RTCGNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima zainteresovane NVO pozivaju na poštovanje Zakona i osuđuju partijske diktate, kao ni reagovanja političkih partija. Da li je to izborom Andrijane Kadija za direktoricu nacionalnog Javnog servisa RTV CG Savjet te kuće, konačno, donio pravu, bez partijskih pritisaka, na Zakonu zasnovanu odluku?

Da podsjetimo, devetočlani Savjet Javnog servisa RTV CG je prije nedjelju dana, sa pet glasova podrške, u trećem krugu glasanja, izabrao Andrijanu Kadija za direktoricu, dok je njena protivkandidatkinja, Radojka Rutović, imala podršku četiri člana Savjeta.

Nakon mirno i bez tenzija u javnosti prihvaćene odluke članova Savjeta o izboru Kadije, o čijem su se izboru članovi Savjeta izjašnjavali u, čak, tri kruga(?) mogao bi se steći utisak da je, bar ovog puta, sve proteklo po Zakonu i bez bilo kakvih, a posebno partijskih pritisaka.

No, nažalost, upravo pomenuti razlozi ostavljaju sumnju da je u ovom slučaju povrijeđen Zakon i da su politički pritisci bili do maksimuma izraženi, te da članovi Savjeta (pojedini ili svi, manje je bitno) nijesu uspjeli da im se odupru i da je Zakon, čak i Ustav, u kojem je garantovana nezavisnost  medija, u ovom slučaju ostao mrtvo slovo na papiru.

Novinarka Andrijana Kadija je izabrana za direktoricu RTV CG iz trećeg pokušaja, odnosno kruga, koji naš pravni sistem ne poznaje i čime je povrijeđen upravni postupak, čime je njen izbor, pravno gledano, diskutabilan, da ne koristimo druge i teže formulacije.

Valja podsjetiti i da je ona u prvom krugu imala manju podršku članova Savjeta od svoje protivkandidatkinje, u drugom su se izjednačile, da bi u trećem (?) stigla do podrške petog člana Savjeta i time bila izabrana na funkciju direktorice nacionalnog Javnog servisa. 

S druge strane, kandidatkinja Rutović, inače bivša direktorica Televizije Crne Gore, u sva tri kruga imala je podršku četiri člana Savjeta.

I sad se dolazi do krucijalnog pitanja: Kako je to uspjelo Kadiji da, na primjer, dobije podršku onih članova koji u prvom krugu nijesu smatrali da zaslužuje da vodi nacionalni Javni servis, da bi u trećem (pravno diskutabilnom) ta podrška toliko narasla da je i izabrana za direktoricu?

Da bi se došlo do odgovora, bar sa ovako kratke vremenske distance, izbor generalnog direktora (direktorice) ne  može se posmatrati kao izolovani slučaj i treba ga sagledavati u svjetlu ukupne političke zbilje koja je duže od godinu dana prisutna u Crnoj Gori.

Imajući u vidu činjenice o postepenom i iz „kruga u krug“ povećanju Kadijinog rejtinga kod članova Savjeta, potom medijskom hajkom koja se duže od godinu dana vodila protiv njene protivkandidatkinje, broju kandidata koji su bili u igri za prvog operativca RTV CG i da su svi „njihovi glasovi“ pripali izabranoj kandidatkinji, stiče se utisak da je, ovog puta, kod članova Savjeta bila prisutna logika: „Bilo ko, samo ne Rutovićka!“

A, iz toga proizilazi, da je na članove Savjeta vršen ogroman medijski i posebno politički pritisak kako bivša direktorica TVCG ne bi bila izabrana za generalnog direktora Javnog servisa. I pritisak je, da se ne lažemo, uspio. Iz tog razloga i nema saopštenja i reagovanja od strane onih koji su, bar kod laičke javnosti, „bili zaduženi da brane ustavnost i zakonitost“. I zato je tišina.

RTCG 1Tišina poput one koja je vladala prije godinu dana kada je dio političkih partija, NVO-a, predstavnika nekih od medija i „nezavisnih intelektualaca“ (kako to lijepo zvuči) uslovljavao učešće na parlamentarnim izborima ostavkom Rutovićke, što je predstavljalo direktno kršenje Ustava Crne Gore. I, što je i tada, baš kao i danas, urodio plodom. I zbog čega se niko nije zabrinuo. Ni opozicija, koja je uslovljavala, ni tadašnja tanka parlamentarna većina, ni Vlada Crne Gore, ni predsjednik države.

Na kraju, ni diplomatski predstavnici država koje imaju ambasade u Crnoj Gori. A zgažen je Ustav države. I u njemu garantovana nezavisnost novinara i medija.

Niko se tada, kao ni danas, nije oglasio i saopštio da je političkim pritiskom prekršen Ustav, mada je to bilo jasno svakom laiku, a ni to, ni toliko, nijesu uspjeli da saopšte ni članovi istog ovog Savjeta Javnog servisa.

No, koliki je bio politički pritisak o kojem se ne govori i pred kojim su podlegli članovi Savjeta možda je bolje sagledati ovu priču iz drugog ugla. Da se hipotetički zapitamo: Šta bi se desilo da je, kojim slučajem, u trećem krugu(?) podršku od pet glasova članova Savjeta dobila Rutovićka?

Da li neko i ko je taj koji može da sumnja, da bi se oglasila novinarska i medijska udruženja koja bi zahtijevala da se Javni servis "oslobodi partijskog pritiska“, iz redova dijela NVO-a bi tvrdili da je Savjet podlegao „političkom pritisku“, dok bi dio poltičkih partija isticao „mutne radnje koje su se dešavale tokom izbora direktorice RTV CG“.

Da li neko sumnja, da već unaprijed nijesu bila pripremljena razna saopštenja i reagovanja takve ili slične sadržine a sve „u znak protesta političkim pritiscima“, da je, eventualno, Rutovićka izabrana umjesto Kadije? Potpisnik ovih redova ne sumnja.

Jer, pored mirnog gledanja kršenja Ustava od strane kompletne crnogorske javnosti izvršenog prije godinu dana, izazvanog političkim pritiscima i ucjenama, članovi ovog saziva Savjeta su nijemo gledali kako pojedine političke partije traže podršku od nekih ambasada „za izbor svog kandidata?“ I nijesu se ni tada oglašavali. Kao što su ostali nijemi i na ponašanje pojedinih opozicionih lidera koji su, naravno, „bez političkog pritiska“, sugerisali koje i kakve emisije treba pripremati i emitovati na Javnom servisu!

Ni to nije predstavljalo politički pritisak, kao što, izgleda, za članove Savjeta „nije politizacija“ ni činjenica što je jedan od njih, na zahtjev pojedinih političkih partija, a u susret izborima održanihm 16. oktobra, pisao dokumenta partijama vezanim za medijsku politiku i što je on to i sam saopštio. Za ovaj i ovakav Savjet Javnog servisa RTV CG, ni to ne predstavlja „politizaciju“.

Iz tog razloga, ne treba ni da čudi što je prije nekoliko dana Savjet  dozvolio sebi da se glasa „u tri kruga“. Tri, devet ili 109 krugova... Kad nemate princip, a imate političke pritiske, nije ni bitno koliko je krugova u pitanju. Radi se samo o broju. Ostalo su samo nijanse...

 S. Radunović


Da li greške Savjeta i finansijski koštaju građane Crne Gore?

Niko u Crnoj Gori ne bi smio ni da razmišlja da se miješa u rad i izbor Savjeta i na taj način da pokušava da vrši pritisak (politički ili bilo koje druge vrste) na rad članova Savjeta. To nije tema ni ovog teksta, ni namjera autora. U ovom slučaju se ne radi ni o Andrijani Kadiji ili Radojki Rutović. Ovo bi moralo predstavljati predmet interesovanja kompletne javnosti, jer bi odluka morala biti donijeta samo na temelju pravne valjanosti.

Kako se ne bi, ponovo, desila greška Savjeta Javnog servisa na čiji je predlog 2011. godine Branko Vojičić – bivši generalni direktor, razriješen sa te funkcije, a usljed neznanja, loše namjere ili ko zna čega drugog, RTV Crne Gore (čitaj građani) morala je Vojičiću da isplati 80.000 eura, a Viši sud ga je vratio i na posao.

S. R.

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone