Milija Pajkovic 2Državna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo mali korak do ulaska u NATO, dok za Evropsku zajednicu još trebaju da pozavršavaju neke posliće, da bi ih, eto, odobrovoljili, pa bilo to u vidu parada, šetnji i tome slično ili u obliku ispisivanju različitih poglavlja, samo njima znanim, ali ne onih književnih. U tom ataku na svijest crnogorskih građana pripomažu im još neke  televizijske kuće, prepoznatljive po tome što po zadatku raznih bjelosvjetskih "zabavljača“ emituju emisije koje trebaju da srozaju ono malo morala što nam je preostalo!

Umjesto da su prve i udarne vijesti o tome kako naš narod uspijeva da preživi, uprkos nametima i dažbinama koje im je nametnula vlast od 1945-e, pa sve do današnjih dana, a kakve im nije tražio nijedan osvajač u istoriji, zatim o svakodnevnom uništavanju naših prirodnih ljepota i bogatstva, o tome kako se neometano krade uveliko i naveliko, a da niko ne odgovara za to, oni nas obavještavaju da ćemo, uskoro, postati član NATO-a i da će nam tada koritima rijeka, rječica i potoka, umjesto lijepog Lima, bistre  Tare i pjenušave  Morače,  poteći med i mlijeko!

Uistinu, divna bajka, koja je, za razliku od one o letećem ćilimu i još ponečem koje su se i ostvarile, daleko od stvarnosti! Podsjetimo se da su nas preteče NATO-a, tkz. savezničke snage, bombardovale žestoko na samom kraju Drugog svjetskog rata, i to, gle slučajnosti, samo područja Crne Gore i Srbije, uz velike pogibije nedužnog stanovništva i uz ogromna materijalna razaranja. Da nas nijesu zaboravili ti "saveznici“, sakupljeni po zastavom novog udruženja, poznatog kao NATO-a,  pokazali su od 24. marta 1999. godine u 19.45 sati, kada su započeli bombardovanja, pa sve do 10. juna iste godine, kada je generalni sekretar NATO-a izdao naredbu o prekidu dejstava. I opet je meta bila ista - Srbija i Crna Gora, koje su u tom trenutku sačinjavale  SR Jugoslaviju.

U napadima na SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora), koje su pod nazivom "Operacija saveznička snaga“ izvele devetnaest članica NATO-a, djelujući iz raznih baza i sa raznih brodova, stradalo je, prema još nepotpunim podacima, preko 2.500 stanovnika, uništeno je i oštećeno oko 25.000 stambenih građevina, blizu 600 kilometara pruge je razoreno, kao i 475 kilometara puteva; oštećeno je 20 bolnica, 20 domova zdravlja, 19 vrtića, 70 škola, 40 mostova, 179 spomenika kulture, a oštećeno je i 14 aerodroma. "Saveznici“ su izveli 2.320 vazdušnih udara na blizu 1000 objekata, a 1.200 borbenih aviona je ispucalo 420.000 projektila, čija je ukupna masa iznosila 22.000 tona. Ispaljeno je oko 1300 krstarećih raketa, 37.000 "kasetnih“ bombi, kao i dosta municije sa osiromašenim uranijumom, a padale su i grafitne bombe. Bombardovane su i dvije rafinerije, a uništena je i trećina elektroenergetskih mogućnosti zemlje.

U dva sata i šest minuta  poslije ponoći 23. aprila 1999. godine NATO je napao zgradu Nacionalne televizije, u kojoj je poginulo 16 službenika ove ustanove.

I, evo, poslije svih tih vazdušnih udara  NATO snage žele, naravno, uz nečiju svesrdnu pomoć, vješto izvodeći da izgleda kao da ih molimo da nam dođu, da se spuste i prizemlje na našu zemlju.

Treba, svakako, zbog svega toga, postaviti nekoliko pitanja i pokušati dati na njih i odgovore.

-Da li nas NATO može odbraniti od bilo koga?

Oni koji vjeruju u naš savez sa NATO-m, koji umnogome podsjeća na onaj vic o slonu i mišu, odgovoriće:

-Jasno je da mogu! I niko nam ništa ne može!

-Kao u onoj novokomponovanoj narodnoj pjesmi,, Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“! Pa, dobro, zašto se onda ne odbrane od terorista i ostalih, nego im se u srcu njihovih gradova dešavaju pogibije nedužnog življa? Zašto ne dobijaju započete ratove?

-Da li NATO želi da bude kod nas zato što nas voli, cijeni, zato što obožava naše starine, našu kulturu, običaje, naš jezik i zbog toga što hoće da nam se izbliza divi, a ne kao što pjeva naša slavna Desanka Maksimović:,, Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka da volim i želim  oka tvoja dva...“?

-Pristalice NATO-a (NATE) su spremni za odgovor:

-Naravno, da nas uvažavaju, cijene, vole i da poštuju sve to pobrojano!

-Pa ako je tako, zašto su nas onda onako bezočno zasuli svim raspoloživim raketama i bombama. A većina stanovništva zemlja članica NATO-a i ne zna da postoji Crna Gora, malo i o ostalom oni znaju, jer radeći mukotrpno po vascijeli dan i nemaju vremena za tu vrstu obrazovanja. Uostalom, da su bilo kojeg od onih zvaničnika iz tih krugova koji su posjećivali Crnu Goru zapitali da nešto kažu izvan onog što im je ovlaš kazano našli bi se u nebranom grožđu, jer je jasno da nas oni posmatraju samo kao jednu mogućnost više za ostvarivanje nekih svojih ciljeva, o kojima ću kasnije nešto napomenuti.

-Da li ćemo doživjeti ekonomski preporod dolaskom NATO-a?

NATO zaljubljenici su jednoglasni:

-Naravno da hoćemo, doživjećemo blagostanje.

-Naravno da su u velikoj zabludi! Jasno, izuzimam vatrene i plačene pristalice NATO-a i njihove porodice, jer će se oni, uistinu, udomiti, ali govorim o narodu, uopšte. Siguran sam da bi doživjeli konačnu propast - plate onih rijetkih koji i rade ostale bi iste, a troškovi života bi naglo narasli, a to je ogroman i neizdržljivi iskorak. Iskustva stanovništa sa bivših naših prostora, koji su ušli u NATO su bolna i treba da nam budu velika opomena za prevaru koja nam se sprema. Naravno, javilo bi se i dosta radnih mjesta, ali samo za one koji se bave najstarijim zanatom na svijetu i za one koji se bave gajenjem i rasturanjem trave- mahunarke i deteline sa četiri lista!

-Da li bi NATO izgradio svoje baze širom Crne Gore?

-Ma, kakvi! Pa rekli smo to i u televizijskim emisijama više puta, pa i u štampi.

-Ta vam je tačna, kao Muljin sat! Znate li ko je bio Mulja? Mulja je bio iz okoline Šaćine Bare i nosio je na ruci dječju igračku - plastični sat. Kad bi ga neko pitao: "Mulja, koliko je sati“, on bi značajno zagledivao sat, lupajući onako odoka i bezveze. Vojnici NATO snaga sigurno  ne bi pravili baze, nego bi šetkali po lijepoj Crnoj Gori, u punoj ratnoj opremi, a povremeno bi se vozikali i biciklima, spavajući ispod bukava i smrča. Nego šta će nego da prave nove baze i stare da koriste! A šta to znači znaju najbolje stanovnici naselja u blizini nekadašnjeg beranskog aerodroma, a to što su doživjeli je sitnica za ono što bi doživjeli, uz zabranu prolaska, šetnji i slobode kretanja. I tačka!

-NATO  i EU ne zanimaju naša rudna i prirodna bogatstva, naša voda,  naša još uvijek zdrava hrana, oni svega toga imaju u izobilju?

-Taman posla, da ih zanimaju; imaju oni svega. Naprotiv oni će nama i da daju.

-Istina živa, kao u onoj emisiji gdje, sem ulagivanja, ništa nije istina! U svim zemljama NATO snaga i EU, odnosno EZ rudne zalihe su iscrpljene, voda u većini slučajeva nije za piće, a hrana je takva da, recimo, kada jedete meso, ma kako bilo začinjeno i u ma kakvim se sosovima nalazilo, imate osjećaj da jedete školsku kredu ili rashodovanu hartiju nekadašnje beranske fabrike celuloze i papira. Nego šta će nego da nam ćape  rude, a malo se zna da postoje i zalihe zlata, srebra, to su njihovi stručnjaci već utvrdili krstareći pod parolom "Ja sam zaljubljenik u prirodu Crne Gore i u njenu floru i faunu, haug“, dok je o vodi, koja je među najboljim na planeti, izlišno bilo šta i napominjati. A kako bi nam davali mogli smo uvidjeti kada su nam pomagali, tu nedavno, u elementarnim nepogodama - novac za gorivo za letilice dobili su iz državne kase, odnsono iz narodnog džepa!

-Da li će NATO  i EU odlagati u Crnoj Gori i svoj radioaktivni otpad

-Eto još jedne teorije zavjere! Oni vode računa o svemu, pa i tome.

-Teorije zavjere, teorije zavjere! Kad se nešto bolje porazmisli, onda se to odmah svrstava u tu grupu. Ne, neće oni to, mi ćemo im zabraniti i to narednih dvadesetak godina, koliko nagovještavaju da bi ostali po nekakvom dogovoru. Isto kao što su im zabranili ovi u našem okruženju.

-Da li, u slučaju da Crna Gora postane ,,ravnopravni“ član NATO snaga, pripadnici ovog vojnog udruženja, mogu na našoj teritoriji da odgovaraju u slučaju da naprave saobraćajni udes, da, ne daj Bože, ubiju nekog ili bilo šta drugo da naprave što nije u skladu sa postojećim Zakonom?

-Odgovarali bi kao i svi ostali građani, Zakon je jednak za sve!

-Tačno je da je Zakon, kakav da je, napisan da se primjenjuje podjednako za sve, ali samo napisan;  netačno je da bi pripadnici NATO snaga odgovarali pred njim u slučaju bilo kakvog prekršaja. Primjeri u okruženju sasvim jasno ukazuju na to! Iz toga nedvosmisleno proizlazi da nećeš biti baš previše siguran i bezbjedan u svojoj rođenoj zemlji. A možda se to sad samo čini!

Nego ovih pitanja bi bilo nebrojeno, a i odgovora, naravno i opet bi bilo onih koji su za NATO i onih koji su protiv ulaska u tu vojnu skupinu i EU, kojoj se uveliko trese kabanica.

Čini mi se da je za nas najbolje da i Amerika, a i Rusija, NATO i EU, zaborave da uopšte postojimo i da budemo svoji na svome, svoji gospodari, da stvorimo jaku zemlju, sami ili u zajednici sa onim koji su nam najbliskiji i koji žele to, da  ustanovimo redovnu ( ne više od dva mjeseca služenja) i profesionalnu vojsku, da obezbijedimo svoje granice onako kako i treba, da izvozimo vodu za piće, jer je, na žalost, sve manje u svijetu, našu provjerenu i zdravu hranu i prozvode i da živimo od toga, a svi iz svijeta neka nam navraćaju, ali samo kao turisti. Naravno, neka navrate i pripadnici NATO snaga, ali bez oružja, u bermudama i majicama, i neka uživaju u svim prirodnim ljepotama Crne Gore, ali po  pravilima turističkog boravka.

Naravno, mogu da pristignu i kao gosti, ali se ne smije zaboraviti ni ono - svakog gosta i tri dana dosta!

Milija Pajković

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone