Milija Pajkovic 2Državna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo mali korak do ulaska u NATO, dok za Evropsku zajednicu još trebaju da pozavršavaju neke posliće, da bi ih, eto, odobrovoljili, pa bilo to u vidu parada, šetnji i tome slično ili u obliku ispisivanju različitih poglavlja, samo njima znanim, ali ne onih književnih. U tom ataku na svijest crnogorskih građana pripomažu im još neke  televizijske kuće, prepoznatljive po tome što po zadatku raznih bjelosvjetskih "zabavljača“ emituju emisije koje trebaju da srozaju ono malo morala što nam je preostalo!

Umjesto da su prve i udarne vijesti o tome kako naš narod uspijeva da preživi, uprkos nametima i dažbinama koje im je nametnula vlast od 1945-e, pa sve do današnjih dana, a kakve im nije tražio nijedan osvajač u istoriji, zatim o svakodnevnom uništavanju naših prirodnih ljepota i bogatstva, o tome kako se neometano krade uveliko i naveliko, a da niko ne odgovara za to, oni nas obavještavaju da ćemo, uskoro, postati član NATO-a i da će nam tada koritima rijeka, rječica i potoka, umjesto lijepog Lima, bistre  Tare i pjenušave  Morače,  poteći med i mlijeko!

Uistinu, divna bajka, koja je, za razliku od one o letećem ćilimu i još ponečem koje su se i ostvarile, daleko od stvarnosti! Podsjetimo se da su nas preteče NATO-a, tkz. savezničke snage, bombardovale žestoko na samom kraju Drugog svjetskog rata, i to, gle slučajnosti, samo područja Crne Gore i Srbije, uz velike pogibije nedužnog stanovništva i uz ogromna materijalna razaranja. Da nas nijesu zaboravili ti "saveznici“, sakupljeni po zastavom novog udruženja, poznatog kao NATO-a,  pokazali su od 24. marta 1999. godine u 19.45 sati, kada su započeli bombardovanja, pa sve do 10. juna iste godine, kada je generalni sekretar NATO-a izdao naredbu o prekidu dejstava. I opet je meta bila ista - Srbija i Crna Gora, koje su u tom trenutku sačinjavale  SR Jugoslaviju.

U napadima na SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora), koje su pod nazivom "Operacija saveznička snaga“ izvele devetnaest članica NATO-a, djelujući iz raznih baza i sa raznih brodova, stradalo je, prema još nepotpunim podacima, preko 2.500 stanovnika, uništeno je i oštećeno oko 25.000 stambenih građevina, blizu 600 kilometara pruge je razoreno, kao i 475 kilometara puteva; oštećeno je 20 bolnica, 20 domova zdravlja, 19 vrtića, 70 škola, 40 mostova, 179 spomenika kulture, a oštećeno je i 14 aerodroma. "Saveznici“ su izveli 2.320 vazdušnih udara na blizu 1000 objekata, a 1.200 borbenih aviona je ispucalo 420.000 projektila, čija je ukupna masa iznosila 22.000 tona. Ispaljeno je oko 1300 krstarećih raketa, 37.000 "kasetnih“ bombi, kao i dosta municije sa osiromašenim uranijumom, a padale su i grafitne bombe. Bombardovane su i dvije rafinerije, a uništena je i trećina elektroenergetskih mogućnosti zemlje.

U dva sata i šest minuta  poslije ponoći 23. aprila 1999. godine NATO je napao zgradu Nacionalne televizije, u kojoj je poginulo 16 službenika ove ustanove.

I, evo, poslije svih tih vazdušnih udara  NATO snage žele, naravno, uz nečiju svesrdnu pomoć, vješto izvodeći da izgleda kao da ih molimo da nam dođu, da se spuste i prizemlje na našu zemlju.

Treba, svakako, zbog svega toga, postaviti nekoliko pitanja i pokušati dati na njih i odgovore.

-Da li nas NATO može odbraniti od bilo koga?

Oni koji vjeruju u naš savez sa NATO-m, koji umnogome podsjeća na onaj vic o slonu i mišu, odgovoriće:

-Jasno je da mogu! I niko nam ništa ne može!

-Kao u onoj novokomponovanoj narodnoj pjesmi,, Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“! Pa, dobro, zašto se onda ne odbrane od terorista i ostalih, nego im se u srcu njihovih gradova dešavaju pogibije nedužnog življa? Zašto ne dobijaju započete ratove?

-Da li NATO želi da bude kod nas zato što nas voli, cijeni, zato što obožava naše starine, našu kulturu, običaje, naš jezik i zbog toga što hoće da nam se izbliza divi, a ne kao što pjeva naša slavna Desanka Maksimović:,, Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka da volim i želim  oka tvoja dva...“?

-Pristalice NATO-a (NATE) su spremni za odgovor:

-Naravno, da nas uvažavaju, cijene, vole i da poštuju sve to pobrojano!

-Pa ako je tako, zašto su nas onda onako bezočno zasuli svim raspoloživim raketama i bombama. A većina stanovništva zemlja članica NATO-a i ne zna da postoji Crna Gora, malo i o ostalom oni znaju, jer radeći mukotrpno po vascijeli dan i nemaju vremena za tu vrstu obrazovanja. Uostalom, da su bilo kojeg od onih zvaničnika iz tih krugova koji su posjećivali Crnu Goru zapitali da nešto kažu izvan onog što im je ovlaš kazano našli bi se u nebranom grožđu, jer je jasno da nas oni posmatraju samo kao jednu mogućnost više za ostvarivanje nekih svojih ciljeva, o kojima ću kasnije nešto napomenuti.

-Da li ćemo doživjeti ekonomski preporod dolaskom NATO-a?

NATO zaljubljenici su jednoglasni:

-Naravno da hoćemo, doživjećemo blagostanje.

-Naravno da su u velikoj zabludi! Jasno, izuzimam vatrene i plačene pristalice NATO-a i njihove porodice, jer će se oni, uistinu, udomiti, ali govorim o narodu, uopšte. Siguran sam da bi doživjeli konačnu propast - plate onih rijetkih koji i rade ostale bi iste, a troškovi života bi naglo narasli, a to je ogroman i neizdržljivi iskorak. Iskustva stanovništa sa bivših naših prostora, koji su ušli u NATO su bolna i treba da nam budu velika opomena za prevaru koja nam se sprema. Naravno, javilo bi se i dosta radnih mjesta, ali samo za one koji se bave najstarijim zanatom na svijetu i za one koji se bave gajenjem i rasturanjem trave- mahunarke i deteline sa četiri lista!

-Da li bi NATO izgradio svoje baze širom Crne Gore?

-Ma, kakvi! Pa rekli smo to i u televizijskim emisijama više puta, pa i u štampi.

-Ta vam je tačna, kao Muljin sat! Znate li ko je bio Mulja? Mulja je bio iz okoline Šaćine Bare i nosio je na ruci dječju igračku - plastični sat. Kad bi ga neko pitao: "Mulja, koliko je sati“, on bi značajno zagledivao sat, lupajući onako odoka i bezveze. Vojnici NATO snaga sigurno  ne bi pravili baze, nego bi šetkali po lijepoj Crnoj Gori, u punoj ratnoj opremi, a povremeno bi se vozikali i biciklima, spavajući ispod bukava i smrča. Nego šta će nego da prave nove baze i stare da koriste! A šta to znači znaju najbolje stanovnici naselja u blizini nekadašnjeg beranskog aerodroma, a to što su doživjeli je sitnica za ono što bi doživjeli, uz zabranu prolaska, šetnji i slobode kretanja. I tačka!

-NATO  i EU ne zanimaju naša rudna i prirodna bogatstva, naša voda,  naša još uvijek zdrava hrana, oni svega toga imaju u izobilju?

-Taman posla, da ih zanimaju; imaju oni svega. Naprotiv oni će nama i da daju.

-Istina živa, kao u onoj emisiji gdje, sem ulagivanja, ništa nije istina! U svim zemljama NATO snaga i EU, odnosno EZ rudne zalihe su iscrpljene, voda u većini slučajeva nije za piće, a hrana je takva da, recimo, kada jedete meso, ma kako bilo začinjeno i u ma kakvim se sosovima nalazilo, imate osjećaj da jedete školsku kredu ili rashodovanu hartiju nekadašnje beranske fabrike celuloze i papira. Nego šta će nego da nam ćape  rude, a malo se zna da postoje i zalihe zlata, srebra, to su njihovi stručnjaci već utvrdili krstareći pod parolom "Ja sam zaljubljenik u prirodu Crne Gore i u njenu floru i faunu, haug“, dok je o vodi, koja je među najboljim na planeti, izlišno bilo šta i napominjati. A kako bi nam davali mogli smo uvidjeti kada su nam pomagali, tu nedavno, u elementarnim nepogodama - novac za gorivo za letilice dobili su iz državne kase, odnsono iz narodnog džepa!

-Da li će NATO  i EU odlagati u Crnoj Gori i svoj radioaktivni otpad

-Eto još jedne teorije zavjere! Oni vode računa o svemu, pa i tome.

-Teorije zavjere, teorije zavjere! Kad se nešto bolje porazmisli, onda se to odmah svrstava u tu grupu. Ne, neće oni to, mi ćemo im zabraniti i to narednih dvadesetak godina, koliko nagovještavaju da bi ostali po nekakvom dogovoru. Isto kao što su im zabranili ovi u našem okruženju.

-Da li, u slučaju da Crna Gora postane ,,ravnopravni“ član NATO snaga, pripadnici ovog vojnog udruženja, mogu na našoj teritoriji da odgovaraju u slučaju da naprave saobraćajni udes, da, ne daj Bože, ubiju nekog ili bilo šta drugo da naprave što nije u skladu sa postojećim Zakonom?

-Odgovarali bi kao i svi ostali građani, Zakon je jednak za sve!

-Tačno je da je Zakon, kakav da je, napisan da se primjenjuje podjednako za sve, ali samo napisan;  netačno je da bi pripadnici NATO snaga odgovarali pred njim u slučaju bilo kakvog prekršaja. Primjeri u okruženju sasvim jasno ukazuju na to! Iz toga nedvosmisleno proizlazi da nećeš biti baš previše siguran i bezbjedan u svojoj rođenoj zemlji. A možda se to sad samo čini!

Nego ovih pitanja bi bilo nebrojeno, a i odgovora, naravno i opet bi bilo onih koji su za NATO i onih koji su protiv ulaska u tu vojnu skupinu i EU, kojoj se uveliko trese kabanica.

Čini mi se da je za nas najbolje da i Amerika, a i Rusija, NATO i EU, zaborave da uopšte postojimo i da budemo svoji na svome, svoji gospodari, da stvorimo jaku zemlju, sami ili u zajednici sa onim koji su nam najbliskiji i koji žele to, da  ustanovimo redovnu ( ne više od dva mjeseca služenja) i profesionalnu vojsku, da obezbijedimo svoje granice onako kako i treba, da izvozimo vodu za piće, jer je, na žalost, sve manje u svijetu, našu provjerenu i zdravu hranu i prozvode i da živimo od toga, a svi iz svijeta neka nam navraćaju, ali samo kao turisti. Naravno, neka navrate i pripadnici NATO snaga, ali bez oružja, u bermudama i majicama, i neka uživaju u svim prirodnim ljepotama Crne Gore, ali po  pravilima turističkog boravka.

Naravno, mogu da pristignu i kao gosti, ali se ne smije zaboraviti ni ono - svakog gosta i tri dana dosta!

Milija Pajković

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 11/03/2019
miki-prelevic-konkretnim-potezima-protiv-politickih-destrukcijaIzvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
milija-pajkovic-beranski-ukus-glazgovskih-medaljaNa nedavno završenom dvoranskom atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Glazgovu, predstavnici Srbije osvojili su dvije medalje - zlatnu i bronzanu! Prvakinja ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
sasa-radunovic-opstinari-uozbiljite-se-kontrolisite-sta-objavljujeteAktuelna lokalna uprava, inače „vizionarska“ kakva je, ušla je u novi projekat razvoja sporta u Beranama. I to, čak, razvoju sporta u 22. vijeku! Kako je, izgleda, ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
srdan-culafic-bravo-za-kapitensko-veceSport je neispričana priča. Tako bi se mogla okarakterisati ova veoma značajna i popularna grana društva. U današnje vrijeme svaka priča vezana za sportska ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone