Poplave 2016 1Malena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je bilo, ni manje, ni više, nego preko šest hiljada raznih tkz. nevladinih organizacija! U Beranama je, doduše, prema nepotpunim podacima, pošto se oni mijenjaju iz dana u dan, uknjiženo preko 130 takvih organizacija!

U opisu njihovog rada, između ostalog, postoje i odredbe koje obuhvataju razvoj turizma, ali i zaštitu čovjekove prirodne sredine. Ko pomaže većinu tih organizacija, šta je, u stvari, njihova prava djelatnost, zbog čega su ustanovljene, pored onog što svi znamo, a to je da se iz opštinske i državne kese uzme nešto novca za lične potrebe, odgovoriće najbolji sudija - vrijeme!

Jedno je sigurno - one su nastale kao rezultat tobožnjih društvenih izmjena, i to jednog društva koje je, takođe, tobože, proglašeno kao "društvo tranzicije“, gdje se iskoristila namjerno ta strana riječ da bi izazvala nedoumice, a gdje je nedoumica tu je i dosta mutnog, a gdje je mutnoće, tu se odlično snalaze oni koji su naučili da love u mutnom.

Na žalost, svjedoci smo raznih sprdačina koje nam proturaju svakodnevno iz bijelog svijeta, pokazujući tako da žele da nas stave u isti koš sa necivilizovanim i primitivnim društvima, kobajagi nas učeći svemu i svačemu, iako oni mogu da nauče mnogo toga od nas, ali onog što ne valja - kako bez rada da imaš mnogo toga, kako da ubijediš mnoge da vjeruju u laži, u pogrešnu istoriju, u sve ono što je naopako.

Dakle, gotovo nijedna od tih silnih organizacija, od kojih su neke prava preduzeća za prodaju magle i praznih priča, nije podigla svoj glas protiv izgradnje hidroelektrana i elektrana u Crnoj Gori, pa i u našem kraju.

Tek se neko od njih, čisto reda radi, oglasi, s vremena na vrijeme,  ponekim pismom i to je sve. Naročito je prepoznatljiva jedna NVO sa prizvukom zelenog u svom nazivu, čiji se predstavnici ne miču sa državne televizije, sipajući brbljivo naučene tekstove, a kad ih neko obavijesti o napadu na neku rijeku, rječicu, onda samo "mudruju“ iz svojih udobnih sjedeljki.

Niko se od njih nije pojavio na licu mjesta da napravi živi bedem i ne dozvoli izvođačima radova da uništavaju vjekovni, milenijumski, prirodni sklad - svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše!

Tako su oni olako, uz protivljenje pojedinaca koji su dolaskom na lice mjesta i svojim napisima ukazali na unakazivanje čovjekove životne sredine, dozvolili određenoj grupi da se bogati skrnaveći  prirodu, uništavajući rječne tokove, remeteći vječni sklad prelijepih kanjona i klisura.

Eto, na žalost, uništena je Šekularska rijeka, a i okolne šume su na izdisaju, Pepićka rijeka je na udaru, sprema se uveliko nasrtaj na Lim, onda na pjenušavu Perućicu koja sama od sebe bijeli platna, što se i spominje u jednoj legendi ili priči o boravku Svetog Save u potkomovskom kraju, na Mojansku i Konjsku rijeku i, konačno, izvršen je napad na Bistricu.

Tako je to, na žalost, širom Crne Gore, svugdje gdje je bilo kakva rijeka, rječica, vodopad, pa se, uveliko, sprema pravi nasrtaj na Moraču, kao i na njen izvor Grlo u Vragodolu iznad Ljevišta.

Kanjon Bistrice, čiji je početak na samo tri kilometra udaljenosti od Berana, poznat kao carstvo pastrmke, orlova, sokola, pojilo raznih životinja, uništen je, takođe, zajedno sa koritom rijeke, iz koje su u stara vremena, a i donedavno, stanovnici Buča, Lušca, Pešaca i Doca, kao i svještenici Manastira Đurđevi Stupovi, dovodili jazovima vodu da bi plavili i navodnjavali svoja imanja.

Bistrica je, u stvari, rijeka tri stara naselja - Lušca, Pešaca i Buča, granica između Lušca i Buča.

Ona je i prava arheološka riznica - na njenoj desnoj obali, u ataru Banjevca, kod ušća Konjske rijeke u nju, nalazi se neispitana gradina Gradac. Starost utvrde nije naučno utvrđena, sigurno doseže u daleku prošlost, što svjedoče i nalazi grnčarije, kao i ostaci suhozida.

Preko puta je lanac pećina - Vilino vreteno, Dvovratnica, Čađa, u kojoj su se za vrijeme Drugog svjetskog rata sklanjali od naleta bombardovanja žitelji Berana i naselja u okruženju. I danas su vidne rupe na stijenama, u koje su stavljane grede i patosnice, preko kojih su nekada davno prolazili stanovnici pećina, naročito Zidanice, koja je do skoro bila prepoznatljiva po ulaznom zidu, koji, na žalost, uništavaju.

Bez ikakve opomene, bez ikakve najave, na jedno takvo bogatstvo su se okomili oni koji žele da svaku rijeku i jači potok u Crnoj Gori, pa i u beranskom kraju, pretvore u svoje vlasništvo, uništavajući ih pri tom, i zarađujući dosta novca od prodaje struje.

Obećanjem sređivanja puta uz rijeku, pa, čak, i probijanjem asfaltnog putnog pravca sa tunelom do Jezerina kod Kolašina, ubijedili su brzo stanovnike iz Gornjih Sela, od kojih većina živi u Beranama i na raznim drugim stranama, u ispravnost svoje nakane, a i u to da će im sve to donijeti sreću i blagostanje.

Sve je započeto skrnavljenjem Jezerštice, veličanstvene otoke iz Rupskog jezera (Pešića jezero), kada su unekoliko sredili put od glavne ceste do katuna.

Nije prošlo mnogo i put je nagrđen, što od kamiona i traktora, što od vode koja se nesmetano slijeva skoro cijelom njegovom dužinom. Od obećanih mnogih radnih mjesta, mještani su se, na jedvite jade, izborili za jedno, dva!

Put od Pešaca do Lubnica, koji je samo proširen i asfaltiran, pitanje je kolikim i kakvim slojem, nešto je i ublažena uzbrdica ka Zdravcu, sređivan je, ni manje ni više, nego tri godine, uz upotrebu novih građevinskih mašina i kamiona.

Kako je urađen pokazala je Bistrica čim je prvi put nabujala - ponijela ga je kao tranju na više mjesta, a da opštinska služba nije pravoremeno uvela vanredno stanje ponijela bi jošte više.

Na sred korita Jelovice, kako se naziva prvi dio toka Bistrice, kroz istoimenu planinu, kod skretnice prema jezeru, izgrađena je betonska skalamerija za hidrocentralu.

Ružne građevine uz cestu, ograđene bodljikavom žicom, umnogome liče na ratne logore, uz tužne vodotokove sa cijevima i bazenima i samo mogu da odagnaju zalutale turiste, a kamo li da dovode nove. Pri tom se uništava dosta šume, remeti prirodna ravnoteža, pojačava se štetno zračenje i pogubno utiče na riblji i ostali životinjski svijet.

Izgradnja takvih nakaradnih "strujnih postrojenja“, iza kojih su i strani ulagači i naredbodavci, uz one domaće,  nameće  pitanje - zašto su visoko razvijene zemlje zabranile i prestale sa takvim vidom iskorištavanja prirodne energije?

Evo odgovora - zato što su se zbile katastrofe sa dosta ljudskih žrtava i zato što je znatno veće ulaganje od onog očekivanog, zato što je radna snaga za održavanje takvih centrala iz njihovih zemalja, a to traži mnogo više i dodatnih ulaganja.

Dalje - zašto su oni koji žele da ulažu, a i već ulažu, u izgradnju hidroelektrana i elektrana kod nas, iz onih zemalja koje na sve načine ulažu u turistički razvoj svoje države, uz veliku zaradu i očekivanje još veće?

Pa zato što žele, poslije grešaka, da sačuvaju svoje prirodne ljepote koje nijesu ni približne onim našim, a naše, uz pomoć svojih saučesnika, da unište i dokrajče, da bi nas tako očerupali i pojačali još više našu ekonomsku zavisnost od njih, a uz nju su prilijepljene i ostale! O jevtinoj radnoj snazi, ne treba ni trošiti riječi.

Šta treba da nam se desi da jednom za svagda shvatimo da u svijetu niko nema milosti za nikog i da se iza lažnih prijateljstava na nivou država kriju samo interesi, tajni i javni i ništa drugo.  

Sve ovo nikako ne znači da se treba odreći proizvodnje električne energije, jer je ona sastavni dio naše svakodnevnice, naprotiv, treba je i proizvoditi. Rješenje je lakše nego se li se to i očekuje - treba iskoristiti vjetrove na visovima, koji duvaju tokom cijele godine i izgraditi vjetrenjače, ali u skladu sa okruženjem, ne na način kao što je to sada rađeno, i u saradnji sa ozbiljnim preduzećima i stručnjacima.

Što se tiče jakih potoka, rječica i rijeka treba graditi male protočne elektrane, koje uopšte ne škode okruženju u bilo kojem obliku i mogu da napajaju potrebnom količinom energije naselja u blizini, sela i katune, što bi bilo značajno i za rasterećenje električne mreže Crne Gore.

Tada tok rijeke ostaje isti, šuma se ne siječe, a malene kućice za uređaje ne odudaraju od okoliša i oblažu se drvetom, tako da liče na katunske stanove.

Malo je kome poznato, ali je ratni zarobljenik Njemac Vili, odmah poslije završetka rata, napravio u Lušcu elektranu, koristeći svoje znanje i umješnost, prokopavši jaz od Bistrice uz pomoć zatvorenika iz zloglasnog komunističkog zatvora Šefkovača u Beranama, tako da su osvjetljenje dobila domaćinstva u tri naselja - Lušcu, Pešcima i na Buču.

No, čim se Vili vratio u Njemačku, elektrana je prestala da radi i po običaju je pokradena. A danas, nema dana da u nekoliko navrata ne nestane, onako iz čista mira, struja, u spomenutim naseljima, ali i u ostalim, na desnoj obali Lima, na putu kroz beransku dolinu.

A da je priroda jača od čovjeka i da je nesavladiva, uz napomenu da se od nje može uzimati samo onoliko koliko ona to daje i onda kada  to ona želi, pokazala je nedavno ljepotica Bistrica, ljeti jedva vidna, sa virovima za kupanje, sa nekim mjestima gdje i zagnjuri u šljunak i nestane, dok se  s jeseni i u proljeće, preko noći, pretvara u ogromnu bujicu i tako naraste da sve valja i nosi pred sobom, što je i pokazala više puta.

Bilo je godina kada je tekla raširena od bučičkog do lužačko-pečičkog brda! Tako se zbilo i tu skoro - ni bazeni, ni cijevi elektrane, ni bezbrižnost graditelja te sulude zamisli da zauzdaju rijeku i unište prirodu nijesu mogli da je zaustave i ona je umalo potopila znatan dio Lušca i Pešaca, zaprijetila je preko naraslog Lima i varoši, i to upravo ona mjesta koja su od nje oteli neki od žitelja ovih naselja i prodali doseljenicima, koji su se iz udaljenih sela naselili u vrijeme otvaranja fabrika.

Teško je bilo koga izdvojiti sa te lijeve obale Bistrice koji su se nedavno, cijelu noć, rvali sa pomahnitalom i razljućenom rijekom u pokušaju spasavanju svojeg imetka, sa divljom ljepoticom koja je riješila da se osveti onima koji su je naružili, ali je pritom zakačila i njih nedužne.

Čini mi se da je, nekako, slučaj penzionerke Kate Stešević iz tog dijela Pešaca, kod starog mosta, pravi odraz svih tih muka i strahota.

Ona se od bujice koja je potopila prizemlje nove kuće u kojoj živi spasila popevši se na sprat, odakle su je susjedi izbavili. Njeno pokućstvo, sav njen namještaj je uništen, a zidovi su potamnili od vode -  bili su potrebni dani da se mulj, smeće i ostale naslage izbace iz njenog doma.

Iako je sve to pretprjela, niko nije mogao da primijeti da je uzrujana, ostala je  pribrana, kao, uostalom, i većina okolnog življa, koje je snašla ista nevolja, svjesna činjenice, da živi upravo na dnu nekadašnjeg korita Bistrice.

Drveni mostić na Bojovića viru, razapet između dvije stijene, pješačka veza između Buča i Lušca, Bistrica nikada do sada nije odnijela - sada ga je samo prislonila uz obalu. Opštinske vlasti bi, svakako, trebale da, što hitnije, koji održavaju samo njih nekoliko iz najbližih kuća, a koriste ga svi!

Može se, na prvi pogled, učiniti da ovaj napis, možda, ne pristaje uz ova sva praznična raspoloženja, ali mislim, da je bilo kakav predah od molitve, trpeze i slavlja, upravo pogodan da se najozbiljnije shvati mnogo toga, ali i da se pokušamo sabrati u nastojanjima da spasimo naše rijeke, rječice, potoke, sve naše prirodne ljepote od naružavanja i juriša na njeno iskonsko biće, a sve to zarad ličnog ćara.

Zapitajte se samo da li je, možda, struja pojevtinila, zapitajte se šta sve u sklopu svog računa za struju plaćate, a šta dobijate za uzvrat, da li imate i struju redovno ili često nestaje (stanovnici lijeve obale Lima, od Beransela do Vinicke, preko Doca, Lušca, Pešaca, Buča, svakodnevno nemaju struju u više navrata, a čim se neka dobra baka okrene na svojem ležaju, gore u Šekularu, gdje su i prodali lijepu zgradu škole vlasnicima elektrane, onda opet nema struje, a da ne govorimo o prvoj grmljavini, prvoj kiši, prvom snijegu! Sve bi to bilo zanimljivo i za priču i za ostalo samo da nijesmo u dvadesetprvom vijeku! Zato se trebamo boriti da spasimo ovo što nam je preostalo, a i da natjeramo da ove postojeće ,,skalamerije“ za struju na Bistrici i Šekularskoj Rijeci odstranimo i oslobodimo rijeke i okruženje, kao da i spriječimo napad na Moraču i sve ostalo u Crnoj Gori.

Najlakše je ćutati i praviti se nevješt, a poslije, kad se sve okonča nepovoljno, jadikovati! Naša jedina budućnost su istinski turizam, izvoz pijaće vode i proizvodnja zdrave hrane - sve ostalo je prazna priča, a da je to istina pokazale su sve ove silne godine iza nas.

Ne zamjerite što sam vam uduzeo malčice vremena, a u jedno sam siguran - ovo vam ne može naškoditi, a  može, čak, i koristiti!

Ostajte mi zdravo i veselo!

Milija Pajković

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone