Sasa RadunovicRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao uspješno. Dvanaest osvojenih medalja, rezultat je koji je postigao izabrani broj takmičara, a od sportista koji su branili boje Berana medaljama se nijesu okitili samo ribolovci i košarkaši. Ostali su osvajali medalje, a strijelci su (već po tradiciji) postali i šampioni Igara, kako u muškoj konkurenciji, tako i u ženskoj i u Generalnom plasmanu.

Upravo oni, šampioni u streljaštvu, uz stonotenisere i stonoteniserke, koji, iz ko zna kojih razloga, nijesu ni nastupili na ovom takmičenju i razlog su ovog osvrta. Naravno, uz neizostavne čelnike Opštine i njihovu bahatost.

Decenijama unazad, na svim prethodnim Igrama jedine sigurne medalja za beranski sport i prije početka MOSI, bile su u stonom tenisu.

Stonoteniseri i stonoteniserke u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, stalno su donosili medalje. Najčešće je to bilo zlatnog sjaja. Sve do prije nekoliko dana, kada je od strane čelnika beranske Opštine ovaj sport „precrtan“ sa Igara.

Hirom nekog od beranskih političkih (ne)moćnika, djevojčicama i dječacima koji u takmičenjima sa celuitnom lopticom pronose slavu grada, „zabranjeno“ je da se pojave u Priboju.

Zvanično, nije bilo objašnjenja iz kog razloga su Beranci i Beranke onemogućeni da ponovo „napadnu“ prvo mjesto na MOSI, a u kafanskim pričama su se širile teorije tipa „da je neophodno da se na Igre vode sportisti iz različitih disciplina, kako bi svi osjetili duh MOSI“, te da su se „stonoteniseri i stonoteniserke prošle godine, na igrama u Pljevljima, nedolično ponašali“, kao i „da ne poštuju Opštinu“, ali i da „nije bilo novca za učešće većeg broja sportista“.

Koji god od pomenutih da je bio razlog za one koji su odlučivali da Berane nema predstavnika u stonom tenisu, nema opravdanja za to. Osim onih koji su i odlučivali, za takav potez nije bilo mjesta, jasno je to svima u Beranama.

Izostanak stonoteniserki i stonotenisera sa ovogodišnjih MOSI posebno pogađa nakon subote veče kada je u Hotelu Lim, gdje su bili smješteni novinari, jedna od novinarki Radio Foče, u prisustvu desetak kolega, saopštila: „Kada smo vidjeli da ne učestvuju Beranke i da na MOSI neće biti jedne od pet najboljih mladih stonoteniserki na području bivše SFRJ, Ivone Petrić, Foča je odmah upisala zlato u ženskoj konkurenciji“.

Još drastičniji primjer ponašanja opštinskih čelnika u odnosu prema sportistima i sportu, predstavlja izjava jednog od zvaničnika lokalne uprave, nakon osvajanja pet medalja u streljaštvu.

Naime, grupa novinara, među kojima je bio i potpisnik ovih redova, nakon uspjeha strijelaca, srela ga je na terasi jednog restorana i saopštila mu: „Strijelci su briljirali. Uzeše pet medalja“, a njegov komentar je bio zaprepašćujući: „Da sam se ja pit'o, oni ne bi ni došli na MOSI! Oni ne poštuju Opštinu!“

Nije obrazlagao kako to strijelci nijesu i ne poštuju Opštinu, ali smo njegovo mišljenje pokušavali da branimo pred tri novinara iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji su čuli taj komentar.

Na njihovo negativno klimanje glavom i iščuđavanje iznešenim stavom opštinskog funkcionera, pokušavali smo da to ublažimo tvrdnjom da se on nije dobro izrazio i da ga oni nijesu dobro razumjeli. Bilo nas je sramota tog komentara, ako njega i njih nije!

Jer, da su se u Priboju sramili, ne bi na zvaničnom otvaranju igara Berane imalo najbrojniju delegaciju. Ne po broju sportista, već po broju prisutnih funkcionera!

Na tribinama stadiona bio je prisutan impozantana broj čelnika Opštine. Pored ostalih, otvaranju su prisustvovali: Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine, Novica Obradović - predsjednik SO, Vladimir Đaković menadžer Opštine, Darko Stojanović - bivši menadžer, Goran Folić - sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, Zoran Jojić - bivši sekretar pomenutog sekretarijata.

Interesantna „ekipa“. Svaka funkcija predstavljena duplo. Bivšim i aktuelnim funkcionerom. Predsjednikom Opštine i Skupštine. Valjda je to tako zbog međusobnog povjerenja. Moguće, i dnevnica!

Ali, zato nije bilo mjesta za Petrićku i njene saigračice i saigrače. I zato strijelci ne bi ni putovali, da su se On i oni pitali. A, putovali su na Igre, nije zgoreg da pomenemo, tako što su, nakon odbijanja nadležnih da strijelci budu na spisku sportista koji će predstavljati Berane, pisanim putem insistirali da budu prijavljeni za takmičenje, čak i po cijenu da oni plate put i uz dato obećanje da ne moraju prisustvovali dodjeli medalja!?

Put, srećom, nijesu platili. Dobili su novac za troškove i sa dva privatna vozila doputovali rano ujutru u Priboj a nakon velikog uspjeha, vratili se kući istog dana.

Na kraju Igara, ispalo je, izgleda, da takmičara iz stonog tenisa nije bilo i da su strijelci morali da se obavežu da će se istog dana vratiti kućama, samo da bi službenici Opštine primali odličja onih koji su ih srcem i znojem zaradili za svoj grad. 

Osim pomenutih funkcionera, imena službenika Opštine, koji su o trošku građana boravili u Priboju, nećemo pominjati. A bili su brojni toliko, da su, komotno, mogli nastupiti kao kompletna stonoteniska ekipa.

Jer, gledajući po dubini vlasti, oni se nalaze na manje značajnim mjestima i njihova uloga u nekim boljim rezultatima Berana, u sportskom ili bilo kojem drugom vidu, zanemarljiva je. Kao što je bila i u ostvarenju rezultata na ovogodišnjim MOSI.

A prisustvo brojne pomenute beranske političke delegacije otvaranju MOSI, u prvom trenutku, priznajem, poradovalo je potpisnika ovih redova.

Ponadao se da će taj „trust znalaca“ iskoristiti boravak da upoznaju nekog potencijalnog investitora i pozvati ga da, eventualno, uloži kapital u otvaranje nekog privrednog subjekta u Berane.

No, na žalost, njih to nije interesovalo. Interesovalo ih je, pazi sad, „Ko je pozivao medije da budu gosti Opštine Priboj, te ko je to mogao da uradi sa medijima iz Berana, a da oni ne budu pitani za to? Zbog koga li ih je to interesovalo?

Slušaj, ovdje je neki čovjek koji mi se predstavio kao predsjednik vaše Opštine i koji se raspituje kako smo vas pozvali da budete naši gosti. Meni je nepoznat, ali je sa njim u društvu jedan, čini mi se da je bio fudbaler, a raspituju se o vama. Evo, trenutno su kod našeg kolege iz Pljevalja, vjerovatno i sa njim razgovaraju na istu temu. Je li moguće, da se predsjednik vaše opštine bavi takvim stvarima?“- predstavljalo je kratako telefonsko informisanje jednog kolege iz Srbije tokom prijema priređenog nakon otvaranja Igara.

Nije, druže. Nije moguće! Predsjednici Opštine Berane se nikada nijesu bavili, niti će se baviti takvim stvarima! Neko ti se samo lažno predstavio! Predsjednik beranske opštine nije, niti može biti anonimus, da ga poznaješ po drugima. Predsjednici Berana ne diskriminišu. Predsjednik moje opštine ne želi da narušava slobodu medija. On se trudi da bude predsjednik svih građana. Pravi predsjednici Opštine Berane, bez izuzetka, nijesu se, a vjerujem i da neće, baviti se time. Vidjećeš to već na narednim MOSI, u Sokocu, jer nas je načelnik te Opštine već danas pozvao da budemo njihovi gosti. Hvala ti na obavještenju, ali, siguran sam, to je neko ko se lažno predstavlja i ko želi da nanese štetu predsjedniku Opštine Berane!“- odgovorio sam kolegi onda kada sam se ja pitao.

Saša Radunović

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone