Kultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da zaboravljamo jer zaboravom urušavamo same temelje njegove kulture koja ga čini gradom, čime pravimo neoprostiv grijeh i zločin prema njemu i prema ljudima koji su pronosili njegovu slavu, zločin prema nama samima i, što je najtragičnije, prema potomcima koji, nažalost, neće imati čega da se sjećaju i čime da se ponose.

Dusan Boskovic kolaz SEPIA

Ovih dana navršilo se 70 godina od osnivanja Kulturno-umjetničkog društva „Dušan Bošković“, lučonoše ivangradske kulture, kulturnog jezgra, rasadnika i avangarde ne samo Ivangrada i Crne Gore, već i čitavog regiona. Možda i najznačajniji jubilej iz oblasti kulture ovoga grada prošao je potpuno nezapaženo. Kulturne institucije Berana su ga prespavale. Niko ga se nije sjetio niti uopšte registrovao, još manje obilježio. A i ko bi i zašto danas to uradio bez pozamašnog granta IPA fondova, dnevnica i provizije profesionalnim vodičima kroz donatorske lavirinte, i to još mimo izborne kampanje i bez direktive partijskih aparatčika zaduženih za promociju stranačkih, nacionalnih i, naravno, sopstvenih interesa i interesa istaknutih članova svoje uže i šire familije?

Prije punih 70 godina grupa entuzijasta nadovezala se na ratom pokidanu dugu kulturnu tradiciju Berana i svoj mladalački zanos, individualizam i kreativnost udružila u Sindikalno kulturno umjetničko društvo koje su nazvali imenom svoga poginulog druga, revolucionara Dušana Boškovića. Kulturne slobode i potrebe građana naviknutih na njihovo redovno konzumiranje od početka XX vijeka ponovo je inicirao 1943. godine u tek oslobođenim Beranama Ilija Ika Dimić, pa je nepunih pet godina nakon toga grad i zvanično dobio instituciju oko koje su se okupljali građani svih generacija željni kulturne emancipacije.

KUD DUSAN BOSKOVIC kolaz logo

Društvo je formirano krajem aprila 1948. i njegov prvi pretsjednik bio je Marko Zečević koji je vrlo brzo to mjestu prepustio Mileti Radeviću. U okviru Društva formiran je folklor, dramska i muzička sekcija. Dramsku sekciju vodio je Čedo Dragović, pozorišna legenda i čovjek čije bi ime ovdje moralo da se izgovara stojeći, dok je Muzičku sekciju preuzeo Srbo Veličković i odmah po nabavci instrumenata u okviru nje formirao bleh orkestar koji je pratio sve veće gradske i republičke manifestacije, i uličnom svirkom budio Berance svakog Prvog maja u šest ujutru. Poseban kuriozitet vezan za ovo Društvo je činjenica da je odmah nakon formiranja bleh orkestra KUD Dušan Bošković osnovalo prvi džez orkestar u Crnoj Gori kad ga ni Tivat, Kotor i ostali primorski gradovi nisu imali, kao ni mnogi veći gradovi regiona. Vodio ga je Srbo Veličković a kroz njega su prošle na desetine Ivangrađana, ljubitelja džeza, muzičkog pravca koji se svega tridesetak godina ranije prvi put pojavio na tlu Evrope. Nije zgoreg prisjetiti se ovom prilikom nekih od njih. Bili su to: Čedo Dragović, Mišo Lekić, Mileta Radević, Bećo Mandžukić, Vlasto Gerić, Sveto Lazarević, Slavko Šoškić, Kemo Osmanović, Vesko Bogavac, Dujo Veljić, Golub Bojović, Joja Kastratović, Mujo Zečević, Čedo Novović, Srejo Zečević, Jovo Nedeljković, Malić Adrović, Milo Ristić i mnogi drugi.

Prostorije KUD-a Dušan Bošković nalazile su se u centru Ivangrada, pored stare zgrade Pošte, na mjestu današnje Penzionerske kafane, u maloj kamenoj zgradi šindrači poznatijoj pod imenom “Grozdovača” koje je, kao italijanski zatvor, dobila po imenu nekadašnje vlasnice kuće Grozde Mimović, a pozorišne predstave i koncerti održavali su se u zgradi Doma trezvenosti.

ORKESTAR ISPRED PROSTORIJA KUDA

Kao i orkestar, Amatersko pozorište pod rukovodstvom Čeda Dragovića nizalo je uspjeh za uspjehom i osvajalo brojne nagrade i priznanja na festivalima od Skoplja do Hvara izvodeći čak i do sedam premijera godišnje. Ovo je prilika da se pomenu i imena nekih od brojne glumačke ekipe Dramske sekcije KUD-a: Čedo Dragović, Đoko Popović, Uglješa Čukić, Milka Raičević, Nazif Lucević, Bećo Mandžukić, Komnen Vujadinović, Olivera Simović - Rakočević, Vlado Rakočević i njegova braća, Olga Radonjić, Jovo Dašić, Ljuba Milović, Branko Božović, Nada Nešković, Blago Vasiljević, Zora Šćepanović, Desa Tmušić, Slavka Rmuš, Mano Veljić, Đoko Šćekić, Nata Jojić, Zeno Pačariz, Vekica Đolević, Banjo Šoć, Živko Vešović, Ljubinka Milikić, Bilja Dabetić, Verica Golubović, Ruža Mesar, Nata Ojdanić, Buća Garčević, Ljubo Krivčević, Šabo Mandžukić, Rada Bogojević, Drago Lončarević i mnogi drugi iza scene među kojima prije svih moram pomenuti scenografa, slikara profesora Alja Smailagića, majstora scene Osmana Rugovca, i majstora svjetla Dušana Cara Đolevića, te umjetničkog rukovodioca Društva profesora Rajka Bogojevića, kao i režisera i glumca Milovana Miša Koraća koji je sedamdesetih godina oživio i ponovo podigao na noge uspavanu ivangradsku pozorišnu scenu. U okviru pozorišne sekcije KUD-a profesor Dujo Veljić formirao je već pedesetih godina Kamerni orkestar koji je pratio predstave dajući im toplinu i dramatiku muzičkim efektima - uživo. Folklornu sekciju vodili su Pero Barjaktarović, Nikica Vujadinović i Minjo Sekulović, a horove profesori Niže muzičke škole u Ivangradu: Nena Bošković, Jojo Joksimović, Golub Bojović i ostali.

Izgradnjom nove zgrade Doma kulture (1960) i uključivanjem Međurepubličke zajednice za kulturu sa sjedištem u Pljevljima koju je vodio legendarni Kemo Šećerkadić a čiji je predsjednik Skupštine bio akademik Ćamil Sijarić, proširila se kulturna ponuda u Ivangradu pozorišnim predstavama, koncertima i nastupima najvećih pozorišnih, filmskih, muzičkih, književnih, slikarskih i folklornih imena SFRJ i Evrope, a Ivangrađanima se pružila mogućnost da svoj rad predstave i publici 22 opštine na tromeđi socijalističkih republika Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i učestvuju na njihovim smotrama i festivalima. Bilo bi preskromno da u ovom podsjećanju, samo zbog činjenice da se radi o mome ocu, ne pomenem i jednog od prvih potpredsjednika KUD-a Dušan Bošković i dugogodišnjeg direktora Doma kulture i Centra za kulturu Safeta Safa Softića koji je svojim entuzijazmom ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Ivangrada.

EKIPA PREDSTAVE DRVENI TANJIR 1966

Desetogodišnjica osnivanja KUD-a Dušan Bošković obilježena je aprila 1958. a 25 godina rada Društvo je obilježilo desetodnevnom manifestacijom od 22. aprila do 2. maja 1973. u okviru koje su održani koncerti, izložbe, pozorišne predstave „Bašta sljezove boje“ i „Fistikovi šejtanluci“, koncert Folklornog ansambla „Šoto“ iz Prištine, književne večeri „Četvrtkom u 18“, serije filmova... a Organizacioni odbor na čelu sa tadašnjim predsjednikom Društva Bećom Mandžukićem, prije Svečane akademije posjetio je porodicu pokojnog Dušana Boškovića u porodičnoj kući Boškovića u današnjoj Teramskoj ulici.

Uvođenjem interesa kao osnovnog parametra i u oblast kulture, te gašenjem entuzijazma, početkom osamdesetih krenulo je gašenje i ovog kultnog ivangradskog Društva. Grad koji je još prije skoro jednog vijeka imao tri tamburaška i bleh orkestra, muzičku školu, prvi džez orkestar u Crnoj Gori i regionu, kamerni orkestar, horove, festivale „Prvi glas Polimlja“ i „Mikrofon je Vaš“, bioskope, jednu od prvih pozornica sa muzičkom jamom u Crnoj Gori, amatersko pozorište regionalnih razmjera, ništa manje poznati likovni klub, književne večeri svakog četvrtka u 18, reprezentativni folklorni ansambl, domove kulture i biblioteke u svakom selu, slikare, vajare, pozorišne, filmske, muzičke, književne i pjesničke veličine i manifestacije od kojih zastaje dah, danas ima partijsko-plemensko-grantovsku simulaciju kulturnog života i kulturno životarenje od koga nastaje zadah. I, naravno, vještu i dobro plaćenu propagandnu mašineriju koja taj zadah na volšeban način svake četvrte godine inaugurišu u Potemkinovu kulturnu parfimeriju globalnih razmjera.

A i šta će kome danas knjiga, pjesma, slika, simfonija ili stih kad svega toga u neograničenim količinama imamo u mobilnom telefonu, dok u stabilnom kulturnom poniranju imamo svoju omiljenu kafanu, partiju i političkog vođu za koje bi u svako doba stavili glavu u torbu i ruku u džep? Naročito tuđi, što takođe važi i za glavu.

Grantohleplje je do nogu potuklo i potpuno iskorijenilo entuzijazam pa smo zato danas, nažalost, tu gdje jesmo, na kulturnom i moralnom nivou prvobitne zajednice. I dok kulturni poslenici zaboravljaju ovakve datume a nadležni posrednici već pri samom pomenu bilo kakve manifestacije prevashodno zahtijevaju odgovor na najznačajnije pitanje današnjice: „A gdje sam tu ja?“, kao odgovor, samo po sebi nameće se još jedno, mnogo važnije: „A gdje smo tu MI?“

Ado Softić

 

 

Autor je istaknuti hroničar Berana. Predsjednik NVU „Beranda“ i dobitnik brojnih priznanja iz oblasti kulture i istraživanja kulturne baštine.

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone