantastike! Neke zemlje odvajaju velika sredstva za razne opite i stvaranje novih supstanci od kojih zastaje dah! Nevjerovatno, ali i istinito! Za onoliko koliko se napreduje u razotkrivanju  dopinga, još se više napreduje u stvaranju supstanci koje se ne mogu otkriti, ne barem dok traju Igre ili svjetska, odnosno evropska prvenstva. Izlišno je reći da su tokom prodaje tih materija vrte  basnoslovne sume novca, koje neko, na lak način, dobija preko muka i znoja drugih.

U sklopu svega toga je i namjerno stvaranje sportskih idola sa svojstvima filmskih vanzemaljaca. No, kao i u filmu, njihovi trenuci slave nijesu dugovječni, a mnogi od njih naruše svoje psihičko i fizičko zdravlje, neki put, nažalost, i sa tragičnim ishodom!

Zato bi uzori mladim poklonicima sporta trebali da budu sportisti poput našeg Leona Štukelja, gimnastičara, koji je, jedući zdravu i domaću hranu, osvojio, ni manje, ni više, nego šest olimpijskih medalja, i to tri zlatne, jednu srebrnu  i dvije bronzane, i to na Igrama u Parizu, Amsterdamu i u Berlinu. Pored toga, bio je i petostruki svjetski prvak, trostruki vicešampion i osvajač tri bronzane medalje.

Veliki sportista i čovjek, Leon Štukelj, poživio je 100 godina!

Milija Pajković       
Autor je novinar,      
uspješni svestrani sportista,
trener i sportski radnik   

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone