ivana spanovic london 2017Okončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske porodice, Tauera-Bridža, Bakingamske palate, Muzeja voštanih figura  „Madam Tiso“, najveće sat-kule sa zvonikom na svijetu Big Benom, trostruki domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, okupio je najbolje svjetske atletičare i atletičarke, dakle, sve one koji su ostvarili norme za ovo prestižno nadmetanje, kao i one koji su se tu našli po pozivu, eto, kao nekakav podstrek za razvitak atletskog sporta u sredinama odakle su pristigli, iako, ruku na srce, mnogima i nije bilo tamo mjesto!

Iz Londona je sa prelijepog stadiona u svijet otišla, uistinu, divna slika mladosti, poleta i požrtvovanja za svaki djelić sekunde i za svaki milimetar, pomno praćena od strane svih onih kojima je ovaj osnovni sport u srcu! Međutim, izgleda da je ovo najveće planetarno nadmetanje pokazalo i nešto drugo - čini se, a nadajmo se da je to samo prvi i nepouzdani utisak, da je „kraljica sportova“, na žalost, počela da pobolijeva od iste bolesti kao i većina ostalih sportova. A znači te boleštine su besomučna trka za novcem, u kojoj je sve dozvoljeno i određeni propusti u organizaciji, pa i u suđenju!

Najveća atletska takmičenja su, do skoro, bila spoj tradicije, dostojanstva, neumoljivog poštovanja pravila i nesalomive borbe protiv dopinga, tog najvećeg zla savremenog sporta! No, kao i što Olimpijske igre zbog koječega, a, između ostalog, i zbog jurenja rekorda po broju zemalja učesnica, takmičara i takmičarki, uz nepotrebno ubacivanje nekih sportova i vještina, zbog sličnih pobuda, sve više liče na neka mjesna nadmetanja, a ne na nešto što je san svih sportista i sportiskinja, tako postoji velika bojazan da i ovakvo takmičenje poprimi nekakve druge razmjere!

Najprije - kako je moguće da stomačni virus napravi pravi dar-mar u jednom hotelu za zvanični smještaj učesnika Prvenstva, uz činjenicu da je, čak, trideset takmičara i takmičarki oboljelo od njega? Iako nije bio pregledan, dakle, bez ikakvog dokaza da je obolio, sprinteru iz Bocvane Isaku Makvali je zabranjeno da trči u finalnoj trci na 400 metara! No, pošto se žalio, dozvoljeno mu je da trči kvalifikacionu trku na 200 metara, ali sam! Tako će Svetsko prvenstvo u Londonu ostati zapamćeno po novoj disciplini - trčanju sa samim sobom! Ostaće upamćeno i po tome što su muške štafete, prije nastupa, provele 45 minuta u hladnoj prostoriji čekajući proglašenje pobjednika i objavljivanje spotova.

Međutim, ostaće ono zapamćeno i po dešavanjima u finalnom nadmetanju u skoku udalj za žene, odnosno po onome što se desilo pobjednici Dijamantske lige u toj disciplini, osvajačici bronzane olimpijske medalje, evropskoj prvakinji, dva puta bronzanoj sa svjetskih prvenstava, Ivani Španović iz Srbije!

Inače, uspon ove heroine pratim od njenih početaka, kada je kao djevojčica ukazala na svoj nesvakidašnji raskošni talenat i vjerovao sam, kao, uostalom i mnogi, da će se, konačno, ova lijepa Zrenjaninka, dokopati svjetske zlatne kolajne. Londonski Ivanin završni skok je pokazao mnogo toga, a, između ostalog, i to da treba što hitnije pooštriti mjere u mnogim oblicima atletskog djelanja, od onih u malim sredinama, pa sve do najviših tijela ovog izuzetno gledanog i cijenjenog sporta.

Na prvi pogled i na osnovu video snimka koji je dostupan javnosti sve je jasno - Ivana Španović je prekočila sedam metara i to onoliko koliko je dovoljno za zlatnu medalju, ali je njen otkačeni leđni broj ostavio trag na daljini od 6.91! I tu nema šta da se raspravlja, jer su pravila za takmičenje IAAF nedvosmislena, pošto se skok mjeri od traga koji je ostavio takmičar ili takmičarka, svim onim što nosi na sebi, pa i brojem ili djelićem odjeće! U tom slučaju, sudije su ispravno postupile i već je tada, na borilištu u Londonu, trebalo završiti svako pojašnjavanje.

Ali, da li je sve bilo baš tako kako je prihvaćeno od strane sudija, pa i sudijske Komisije za žalbe, jer su se, u međuvremenu, predstavnici AS Srbije žalili? Trener Ivane Španović, Novosađanin Goran Obradović, koji radi sa njome od 2008. godine, po običaju je miran i staložen, ali i mišljenja da postoje izvjesne nejasnoće koje nijesu pojašnjene onako kako treba i po pravilima. Inače, Obradovića dugo znam, jer je skakao u vis, kao član novosadske „Vojvodine“, u isto vrijeme kad i moj takmičar Veselin-Vesko Kolić, pa su, čak, bili zajedno u pionirskom, mlađejuniorskom i juniorskom vrhu Jugoslavije. Kao pionir, Obradović je preskočio 190, a Kolić, moj takmičar i član AK Berane, u istom uzrastu, prekočio je 2.00 m, što je rekord Crne Gore, evo, 31 godinu. A postoji tu još jedna zanimljivost sasvim nepoznata sportskoj javnosti - Obradovićev otac je iz Lubnica kod Berana, a skokom se kratko bavila i Goranova rođena sestra.

Ivana je formalno imala najduži skok na takmičenju, ali ne i pravno. Pravila su vrlo jasna. Meri se zadnji trag u pesku, makar on bio i od broja takmičara. Problem je nastao onog momenta kada sam bio u sobi za Video merenje. VDM (Video Merenje) u kom se vidi fantomski trag, ali se ne vidi da ga pravi broj od takmičara. Zato sam uložio žalbu. Žalbu su razmatrali članovi Komisije za žalbe na osnovu video snimka kamere, a da nisu ni pogledali snimak koji je napravio VDM. Zavesa je spuštena i dalje komešanje više ne ide u prilog mojoj takmičarki. Mi smo na ovo stavili tačku“, jasan je Obradović.

No, mnogi nijesu stavili tačku i još uvijek se, i u pisanom i elektronskom obliku, raspravlja o tom skoku i o jednom papirnatom takmičarskom broju sa zakačkom! Javljaju se i oni koji ne znaju ni atletska pravila, koji, čak, ne poznaju ni sport, ubacuju se u sve to, po običaju, i političke primjese, uz nesuvisle primjedbe pobjednici Britni Ris, koja nije nimalo kriva za ta zbivanja i koju je, svakako, trebalo, poštedjeti takvih „mudrolija“. Jedan od izuzetaka od toga je istinski sportista, nekadašnji evropski rekorder Nenad Stekić, koji je letio više od 8 metara preko 100 puta, koji je na tri takmičenja imao svih šest skokova preko osam metara, koji je bio pet godina prvi na svjetskim rang-listama, koji je onako kako i dolikuje jednom vrhunskom sportisti sve pojasnio, gledajući iz stručnog ugla, napominjući da su sudije u pravu i da Ivana treba da se uzdigne iznad svega toga i da gleda naprijed.

A uz sva ova atletska zbivanja prikačila se kao zakačka i jedna jezička zavrzlama - naime, posebna zanimljivost i dokaz koliko se uništava naš jezik je to da se, tom prilikom, pišući i govoreći o tom skoku neštedimice upotrebljava izraz zihernadla (od njemačke riječi sichernadel), a ne naši izrazi zakačka, zapučaljka, spuča...

Naravno, skoro da je nemoguće, donositi stručne zaključke na osnovu nejasnih video snimaka, ili, pak, televizijskog prenosa. Ono što je uočljivo na usporenom video snimku Ivaninog šestog skoka jeste to da se neposredno prije doskoka, najvjerovatnije zbog njenog naglog okreta udesno, ili zbog toga što nije bio prikačen onako kako i treba, papirnati broj otkačio. U ovom trenutku ništa nije jasno - da li se zakačka zadržala na broju, na potrganoj njegovoj ivici, ili, je, pak, ostao na dresu? A posebno je pitanje da li broj i zakačka, ako je bila na njemu, mogu da ostave onakav trag na pijesku, kakav smo vidjeli na snimku. A kad smo već kod papira - kako to da se u dvadesetprvom vijeku još koriste papirnati brojevi, prikačeni zakačkama, koje je desetog aprila davne 1894. godine patentirao mehaničar iz Njujorka Volter Hant, neki tvrde sasvim slučajno, a neki da je imao na umu arheološke nalaze u vidu fibula? Čak se tim povodom, pojašnjavajući dešavanja oko Ivaninog skoka, na BBC oglasio i legendarni sprinter Majk Dvejn Džonson, četvorustruki osvajač zlatne olimpijske medalje, devetorostruki svjetski prvak, nekadašnji svjetski rekorder, ne shvatajući da se još uvijek koriste papirnati brojevi i zakačke, odnosno zapučaljke!

A prilično je i nejasno kolika je stvarna dužina navodnog traga Ivaninog broja; pojedini stručnjaci iz oblasti elektronike i video tehnike smatraju, uz opasku da je sve to i teško utvrditi iz onakvog video materijala, da rezultat šestog skoka Ivane Španović od 6.91, nije sasvim pouzdan i vjerodostojan! Eto još razloga da se razmišlja o konačnoj odluci sudija. U svakom slučaju, i pod uslovom da su potpuno u pravu, sudije su napravile, ipak, grešku zato što su odugovlačili s odlukom, a organizatori s proglašenjem i dodjelom medalja Britni Ris, Dariji Klišinoj i Tijani Bartoleti.

No, što je bilo, bilo je, ali je i zanimljivo i to da skoro niko od novinara nije zamjerio Ivani Španović zbog njenih prvih izjava nakon skoka i zbog toga što nije smogla snage da čestita pobjednici i osvajačicama medalja. Zato joj ja zamjeram, jer jedna takva atletska veličina ne smije pred kamere i novinare tako još uzbuđena i nervozna. Na svu sreću, brzo se ispravila: „Videli ste koliko sam se borila, ali, jednostavno, druge devojke su bile bolje“!

Ovo što joj se desilo u Londonu, na olimpijskom stadionu u Parku kraljice Elizabete, treba da joj bude veliki nauk i da se, ubuduće, tako pripremi da i prije šestog skoka riješi sve nedoumice oko toga ko je najbolji. U međuvremenu, treba i da shvati da nijesu baš svi dobronamjerni u njenom okruženju, da se tu javi i ponešto od sujete, ličnog ćara i još koječeg, a to će joj biti prilično jasnije, kao, uostalom, i mnogima drugima, onda kad prestane da se bavi sportom ili, možda, nešto prije.

A činjenica koju ne može da pobije nijedna sudijska komislija na zemljinom šaru, jeste ta da je Ivana Španović jedna od najboljih skakačica udalj u svijetu i na to trebamo biti svi ponosni! Mnogi vjeruju i ubijeđeni su u to, da će, za dvije godine, pod uslovom da sve bude onako kako i treba, na Svjetskom prvenstvu u Dohi, oko njenog vrata visiti zlatna medalja, a priča o papirnatom broju i zakački biće zasigurno zaboravljena i može izroniti iz vira vremena samo kao nekakvo prisjećanje i kao ništa drugo!

 

 

Autor kolumne Milija Pajković, licencirani je atletski trener sa stažom od 37 godina, međunarodni je atletski sudija i delegat, a bio je u ASJ, SCG i u ASCG na mnogim značajnim funkcijama. Pored toga je i novinar i već dugo piše za beogradski  „Sportski žurnal“.

 

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/03/2019
miodrag-migo-djurovic-stoti-rodjendan-zorke-vrbiceBili smo na jednoj divnoj i neobičnoj proslavi. Zorka Vrbica slavila je sa svojom porodicom i prijateljima stoti rođendan. Krepka, vitalna, vesela i mudra Zorka je ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2019
miki-prelevic-konkretnim-potezima-protiv-politickih-destrukcijaIzvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
milija-pajkovic-beranski-ukus-glazgovskih-medaljaNa nedavno završenom dvoranskom atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Glazgovu, predstavnici Srbije osvojili su dvije medalje - zlatnu i bronzanu! Prvakinja ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
sasa-radunovic-opstinari-uozbiljite-se-kontrolisite-sta-objavljujeteAktuelna lokalna uprava, inače „vizionarska“ kakva je, ušla je u novi projekat razvoja sporta u Beranama. I to, čak, razvoju sporta u 22. vijeku! Kako je, izgleda, ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
srdan-culafic-bravo-za-kapitensko-veceSport je neispričana priča. Tako bi se mogla okarakterisati ova veoma značajna i popularna grana društva. U današnje vrijeme svaka priča vezana za sportska ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone