SNP Vladimir JokovicVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u Podgorici.

Sujevjerni bi kazali da datum Jokovićevog izbora i nije, baš, idealan (malerozni broj 13), ali je nesporno da je novi, četvrti po redu predsjednik, za crnogorske prilike, nekada moćne partije - SNP-a, tog dana dobio 25 glasova veću podršku od protivkandidatkinje, Snežane Jonice.

Upravo ta mala razlika u broju glasova daje dodatnu težinu izboru dosadašnjeg člana GO OO SNP-a i predsjedniku Karate saveza Crne Gore, pa se postavlja pitanje: Šta se može očekivati od novog lidera partije koja je od osnivanja, 1998. godine, nekoliko puta gubila veliki dio članstva, a dva puta su je napuštali i bivši predsjednici koji su osnivali nove partije?

Ako je suditi po podršci građana koju ima SNP, podijeljenosti u kojoj se nalazi partija, političkim iskustvom koje ima novi lider, onda bi skeptici rekli da je 13-ti bio pravi datum održavanja Kongresa i da je falilo samo da, umjesto nedjelje, bude održan dva dana ranije - u petak!

Vraćajući se skepticima, ali i onima koji su na Kongresu podržali drugog kandidata, očekivanja od Jokovića bi se, trenutno, mogla podvesti pod želju “da Partija na sljedećim izborima ne ostane bez cenzusa”. Jer, za razliku od odlaska Momira Bulatovića - prvog predsjednika i osnivača SNP-a, za kojim je pošao veoma mali broj funkcionera, dok je infratruktura, takoreći, ostala netaknuta, te ostavke Predraga Bulatovića - njegovog nasljednika, koji je, nakon referenduma i izbora održanih u septembru 2006. godine, u mirnoj tranziciji, pripremio izbor Srđana Milića, ovog puta podijeljenost je izražena u broju skoro identičnih polovina.

Preuzimajući funkciju predsjednika, Joković će, osim odabira prvih saradnika, morati da, konačno, profiliše partiju. Ako bude težio brzom zaustavljanja urušavanja partije, Joković će morati da pokuša da profiliše SNP kao građansku partiju. Samo tako, sa jasnom profilacijom, koja, trenutno, više podsjeća, a ranije je to bilo još izraženije, na pokret nego na politički subject, može izbjeći grešku koju je napravio njegov prethodnik.

Jer, nije tajna, Srđan Milić je imao veliku šansu da od SNP-a uradi nešto što bi ličilo na političko kretanje Dačićevog SPS-a u Srbiji, koji je, nakon svega što se dešavalo sa tom partijom poslije petog oktobra 2000-te godine, od 2008-e do danas, nezaobilazan činilac svake Vlade Srbije.

Milić je takvu šansu imao baš u periodu 2008.-2009. godine, pa i tokom prve polovine 2010-te, ali ju je usljed populizma, nedostatka političke hrabrosti i pokušaja da politički flertuje sa svima, propustio.

Nije imao liderskog u sebi ni političke kuraži da se odluči da li SNP treba da učestvuje u procesima i da ih kreira ili da bude neko ko će biti van njih i demagoški kritikovati sve. U suštini, pokušao je da vodeći politiku “dobro jutro, na sve četiri strane”, zadrži rejting partije, a ne da mijenja crnogorsku političku zbilju.

Nakon propuštene prilike, kormilo SNP-a je sve više okretao prema populizmu, posebno u posljednje dvije godine, vraćajući je na početak. No, taj prostor su u međuvremenu zauzeli drugi politički subjekti - pa SNP, više, nije bila u mogućnosti da postane pokret, ali je izgubila i šansu da za Milićevog 11-to godišnjeg mandata, postane moderna politička partija ljevice.      

Da je Joković naslijedio još teže stanje od pomenutog, treba imati u vidu da iz prvog kruga najistaknutijih, politički iskusnog partijskog rukovodstva SNP-a, danas, nema skoro ni jedne osobe koja bi se mogla okarakterisati kao političar na čiju se podršku može osloniti.

Kažemo skoro, jer, evidentno je, od istaknutih političara SNP-a iza Jokovićeve kandidature javno je stao samo Dragoslav Šćekić - predsjednik OO SNP Berane i predsjednik te Opštine. Da li se, šta i kako, izbor novog predsjednika SNP-a može odraziti i na političko stanje u Beranama?

“Najvažnije jedinstvo”

Ostavkom Srđana Milića u javnosti su krenula tipovanja o njegovom nasljedniku. Od samog starta, Jonica je bila prvi pik “Milićeve struje”, dok se špekulisalo da bi Aleksandar Damjanović mogao biti predstavnik sve brojnije partijske opozicije. Uz Damjanovićevo ime, podrazumijevalo se, u pričama je “išla” i Šćekićeva podrška.

Dragoslav Scekic 3No, Damjanović se pasivizirao od Partije ( iz koje je kasnije i isključen) a, prema navodima nekih medija, spreman je da formira novu političku stranku. Šćekić je početkom juna, u medijima, izjavio “da bi prihvatio kandidaturu, ako ga članstvo predloži”.

Da li iz razloga što ga članstvo “nije kandidovalo”, ili što je na sjednici Glavnog odbora SNP-a, održanoj mjesec dana kasnije, procijenio koliku ima podršku i da ima male šanse da postane predsjednik SNP-a, taktički je dobro odigrao i početkom jula, nakon izrečenih kritika na račun Jonice, iznio je tezu “da je najvažnije jedinstvo Partije i da će tome težiti”. Dvadesetak dana kasnije, javno je podržao Jokovića kao rješenje “koje može da objedini SNP”.

Nije tajna, on i Odbor kojim rukovodi bili su među najvećim Jokovićevim lobistima, a Beranci i Bjelopoljci su “pokrili” delegate sa sjevera da podrže Jokovića.

Na taj način, Šćekić je ojačao svoje pozicije u vrhu SNP-a, posebno što, kako god se završi priča o “jedinstvu Partije”, istu snagu kao ranije neće imati: Milić ili Jonica ili…

Od Sedmog kongresa, nema ni Bečića, a Predrag Bulatović i Knežević su davno napustili SNP, pa predsjednik beranske opštine ostaje kao jedno od rijetkih široj javnosti prepoznatljivih političkih imena Partije.

Osim toga, javno i direktno se založio i uspio u podršci Jokoviću da postane predsjednik SNP-a, a na ruku mu idu i na Kongresu izabrani novi članovi Glevnog odbora SNP-a iz Berana.

Kako je na Kongresu odlučeno, broj članova Glavnog odbora SNP-a je smanjen sa 155 na 100, a predstavnici beranskog SNP-a imaju osam, umjesto ranijih 13. Mjesta. Svi izabrani su, kako ističu upućeni, “sigurna Šćekićeva struja”.

“Jedinstvo Partije”će se sa vrha prenijeti na lokalni nivo

Osnažen na nivou vrha Partije, nesumnjivo je da će Šćekić pokušati da to  iskoristi i na dodatno jačanje u OO kojim rukovodi. Iz tog razloga, može se očekivati pokušaj da “počisti” ili marginalizuje što veći broj funkcionera OO iz struje koja ima suprotno političko viđenje od njega i koja je, bar do održavanja vanrednog Kongresa, bila jaka.

Jednostavno, podijeljen Odbor, sa trzavicama i prepucavanjima, Šćekiću bi dodatno bila umanjena šansa da ostvari dobar izborni rezultat na predstojećim lokalnim izborima, a to mu, danas, kada je dodatno ojačao uticaj u vrhu SNP-a, ne treba.

Tako će se kongresna podjela sa vrha prenijeti po dubini i na Berane, što će se odraziti i na moguće održavanje (prijevremenih) lokalnih izbora u tom gradu.

Ako Šćekiću pođe za rukom da brzo i bez većih potresa distancira opoziciju u svojim redovima, Beranci mogu brzo očekivati prijevremene lokalne izbore. Ako bude problema, onda će aktuelna lokalna vlast ( koja je već dugo bez legitimiteta) crpljeti svaki dan da iskoristi što više od mandata koji polako, zahvaljujući i DPS-u i procjenama te Partije, privodi kraju.

Odnos lokalne vlasti i DPS-a

Ono što je sigurno, Šćekić i Koalicija “Zdravo Berane”, u oba scenarija, neće imati opstrukciju kako lokalnog DPS-a, tako ni vrha te Partije.

Da li iz razloga “odlične saradnje Opštine Berane i Vlade Crne Gore”, kako je nedavno saopštio Duško Marković - predsjednik Vlade, ili zbog čuvene “krilatice” beranskog DPS- a, “da lokalnu vlast neće rušiti, već će ih ostaviti da se sami urušavaju”, vladajuća koalicija, kao i do sada, neće biti “previše dirana” od strane opozicije.

I dok, bar javno, možemo samo da nagađamo ili slutimo, šta predstavlja “odličnu saradnju Opštine i Vlade”, kojom se hvali Marković, za lokalni Odbor DPS-a” možemo reći da su ispunili svoje obećanje - “da vladajuću koaliciju neće da ruše”. Pokazali su se i kao dobri “prognozeri”, jer je Koalicija “Zdravo Berane” već godinu dana urušila samu sebe i danas nema izborni legitimitet.

Ostaje samo pitanje: da li su i koliko nezadovoljni građani učinkom loše aktuelne (bez legitimiteta) lokalne vlasti?

Vlast, koja mjesecima ne može da nastavi započetu sjednicu SO, koja nema usvojen Budžet za 2017-tu godinu, ni rebalans budžeta za prethodnu (nalaze se pred Ustavnim sudom), koja nema usvojene odluke o Javnim radovima za ovu godinu…

No, pored svega pomenutog, danas je vidljivo svima, DPS, kako lokalni, tako i vrh te Partije, neće mijenjati svoju strategiju i pustiće vladajuće da vrše vlast do kraja mandata ili do kad oni (čitaj Šćekić) procijene.

Šta Šćekić može da uradi?

Bez legitimiteta i mogućnosti da se “namakne” 18-ti odbornik koji bi dao podršku predlozima Odluka, izvršna i zakonodavna beranska vlast neće ni pokušavati da održe sjednicu SO.

SNPCGU nadi da Ustavni sud, Vlada ili Predsjednik Crne Gore “neće žuriti” sa opomenom ili skraćivanjem mandata, Šćekić će “blickrigom” pokušati da homogenizuje stanje u OO SNP Berane, a kao pripremu za lokalne izbore da u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, zaposli “još kojeg” partijskog vojnika.

Vjerovatno da će (ne) usvojeni Budžet trošiti do pred kraj godine, ali da neće ni pokušati da zakaže novu sjednicu SO, ili ne bar tačku sa dnevnim redom “Rebalans budžeta”, jer bi u tom slučaju bila ponovljena blamaža vladajuće koalicije. Vjerovatno neće pokušavati ni smjenu Dragutina Joksimovića - aktuelnog potpredsjednika Opštine, mada je ta tačka uvrštena u Dnevni red prije više mjeseci prekinute sjednice SO.

Lokalni izbori

Ne treba ni sumnjati da će Vlada, Predsjednik države ili Ustavni sud sve prepustiti “protoku vremena”. Tako će lokalna vlast, vjerovatno u novembru ili, čak, u decembru, sama sebi “skratiti mandat”.

U tom slučaju bi se “prijevremeni izbori” poklopili sa redovnim, pa bi Šćekić dobio na vremenu da homogenizuje Odbor pred lokalna izbore.

U suprotnom, aktuelna lokalna vlast bi već u avgustu ili septembru išla na skraćenje mandata i održavanje prijevremenih izbora. Tako bi lokalni SNP stavio svima do znanja da u Beranama ima snagu makar Koalicije Ključ sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Izbornom kampanjom vođenom sa nivoa lokalne vlasti, mogao bi se zaustaviti odliv birača u druge partije, prije svega u Demokrate, a isti process bi bio zaustavljen i kod drugog činioca vladajuće koalicije - Demokratskog fronta (DF).

Ako ima snage i homogenosti u lokalnom odboru SNP-a, naravno i DF-a, to je povoljnija varijanta za te političke subjekte u Beranama, jer teško je zamisliti da će početkom iduće godine stanje u njihovim redovima biti bolje od postojećeg. A, svakog dana imaju sve veći odliv članstva.

No, ako prijevremeni izbori budu u periodu redovnih, treba očekivati da SNP neće na njih izlaziti samostalno, već će, ponovo, biti u koaliciji. Pitanje je samo sa kim? A, taj koalicioni nastup će pokazati i kojim će putem dalje ići ta politička partija.

Naime, kako bi se “maskirao” pad broja birača u Beranama koji podržava tu Partiju, SNP će na predstojeće izbore biti u predizbornoj koaliciji, a isto važi i za DF, čije biračko tijelo, kao i SNP-a, dominantno “jedu” Demokrate.

Ako je suditi po najavi novog predsjednika Partije, koalicija SNP-a je moguća samo sa partijama građanske orjentacije i u tom slučaju otpada saradnja sa DF-om.

No, treba imati u vidu i da će prije beranskih, biti održani lokalni izbori u tri, a moguće i četiri crnogorske opštine (Petnjica, Mojkovac, Cetinje, a moguće i Ulcinj), koji će predstavljati “lakmus papir” za novo rukovodstvo i njegovu orjentaciju da koalicije prave sa partijama građanske profilacije (tipa Koalicije “Ključ”).

Ako rezultati u pomenutim opštinama ne budu na nivou očekivanih, onda se u Beranama ponovo može očekivati koalicija sa DF-om. A, to bi značilo nastavak politike “Dobro jutro, na sve četiri strane" - politike Srđana Milića. Što znači, nastavak one politike koja je i srozala SNP na nivo na kojem se trenutno nalazi.

I to, ne samo na lokalnom nivou!

                         Saša Radunović                           

         Autor je izvršni direktor NVO Spona i     
savjetnik urednice Elektronskih novena Espona

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/03/2019
miodrag-migo-djurovic-stoti-rodjendan-zorke-vrbiceBili smo na jednoj divnoj i neobičnoj proslavi. Zorka Vrbica slavila je sa svojom porodicom i prijateljima stoti rođendan. Krepka, vitalna, vesela i mudra Zorka je ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2019
miki-prelevic-konkretnim-potezima-protiv-politickih-destrukcijaIzvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
milija-pajkovic-beranski-ukus-glazgovskih-medaljaNa nedavno završenom dvoranskom atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Glazgovu, predstavnici Srbije osvojili su dvije medalje - zlatnu i bronzanu! Prvakinja ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
sasa-radunovic-opstinari-uozbiljite-se-kontrolisite-sta-objavljujeteAktuelna lokalna uprava, inače „vizionarska“ kakva je, ušla je u novi projekat razvoja sporta u Beranama. I to, čak, razvoju sporta u 22. vijeku! Kako je, izgleda, ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
srdan-culafic-bravo-za-kapitensko-veceSport je neispričana priča. Tako bi se mogla okarakterisati ova veoma značajna i popularna grana društva. U današnje vrijeme svaka priča vezana za sportska ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone