Dinamo promjena imenaSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom sportista, navijača i javnosti ne samo za bodove i prestiž, već i za puko preživljavanje klubova. Da ne ostanu bez imena, ili se ne ugase.

Skoro po pravilu, do takvih borbi i sportskih priča dolazi u apsolutističkim sistemima. Gdje vladajuće partije ili pojedinci umisle da mogu sport i sportske kolektive administrativno i po svojoj želji uređivati. Ne uvažavajući tradiciju, generacije onih koji su živjeli i žive za tribine i na njima.

Takvi pokušaji se obično dešavaju na početku mandata. Kada politički pobjednici žele da donesu nešto novo i da „raskinu sa ružnom prošlošću klubova“. To ne uvažavanje života i ponašanje kao da prije njih ničeg nije bilo, na kraju im se vrati kao bumerang. Jer, sportski kolektivi, po pravilu, nadžive nasrtljivce „reformatore“.

Sportske enciklopedije su zapisale sijaset takvih priča. I sve su slične, skoro pa identične. Kao da su se odvijale po istom scenariju u kojem su se samo imena glavnih i sporednih likova mijenjala. Naravno, i imena klubova „napadnutih“ od takvih.

Takva je i sportska priča o zagrebačkom NK „Dinamo“. Najvećem klubu Republike Hrvatske i jednom od klubova „velike četvorke“ bivše SFRJ. Ali i o namjerama HDZ-a i Franja Tuđmana, Njofre, kako su ga zvali građani Hrvatske. Generalu bivše SFRJ i prvom predsjedniku nezavisne Republike Hrvatske. Sportska priča o njegovoj i želji HDZ-a da tokom 90-tih godina prošlog vijeka preimenuju „Dinamo“.

Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima je HDZ osvojio vlast, Tuđman je među prioritete uvrstio i preimenovanje poznatog zagrebačkog kluba. Kao obrazloženje je imao „da ime Dinamo previše asocira na komunističku i jugoslovensku prošlost“, naglašavajući da „građani Hrvatske neće plaćati dugove i finansirati projekte jugonostalgičara“.  

Uporedo sa ratom protiv bivše JNA i Srba u Hrvatskoj, Tuđman je započeo „bitku“ za mijenjanje imena „Dinamo“ i, ne nadajući se, otvorio front sa navijačima tog kluba poznatim pod imenom „Bad Blue Boys“.

Sve se to dešavalo u godinama kada se približavala 100-ta godina igranja fudbala u Hrvatskoj.

Apsolutista, kakav je i bio, Tuđman je, po sopstvenoj i želji većine tadašnjih istaknutih HDZ-ovaca, Dinamu mijenjao ime u „Građanski“, potom u NK „Croatia“, ali ta imena nikada nijesu zaživjela na tribinama stadiona u Maksimiru, jer su „Loši plavi momci“ navijali i skandirali samo Dinamu.

U borbu za očuvanje imena kluba nije nedvosmisleno stala opozicija. Predvođena tadašnjim liderom, Ivicom Račanom, plašeći se prozivke za nepočinstva iz perioda dok su bili vlast i „čerečenja“ od strane dijela tadašnjih hrvatskih medija zbog „omrznute komunističke prošlosti“,  SDP-ovci su stidljivo prigovarali Tuđmanovim namjerama.

DinamoAli, iza Dinamove navijačke grupe stajala je većina građana Zagreba, potom i čitave Hrvatske, ne dozvoljavajući HDZ-u, ni Zlatku Canjugi - tadašnjem visokopozicioniranom HDZ-ovcu i predsjedniku kluba dok je nosio ime "Croatia", a posebno ne Njofri, da zaživi novo ime kluba.

Podršku njihovim zahtjevima zagrebački „purgeri“ su dobijali od navijača suparničkih klubova pa su, između ostalih, navijači „Torcide“ šetali magarca kojeg su zvali Franjo po splitskoj rivi, ali se niko iz upravljačkih struktura zagrebačkog kluba, imenom i prezimenom, nije oglašavao protiv Tuđmanove i HDZ-ove ideje.

Kada su davali blijeda saopštenja za javnost, potpisivali su ih: „Uprava“ ili „Igrači“ ili „Stručni štab“.

Radili su to, kako se pričalo, zbog straha za ugovore koji su u to vrijeme, za hrvatske prilike, bili ogromni. Ostalo je zapisano da su u to vrijeme, na primjer, pojedini treneri imali ogromne ugovore potpisane sa čelnicima "Građanskog" i "Croatie" i da su ih Njofra i HDZ stalno podsjećali na to.

Da apsurd bude potpun, ugovori su bili na četiri godine, što je, kako su još tada isticali pravnici, predstavljalo relikt komunističke prošlosti koja je podsjećala na bivši sistem i korupciju, a koje je, upravo Tuđman odobravao, mada se, na riječima, „borio protiv te i takve prošlosti“.

Ipak, nije mu smetalo da odobrava predsjedniku "Croatie" da sa trenerima potpisuje „komunističke ugovore“ sa, za te prilike, ogromnim platama, ali da ćute. I svi su se držali ugovora. Treneri, sa četvorogodišnjim ugovorima i ogromnim platama, nijesu se javno oglašavali, čelnici kluba, sve visoki funkcioneri HDZ-a, davali su podršku namjerama svoje partije, a Njofra je, uprkos želji većine hrvatske sportske javnosti, tjerao po svome.

Tuđmanova vlast, onakva kakva je bila, apsolutistička, nedemokratska i nacionalistička, na želje navijača i građana Zagreba da klubu ostane ime „Dinamo“, kojem su skandirali sa tribina, ali i slali ružne navijačke poruke Njofri i njegovim predsjednicima kluba i saradnicima, odgovarala je privođenjima u policiju vođa navijača.

U medijima su ih nazivali „komunističko-četničkim elementima“, „otpadnicima hrvatskog naroda“ i „udbaškim saradnicima, koji su spremni da zapale i stadion u Maksimiru“!

Tokom „bitke“ za ime kluba, neki od Tuđmanovih najbližih saradnika, ministri, čak i oni koji su se direktno bavili razvojem sporta, u javnim izjavama podržavali su njegove namjere, što je bilo i logično. Ali su ti isti, u neformalnim razgovorima, vođenim po zagrebačkim kuloarima, pravdali se „da oni nijesu za promjenu imena i da je to samo Njofrina želja, kojoj se niko ne može oduprijeti“.

Partizanski general i prvi predsjednik Republike Hrvatske, koji je vojnim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ protjerao više od 200.000 Srba iz te zemlje i ostvario „tisućljetnji san“, i pored inicijative koju je imao i „nekoliko povedenih ofanziva“, na „Dinamovom frontu“ trpio je poraz.

Navijači su na tribinama i dalje skandirali protiv „ratnog pobjednika“, a izdajnicima sporta i grobarima kluba nazivali njegove saradnike.

Dinamo BBBUpućeni u tadašnja (ne)sportska dešavanja, kao i pojedini mediji u Hrvatskoj, govorili su da je sukob HDZ-a sa BBB predstavljao uvod u prvi poraz na izborima tadašnje vladajuće političke partije u Hrvatskoj.

Jer u svojevrsnom ratu navijača i zvanične politike Republike Hrvatske, 1999. godine, došlo je do vrhunca.

Došlo je, konačno, i do održavanja Skupštine kluba i pregovora između vlasti i nove uprave, dok su se ispred stadiona održavale demonstracije BBB kojima su se pridružile hiljade građana Zagreba.

U večernjim satima, na glavnom ulazu stadiona Maksimir, pojavio se Velimir Zajec - jedna od fudbalskih legendi Dinama i bivši reprezentativac Jugoslavije, koji je podigao ruke u vis i izgovarajući: „Imamo Dinamo“, prekinuo muk koji je trajao nekoliko sekundi dok su navijači isčekivali njegovo obraćanje.

Nakon toga, sve je postalo istorija. Pokojni Franjo Tuđman je pretrpio poraz, jer zagrebački klub i danas nosi ime „Dinamo“. „Loši zli momci“ su nastavili da bodre svoj klub i, nerijetko, da budu njegov 12. igrač.

Sa očuvanim imenom, "Dinamo" je, trenutno, najorganizovaniji klub ne samo u Hrvatskoj, već i na prostoru bivše SFRJ. 

Njegovi treneri više nemaju ugovore na po četiri godine. Oni i članovi uprave, sada, izjave medijima daju pod imenom i prezimenom.

Neki od bivših Tuđmanovih saradnika, koji su, zvanično, imali mišljenje kao i on, a nezvanično govorili da se zalažu da klub sačuva svoje ime, sada govore „da je i Njofra, pred kraj života, bio mišljenja da Klub treba da sučuva ime Dinamo“, ali da je, kako govore, bio svjestan da je otišao predaleko i da više nije imao mogućnosti da napravi korak nazad.

Za kraj, ako neko u ovom tekstu prepozna sličnosti sa aktuelnim stanjem u FK "Berane", napomena je: Svaka sličnost sa pričom o „Dinamu“ je namjerna.

                    Saša Radunović                        

         Autor je izvršni direktor NVO „Spona“ i    

savjetnik urednice Elektronskih novena Espona

 

Foto: Wikipedia

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone