ivana spanovic london 2017Okončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske porodice, Tauera-Bridža, Bakingamske palate, Muzeja voštanih figura  „Madam Tiso“, najveće sat-kule sa zvonikom na svijetu Big Benom, trostruki domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, okupio je najbolje svjetske atletičare i atletičarke, dakle, sve one koji su ostvarili norme za ovo prestižno nadmetanje, kao i one koji su se tu našli po pozivu, eto, kao nekakav podstrek za razvitak atletskog sporta u sredinama odakle su pristigli, iako, ruku na srce, mnogima i nije bilo tamo mjesto!

Iz Londona je sa prelijepog stadiona u svijet otišla, uistinu, divna slika mladosti, poleta i požrtvovanja za svaki djelić sekunde i za svaki milimetar, pomno praćena od strane svih onih kojima je ovaj osnovni sport u srcu! Međutim, izgleda da je ovo najveće planetarno nadmetanje pokazalo i nešto drugo - čini se, a nadajmo se da je to samo prvi i nepouzdani utisak, da je „kraljica sportova“, na žalost, počela da pobolijeva od iste bolesti kao i većina ostalih sportova. A znači te boleštine su besomučna trka za novcem, u kojoj je sve dozvoljeno i određeni propusti u organizaciji, pa i u suđenju!

Najveća atletska takmičenja su, do skoro, bila spoj tradicije, dostojanstva, neumoljivog poštovanja pravila i nesalomive borbe protiv dopinga, tog najvećeg zla savremenog sporta! No, kao i što Olimpijske igre zbog koječega, a, između ostalog, i zbog jurenja rekorda po broju zemalja učesnica, takmičara i takmičarki, uz nepotrebno ubacivanje nekih sportova i vještina, zbog sličnih pobuda, sve više liče na neka mjesna nadmetanja, a ne na nešto što je san svih sportista i sportiskinja, tako postoji velika bojazan da i ovakvo takmičenje poprimi nekakve druge razmjere!

Najprije - kako je moguće da stomačni virus napravi pravi dar-mar u jednom hotelu za zvanični smještaj učesnika Prvenstva, uz činjenicu da je, čak, trideset takmičara i takmičarki oboljelo od njega? Iako nije bio pregledan, dakle, bez ikakvog dokaza da je obolio, sprinteru iz Bocvane Isaku Makvali je zabranjeno da trči u finalnoj trci na 400 metara! No, pošto se žalio, dozvoljeno mu je da trči kvalifikacionu trku na 200 metara, ali sam! Tako će Svetsko prvenstvo u Londonu ostati zapamćeno po novoj disciplini - trčanju sa samim sobom! Ostaće upamćeno i po tome što su muške štafete, prije nastupa, provele 45 minuta u hladnoj prostoriji čekajući proglašenje pobjednika i objavljivanje spotova.

Međutim, ostaće ono zapamćeno i po dešavanjima u finalnom nadmetanju u skoku udalj za žene, odnosno po onome što se desilo pobjednici Dijamantske lige u toj disciplini, osvajačici bronzane olimpijske medalje, evropskoj prvakinji, dva puta bronzanoj sa svjetskih prvenstava, Ivani Španović iz Srbije!

Inače, uspon ove heroine pratim od njenih početaka, kada je kao djevojčica ukazala na svoj nesvakidašnji raskošni talenat i vjerovao sam, kao, uostalom i mnogi, da će se, konačno, ova lijepa Zrenjaninka, dokopati svjetske zlatne kolajne. Londonski Ivanin završni skok je pokazao mnogo toga, a, između ostalog, i to da treba što hitnije pooštriti mjere u mnogim oblicima atletskog djelanja, od onih u malim sredinama, pa sve do najviših tijela ovog izuzetno gledanog i cijenjenog sporta.

Na prvi pogled i na osnovu video snimka koji je dostupan javnosti sve je jasno - Ivana Španović je prekočila sedam metara i to onoliko koliko je dovoljno za zlatnu medalju, ali je njen otkačeni leđni broj ostavio trag na daljini od 6.91! I tu nema šta da se raspravlja, jer su pravila za takmičenje IAAF nedvosmislena, pošto se skok mjeri od traga koji je ostavio takmičar ili takmičarka, svim onim što nosi na sebi, pa i brojem ili djelićem odjeće! U tom slučaju, sudije su ispravno postupile i već je tada, na borilištu u Londonu, trebalo završiti svako pojašnjavanje.

Ali, da li je sve bilo baš tako kako je prihvaćeno od strane sudija, pa i sudijske Komisije za žalbe, jer su se, u međuvremenu, predstavnici AS Srbije žalili? Trener Ivane Španović, Novosađanin Goran Obradović, koji radi sa njome od 2008. godine, po običaju je miran i staložen, ali i mišljenja da postoje izvjesne nejasnoće koje nijesu pojašnjene onako kako treba i po pravilima. Inače, Obradovića dugo znam, jer je skakao u vis, kao član novosadske „Vojvodine“, u isto vrijeme kad i moj takmičar Veselin-Vesko Kolić, pa su, čak, bili zajedno u pionirskom, mlađejuniorskom i juniorskom vrhu Jugoslavije. Kao pionir, Obradović je preskočio 190, a Kolić, moj takmičar i član AK Berane, u istom uzrastu, prekočio je 2.00 m, što je rekord Crne Gore, evo, 31 godinu. A postoji tu još jedna zanimljivost sasvim nepoznata sportskoj javnosti - Obradovićev otac je iz Lubnica kod Berana, a skokom se kratko bavila i Goranova rođena sestra.

Ivana je formalno imala najduži skok na takmičenju, ali ne i pravno. Pravila su vrlo jasna. Meri se zadnji trag u pesku, makar on bio i od broja takmičara. Problem je nastao onog momenta kada sam bio u sobi za Video merenje. VDM (Video Merenje) u kom se vidi fantomski trag, ali se ne vidi da ga pravi broj od takmičara. Zato sam uložio žalbu. Žalbu su razmatrali članovi Komisije za žalbe na osnovu video snimka kamere, a da nisu ni pogledali snimak koji je napravio VDM. Zavesa je spuštena i dalje komešanje više ne ide u prilog mojoj takmičarki. Mi smo na ovo stavili tačku“, jasan je Obradović.

No, mnogi nijesu stavili tačku i još uvijek se, i u pisanom i elektronskom obliku, raspravlja o tom skoku i o jednom papirnatom takmičarskom broju sa zakačkom! Javljaju se i oni koji ne znaju ni atletska pravila, koji, čak, ne poznaju ni sport, ubacuju se u sve to, po običaju, i političke primjese, uz nesuvisle primjedbe pobjednici Britni Ris, koja nije nimalo kriva za ta zbivanja i koju je, svakako, trebalo, poštedjeti takvih „mudrolija“. Jedan od izuzetaka od toga je istinski sportista, nekadašnji evropski rekorder Nenad Stekić, koji je letio više od 8 metara preko 100 puta, koji je na tri takmičenja imao svih šest skokova preko osam metara, koji je bio pet godina prvi na svjetskim rang-listama, koji je onako kako i dolikuje jednom vrhunskom sportisti sve pojasnio, gledajući iz stručnog ugla, napominjući da su sudije u pravu i da Ivana treba da se uzdigne iznad svega toga i da gleda naprijed.

A uz sva ova atletska zbivanja prikačila se kao zakačka i jedna jezička zavrzlama - naime, posebna zanimljivost i dokaz koliko se uništava naš jezik je to da se, tom prilikom, pišući i govoreći o tom skoku neštedimice upotrebljava izraz zihernadla (od njemačke riječi sichernadel), a ne naši izrazi zakačka, zapučaljka, spuča...

Naravno, skoro da je nemoguće, donositi stručne zaključke na osnovu nejasnih video snimaka, ili, pak, televizijskog prenosa. Ono što je uočljivo na usporenom video snimku Ivaninog šestog skoka jeste to da se neposredno prije doskoka, najvjerovatnije zbog njenog naglog okreta udesno, ili zbog toga što nije bio prikačen onako kako i treba, papirnati broj otkačio. U ovom trenutku ništa nije jasno - da li se zakačka zadržala na broju, na potrganoj njegovoj ivici, ili, je, pak, ostao na dresu? A posebno je pitanje da li broj i zakačka, ako je bila na njemu, mogu da ostave onakav trag na pijesku, kakav smo vidjeli na snimku. A kad smo već kod papira - kako to da se u dvadesetprvom vijeku još koriste papirnati brojevi, prikačeni zakačkama, koje je desetog aprila davne 1894. godine patentirao mehaničar iz Njujorka Volter Hant, neki tvrde sasvim slučajno, a neki da je imao na umu arheološke nalaze u vidu fibula? Čak se tim povodom, pojašnjavajući dešavanja oko Ivaninog skoka, na BBC oglasio i legendarni sprinter Majk Dvejn Džonson, četvorustruki osvajač zlatne olimpijske medalje, devetorostruki svjetski prvak, nekadašnji svjetski rekorder, ne shvatajući da se još uvijek koriste papirnati brojevi i zakačke, odnosno zapučaljke!

A prilično je i nejasno kolika je stvarna dužina navodnog traga Ivaninog broja; pojedini stručnjaci iz oblasti elektronike i video tehnike smatraju, uz opasku da je sve to i teško utvrditi iz onakvog video materijala, da rezultat šestog skoka Ivane Španović od 6.91, nije sasvim pouzdan i vjerodostojan! Eto još razloga da se razmišlja o konačnoj odluci sudija. U svakom slučaju, i pod uslovom da su potpuno u pravu, sudije su napravile, ipak, grešku zato što su odugovlačili s odlukom, a organizatori s proglašenjem i dodjelom medalja Britni Ris, Dariji Klišinoj i Tijani Bartoleti.

No, što je bilo, bilo je, ali je i zanimljivo i to da skoro niko od novinara nije zamjerio Ivani Španović zbog njenih prvih izjava nakon skoka i zbog toga što nije smogla snage da čestita pobjednici i osvajačicama medalja. Zato joj ja zamjeram, jer jedna takva atletska veličina ne smije pred kamere i novinare tako još uzbuđena i nervozna. Na svu sreću, brzo se ispravila: „Videli ste koliko sam se borila, ali, jednostavno, druge devojke su bile bolje“!

Ovo što joj se desilo u Londonu, na olimpijskom stadionu u Parku kraljice Elizabete, treba da joj bude veliki nauk i da se, ubuduće, tako pripremi da i prije šestog skoka riješi sve nedoumice oko toga ko je najbolji. U međuvremenu, treba i da shvati da nijesu baš svi dobronamjerni u njenom okruženju, da se tu javi i ponešto od sujete, ličnog ćara i još koječeg, a to će joj biti prilično jasnije, kao, uostalom, i mnogima drugima, onda kad prestane da se bavi sportom ili, možda, nešto prije.

A činjenica koju ne može da pobije nijedna sudijska komislija na zemljinom šaru, jeste ta da je Ivana Španović jedna od najboljih skakačica udalj u svijetu i na to trebamo biti svi ponosni! Mnogi vjeruju i ubijeđeni su u to, da će, za dvije godine, pod uslovom da sve bude onako kako i treba, na Svjetskom prvenstvu u Dohi, oko njenog vrata visiti zlatna medalja, a priča o papirnatom broju i zakački biće zasigurno zaboravljena i može izroniti iz vira vremena samo kao nekakvo prisjećanje i kao ništa drugo!

 

 

Autor kolumne Milija Pajković, licencirani je atletski trener sa stažom od 37 godina, međunarodni je atletski sudija i delegat, a bio je u ASJ, SCG i u ASCG na mnogim značajnim funkcijama. Pored toga je i novinar i već dugo piše za beogradski  „Sportski žurnal“.

 

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2017
perica-jokic-ziri-protiv-talentovanihU petak je u beranskom Centru za kulturu održano književno veče „Drugo lice ljubavi“. Srednjoškolci su čitali svoje radove, a žiri je imao tu nezahvalnu dužnost da, ...
eSpona
Objavljeno: 05/05/2017
sasa-radunovic-politicki-repetentiPokušaj nastavka prekinute Petnaeste sjednice Skupštine opštine Berane (SO) prošao je neslavno kao i njen početak. Novim padom i potvrdom onog što je viđeno više ...
eSpona
Objavljeno: 25/04/2017
milija-pajkovic-zavrsno-slovo-protiv-ulaska-crne-gore-u-nato-i-evropsku-zajednicuDržavna televizija, svakog dana i večeri, u svojim udarnim emisijama, kao prvu, a to znači po njima  i najvažniju vijest, objavljuje da je Crna Gora na samo ...
eSpona
Objavljeno: 24/04/2017
srdan-culafic-kuda-i-kako-dalje-iz-rukometne-provalije-u-kojoj-se-nalazimoSvi mi koji smo bili u rukometnom sportu danas se sa razlogom pitamo šta se desava sa crnogorskim rukometom? Kako dalje? Kuda? Šta je izlaz? Na ta pitanja ne ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2017
prof-dr-drasko-dosljak-monografija-o-pocasnom-berancu (Dragan Gaga Nikolić – Gospodin Mangup , priredila Radmila Stanković, Laguna – Beograd 2017, 231 str.) „U poslednjim godinama života, sve češće je pominjao ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2017
fatima-mededovic-begovic-podrska-diskiminisanim-majkama-sa-jednim-i-dvoje-djeceKao građanka, kroz civilni sektor i druge asocijacije, javno sam iznosila svoj stav. Na vrijeme sam ukazivala na zakone koji diskriminišu majke sa jednim i dvoje ...
eSpona
Objavljeno: 28/03/2017
krugovi-politickog-pritiska-na-javni-servisNeuobičajeno mirno je prošao izbor direktora (direktorice) Javnog servisa RTV CG. Nema oglašavanja medijskih i novinarskih udruženja, nema ni saopštenja kojima ...
eSpona
Objavljeno: 19/03/2017
fatima-mededovic-begovic-kafkizam(Stvarnost nevidljivog suda) Ovaj dolje postavljeni fragment vezano za književno  djelo  PROCES i samog pisca, Franca Kafku,  podsjetnik je da ...
eSpona
Objavljeno: 13/03/2017
sasa-radunovic-izborna-godinaPodijeljena i sa izgubljenim legitimitetom, Koalicija „Zdravo Berane“ ušla je devetog marta u predizbornu godinu. Bez investicija, vizije, novih radnih mjesta u ...
eSpona
Objavljeno: 27/02/2017
milija-pajkovic-cardaci-ni-na-nebu-ni-na-zemljiNa sjevernom kraju piste nekadašnjeg beranskog aerodroma nalazi se pet čardaka ni na zemlji, ni na nebu! To su Pristanišna, Pilotska i Upravna zgrada, Veliki hangar ...
eSpona
Objavljeno: 21/02/2017
dr-sanja-kovacevic-pedeset-nijansi-inspekcijeČija su krmad podno puta? E ovako, stane moj muž da sipa vode na onaj izvor iz potpornog zida, prije „tunjela“ u Zaostro da napuni hladnjak. Ja dangubna i ...
eSpona
Objavljeno: 20/02/2017
milija-pajkovic-marsalove-pudliceBio jednom u jednoj, pomalo brdovitoj, a pomalo i ravničarskoj zemlji, koja nema nikakve veze, a niti bilo kakve sličnosti, taman posla, sa ovom našom, jedan ...
eSpona
Objavljeno: 18/02/2017
fatima-mededovic-begovic-mobing-i-govor-mrznjeTermin mobing je prvi put 1984. godine upotrijebio švedski psiholog Hajnc Lejman. U našem jeziku riječi šikaniranje, maltretiranje, navodno nije bilo adekvatnog ...
eSpona
Objavljeno: 08/02/2017
janko-nikolovski-medijski-dijalozi-su-casopis-institucijaToliko je dosad pisano o značaju dijaloga o medijima (čitaj: o čovjekovim pravima) kroz, u naslovu pomenuti, čak i vanregionalni časopis i kroz njegove redovne ...
eSpona
Objavljeno: 06/02/2017
kolumna-sasa-radunovic-rujiste-je-napusteno-zivjelo-rujistePrivremeno odlagalište komunalnog otpada u Rujištu ponovo se koristi, a radnici Komunalnog preduzeća sakupljeni otpad, sa povremenim prekidima, odvoze ga na ...
eSpona
Objavljeno: 21/01/2017
prof-dr-drasko-dosljak-njegos „Je  l’ na srcu ka na jezik vama,Vjerujete  l’ tome što zborite...?“                       ...
eSpona
Objavljeno: 10/01/2017
milija-pajkovic-da-li-je-kurta-murta-ili-je-murta-kurtaSa ovih stranica sam se oglasio prije dvije godine, četvrtog oktobra, kolumnom "Kurta i Murta“, u kojoj sam ponešto napomenuo o Kurtama i Murtama iz jedne zemlje ...
eSpona
Objavljeno: 02/01/2017
milija-pajkovic-srdzba-ljepotice-bistriceMalena Crna Gora mogla se do avgusta 2012. godine pohvaliti nečim čime se nijesu mogle podičiti ni mnogo veće i razvijenije zemlje - naime, u tom trenutku u njoj je ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2016
sasa-radunovic-ali-baba-i-17-politickih-razbojnika-ili-kakav-je-kraj-koalicije-zdravo-beraneNakon prekida Dvanaeste sjednice SO Berane, održane u aprilu, kada je neusvajanjem i ponovljenim glasanjem Izvještaja o radu predsjednika Opštine, koji je, iz ...
eSpona
Objavljeno: 15/11/2016
milija-pajkovic-nole-glavu-gorePrisjetih se jednog davnog trenutka, prisjetih se bokserskog okršaja između BK Berane i BK Budućnost, koji je održan pred krcatim gledalištem, na hramu beranskog ...
eSpona
Objavljeno: 14/11/2016
sasa-radunovic-na-istoku-stare-price-na-zapadu-nista-novoOno što je Espona najavila još u februaru, da će beranska lokalna uprava morati da radi rebalans i da je njegova struktura nerealna i izrazito potrošačka, danas se ...
eSpona
Objavljeno: 06/11/2016
dr-drasko-dosljak-izbori-i-vladaStandardna pitanja nakon svih izbora, pa i crnogorskih, jesu: Ko će i kada formirati Vladu? Nakon oktobarskih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ovim pitanjima ...
eSpona
Objavljeno: 31/10/2016
milija-pajkovic-pismo-bake-njegosave-ili-glasacu-sinko-za-vas-kad-bidnete-na-vlasNije prošlo mnogo od završetka ovih poslednjih naših izbora, kad nam stiže pismo! Pristiže ti ono u ovo vrijeme fejsbuka, tvitera i ostalih zavrzlama i gubivremena ...
eSpona
Objavljeno: 29/10/2016
komnen-becirovic-napad-na-njegovo-velicanstvo-izvor-moraceEvo već tri decenije kako se vodi borba za spas Morače koja je još od početka poprimila evropske, ako ne svjetske razmjere i tokom koje se ispostavilo da je Morača ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2016
sasa-radunovic-dok-je-df-a-nema-zime-za-dpsOvaj osvrt mogao je da sačeka par dana. I da bude, opet, isto (ne) atraktivan i (ne) čitan. Mogao je, ako se kalkuliše i čeka šta će biti dalje... Ali, onda bi ...
eSpona
Objavljeno: 05/10/2016
milija-pajkovic-atak-na-srce-moraceSelo Ljevište, u Gornjoj Morači, nalazi se na 1.173 metra nadmorske visine, ispod jednog od vrhova planine Lole - Zebaoca! Prema popisu iz 2003 godine u selu je ...
eSpona
Objavljeno: 27/09/2016
drasko-dosljak-evropski-dan-jezika Koliko jezika znaš, toliko vrijediš Latinska izreka Jezici su nastajali i nestajali. Ima jezika koji su nestali bez traga, neki su se trasformisali u niz ...
eSpona
Objavljeno: 18/09/2016
sasa-radunovic-savoNakon primirja između politike i političara sa jedne strane i građana sa druge, već čuvena beranska priča o odvoženju i tretmanu otpada ponovo je aktivirana. U ...
eSpona
Objavljeno: 06/09/2016
fatima-mededovic-begovic-za-moju-i-vasu-lijepu-crnu-goruPoštovani/e građani/ke, Obzirom da me svakoga dana zovu nekakvi “misionari“, koji hoće da spasu državu - samo ako im našim glasovima omogućimo lagodan život ...
eSpona
Objavljeno: 27/08/2016
milija-pajkovic-da-li-neko-u-crnogorskom-sportu-koristi-nedozvoljena-podsticajna-sredstva-odnosno-dopingLjetnje olimpijske igre u Riju, s prizvukom karnevala i Kopakabane, okončane su - medalje su podijeljene i olimpijsko selo je ostalo prazno. Preostaje vrijeme ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Vildan knjiga

 

Priča eSpone