Perica Jokic autorsko veceU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, kao i uvijek, podbaci koliko može. Ni ovaj put to mu nije bilo teško, jer je, kao po nalogu, sastavljen od nedovoljno stručnih članova.

Naime, niko od njih se ne bavi pisanjem proze, tako da ni ukupni dojam lošeg ocjenjivanja nije izostao. Ovim se ni u kojem slučaju ne može nauditi slabijim piscima, i to je jedina pozitivna stvar u cijeloj priči. Ali šta se dešava sa onima koji su daleko iznad prosjeka?

Takvi bi trebalo da malo prikoče, jer žiri je od krvi i mesa i ima pravo da nešto ne razumije. A što ne razumije, to ne valja, naravno. Tako će ostati tajna da je najveći talenat za pisanje, od svih učesnika te večeri, bila Anđela Ž. Vešović, učenica četvrtog razreda gimnazije „Panto Mališić“.

To, samo za vas, i u povjerenju, skromno zaključuje potpisnik ovih redova, donekle s određenom kompetencijom, ako se dozvoljava, jer je on na ovododišnjem konkursu za kratku priču -  organizovanom na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije - između više od pet stotina prispjelih radova osvojio treću nagradu za priču „Testament“ (objavljeno nedavno na „eSponi“). U tom žiriju, poređenja radi, bili su ljudi koji ujedno i pišu onu vrstu literature koju ocjenjuju.

Anđela je odličan pripovjedač sa istančanim osjećajem za dramaturgiju. U tome je, svakako, treba podržati. Nagrađujem je knjigom „Svemirski dnevnik“ i poručujem joj da nastavi sa pisanjem zašta ima nevjerovatni dar.

Ovdje treba pomenuti i Milicu Bojović koja je u svom sastavu realizovala niz efektnih misaonih cjelina karakterističnih za modernu književnost. I njoj pripada jedan „Svemirski dnevnik“. Moje čestitke i jednoj i drugoj!

Perica Jokić 


Drugo lice ljubavi

I dio

Rođena je, znam da neće umrijeti, samo tijelo propada.
Napisana je da bi uživala slobodu i osigurala vječnost.
Nikad se nije bunila što je pišem.
Nije se bunila ni kad sam je pročitala u njegovom pismu.
Ona je misao.

(Firenze, Italia)

Draga,

Pišem ti iz čistog nagona nekoliko svojih današnjih impresija. Znam da ćeš držati do mojih riječi. Prirodno je da moraš.

Ovoga popodneva smo na umjetničkom klizanju imali priliku da se upoznamo i učimo od jednog mladolikog baletana profesionalca. Bio je Francuz po nacionalnosti tako da je njegov  italijanski sadržao francusko “R”. Ostali su se smijali njegovom naglasku, dok je meni zvučao zanimljivo i upečatljivo. Ne razumijem što su mu se rugali. Trebalo bi njih čuti kako govore francuski ako ga znaju. Kako bi to “otegnuto” zvučalo. Dakle, Guillaume (Gijom) je pristigao da nam održi nekoliko časova plesa. Kaže da se pravi klizač treba prvo “usavršiti na suvom”. Istupio sam na parket pošto me je prozvao prvog i zatražio da pratim ritam. Andjela Z VesovicZnao sam da riječ ritam nije rekao tek onako. Pustio je muziku u kojoj bubanj nije vodio kao kod ostalih ritmičnih pjesama, već violina i melodičan glas mladog muškarca. Bubanj se oglasio tek pošto bi pjevač dostigao određen, visok ton. S obzirom na to da mi je rekao da pratim ritam, nijesam se mnogo izvijao, nego sam se kretao u skladu s udarom bubnja i, kasnije, kastanjeta. Kad se kompozicija završila, očekivao sam pohvalu. Ali, nijesam je dobio. Kazao mi je da nije svrsishodno odabrati jedno, u ovom slučaju ili ritam ili melodiju. Ako već hoću da biram, rekao mi je da nije trebalo da pratim ritam, jer on ovdje uopšte nije dominirao. Pjesma je bila pretežno melodična i pjevljiva da nije bilo smisla odricati se melodije zarad bubnja koji se, s vremena na vrijeme, pojavljivao kao da namjerava da se silom uklopi u cijeli komad. ,,Zaključak je”, rekao mi je, ,,da treba sâm da osjetiš zvukove oko sebe, odnosno svoju muziku, i da igraš po tom unutrašnjem ritmu ne zanemarujući ni jedan jedini ton.”

* * *

Ove noći sam, po prvi put u životu, poželio da vrisnem iz sve snage. I da zaplačem. I da se histerično ismijem. Ali, nijesam mogao ništa od toga. Nije moglo ni na silu. Zašto?!

Ako to sebi dopustim što prije, neću poludjeti. Kad sam promišljao da li da se izvičem ili ne, brzo sam disao i sve u grudima me je boljelo. Možda me je taj bol spriječavao da vrisnem. A toliko sam to želio! I sada to jako želim. Ne mogu da se smirim. Sad su mi vene na rukama nabubrile kao i ova sa lijeve strane vrata. Trpim još malo.

Cijelog dana je padala kiša. I sad pada. Kako to zna da me smiri. Uravnoteženo kaplje po krovu praveći zvuk sličan neprestanom udaranju u triangl. Samo razmišljam, ali nikako da osjetim mir i sklad u duši. Ne zaboravljam na njih, na njihovu besmislenu podrugljivost i zlonamjerne riječi koje se sve više nagomilavaju… 

Kraj današnjih utisaka

Voliš nešto, a neki ti se rugaju zbog toga. Ako im se potčiniš, ljubav postaje misao koja se ne unosi u djelo. Stvaraj, oslobodi svoje misli smrtnog tijela i zavoli ih hrabro. Samo je druga strana kukavičke ljubavi neosvjetljena. Ne daj da ti zarobe stvaralačku misao. Ne možeš zaboraviti na njih, ali nećeš im dati da te opčine. Spali zlurade poglede muzikom umjetnosti. Budi slobodna.

Kraj pisma

Iznenada mi je pisao. Poslušaću ga. Poslušaću svoju SAVJEST.

 

II dio

Moje pismo savjesti. I vama.

Sada ja pišem tebi, iz čiste dosade i nužnosti. I ne pišem samo tebi, već i ostalim ljudima koji me čitaju ili, eventualno, slušaju. Zapisujem služeći se svojim mislima. Jer, one se ne bune pošto, izgleda, žele da budu iskazane. No, da počnem.

Dozvolila sam da savjest upravlja mnome, jer samo tako mogu živjeti skladno i u miru  sa sobom i sa drugim ljudima, pa, shodno tome, i ostvariti svoje želje. Tako treba i vi da uradite. I ne plašite se, jer savješću upravlja moral. Znate ono kad vas grize  savjest. U stvari, grizu vas neopipljiva, moralna pravila. Tada shvatate da ste učinili nešto što se krši sa moralom i nervirate se. Ništa što meni odveć nije poznato.

Ovo moje pismeno izlaganje može lako da se pretvori u esej na temu prvog dijela ovog sastava. Ne znam koliko i da li je uopšte ispravnan takav slijed. No, možda se pitate: što je savjest muško? što će on(a) u Italiji? Ipak, ostaviću to.

Sada želim da skrenem pažnju na još neke detalje. Naime, nedorečena fraza drugo lice ljubavi ne mora se shvatiti kao da je ljubav dvoličan pojam, pojam sastavljen iz lica i naličja, iz dvije velike suprotnosti i slično tome. Ako se ljubav izjednači sa knjigom, druga strana ljubavi, odnosno, knjige, može označavati samo nastavak one prethodne strane, ne odmičući se od njenog sadržaja, dakle, nema one velike suprotnosti koja kao da je zadata samim naslovom. Tako može doći do toga da se naslov izobliči ili, pak, izgubi prvobitni smisao kojeg su se, u najvjerovatnijem slučaju, stvaraoci naslova i pridržavali… Gotovo sam sigurna da sam bar nekog od vas zbunila ovom pričom. Nije besmislena, ako se ponovo pročita. Tako će se sve povezati i upotpuniće se prva strana cjelokupnog utiska. Zato volim filozofiju. Počnete od nečeg banalnog, a možete da završite nekom dubokom, životnom filozofijom. Filozofi često prvo vide muvu na plafonu, a onda im cijeli ovaj svijet postane besmislen. Ko vam garantuje da muva nije kriva za to? Shodno tome, kopanje po duši je korisno iako na kraju sve može da se završi na traženju smisla. Kada tako, kopajući i upoznajući sebe naiđete na savjest, nemojte je se bojati, jer ako se njome upravljate, možete biti samo mirni. Eto druge strane mojih ljubavi, filozofije i umjetnosti, uzroka i posljedice, jer, razmišljajući i poslije pišući svoje misli, bolje ih sagledavam i preispitujem sebe dolazeći do harmonije. Svaka ljubav uzvraća duševnim mirom, a vi koji volite ne obazirite se na tuđe vizije vaše ljubavi, jer su neosnovane. Ne živite tuđu, već svoju stvarnost!

Anđela Ž. Vešović

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone