Opstina Berane zgradaPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog stadiona. Uz to,  lokalna vlast je javno priznala da je, ne usklađujući koeficijente sa zakonom, zakidala zaposlene koji se finansiraju iz Budžeta opštine.

Nakon nešto više od godinu dana od početka radova, ove jeseni su završeni radovi na rekonstrukciji i pokrivanju istočne tribine Gradskog stadiona i danas je to jedan od najljepših sportskih objekata u državi.

Deset godina nakon što je započeta izgradnja nove sportske dvorane, na Dan opštine je svečano otvoren taj kapitalni projekat. Mada su tadašnji odbornici Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP) i bivše „Srpske liste“ koju je dominantno činila Nova srpska demokratija, 2008. godine glasali protiv njene izgradnje, kao Koalicija „Zdravo Berane“, nastavile su taj projekat. U koaliciji sa Demokratama, konačno su je i otvorili.

Na jednom od prvih zasjedanja aktuelnog saziva SO Berane, odbornici su donijeli odluku o usklađivanju koeficijenata zaposlenih sa zakonom.  Da prekinu sa zakidanjem zaposlenih, ili što su primorani sudskim odlukama, kojima je utvrđeno da su „kraduckali“ zaposlene. Novom odlukom to su i sami, javno, priznali. Mada, kako su saopštili, „još ne znaju tačno i koliko“. Znači, još ne znaju,  za koliko su zakidanjem zaposlenih po osnovu koeficijenata oštetili Budžet opštine. Da ništa drugo nijesu uradili, niti su, realno, imali vremena za nešto više, otvaranje dvorane i priznanje da su zakidali zaposlene, budi nadu da će aktuelna vlast biti bolja od prethodne.

No, lokalna vlast i njeni učinci se moraju sagledati kroz izvršnu i zakonodavnu, pa nije zgoreg osvrnuti se na učinke obje grane vlasti.

Izvršna vlast

Deset godina nakon početka izgradnje i više najavljenih otvaranja, lokalna izvršna vlast je za Dan opštine, konačno, završila i svečano otvorila novu Dvoranu sportova. Time je predat na upotrebu objekat vrijedan više od pet miliona eura, koliko je koštala izgradnja. Takođe, završena je rekonstrukcija Gradskog stadiona i pokrivanje istočne tribine.

Započeli su i radovi na nastavku obilaznice. Zasad, pored posječenih stabala gradskog parka, nasut je tampon na planiranoj dionici, dok od realizacije drugih, davno započetih projekata, nema ništa novo.

Skupstina opstine Berane sjednica

Kasni izgradnja četiri stambene zgrade na Rudešu. Iz razloga što je lokalna uprava obezbijedila zemljište čiji nije bila vlasnik, prijetila je opasnost da projekat bude i obustavljen. Nakon uključivanja u problem Ministarstva, postignut je dogovor a radovi su nastavljeni.  Kasni se i sa radovima na izgradnji stočne pijace, koju je lokalna uprava, kako je saopštavano, već dva puta završavala. Kasni i završetak radova na kapitalnom projektu, izgradnji gradskog kolektora. Radovi su trebali da se okončaju u februaru, a projekat ni danas nije završen, niti se nazire njegov kraj.

Vodeći se devizom da najteže poteze treba povući u prvoj godini mandata, izvršna vlast je krenula sa nekim od nepopolarnih mjera. Pokušala je u maju, na početku sezone, da nametne ugostiteljima uklanjanje tendi i njihovu zamjenu suncobranima. Zaboravljajući  „sitnice“, tipa da Koaliciji „Zdravo Berane“ ovo nije prva, već peta godina mandata. Odgovoreno im je protestom ispred zgrade Opštine i najavom daljih okupljanja sa sve većom podrškom građana, nakon čega se lokalna uprava „ povukla“.

Po sličnom scenariju se krenulo i u sređivanje stanja u sportu. Od koga prvog nego od Fudbalskog kluba koji je privatno vlasništvo, kako je u svojoj prvoj izjavi saopštio Goran Folić- novi sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO. Za razliku od njega, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, istog dana i u istom mediju, saopštio je da je lokalna uprava pokušala sve da oporavi Klub, ali da u tome, zbog opstrukcije osnivača, nije uspjela i da će on biti ugašen. Predsjednik nije objašnjavao, kako to lokalna uprava misli da „ugasi Klub“, ako nije njegov vlasnik. Ali, tom je izjavom eliminisao tvrdnje sekretara Folića.

„Ko u klin, ko u ploču“, kaže stara izreka, a po njoj, zasada, koalicioni partneri funkcionišu. Neozbiljno se ponašajući, pokazuju da nemaju ni strategije, ni cilja, već svako priča i radi šta i kako hoće.

Srećom, zasad, nijesu ugasili „privatni Klub“, jer su se tada oglasili fudbaleri, navijači, pojedini članovi Uprave, a sve prenosili mediji, pa su se opštinari, opet, „povukli“. Ponovila se situacija iz bezuspješnog pokušaja nametanja volje privrednicima iz glavne ulice.  I to bi, otprilike, predstavljalo rezultate nove izvršne vlasti! Ni malo, ni mnogo. Taman toliko da građani vide sa kim imaju posla!

Zakonodovna vlast

U opozicionoj koaliciji (DPS-SD-BS) nadaju se da bi urušavanje lokalne vlasti moglo da se nastavi i u ovom mandatu, dok se u vladajućoj koaliciji (Zdravo Berane - Demokrate) odbornici interesuju „mogu li i jesu li oni taj 18-i odbornik“?  Izgleda kao da nikog od njih ne interesuje da se istakne kao odbornik. Ne. Bitno im je da budu „osamnaesti“. Jer, danas u beranskom lokalnom parlamentu, umjesto nekadašnje krilatice  „Prvi ili prvi do prvoga“, nažalost, odbornici vladajuće većine sebe vide samo kao osamnaestog. U nezvaničnim razgovorima svaki od njih kaže „Pa, i ja sam osamnaesti“. Umjesto prvi, ili prvi do prvoga, danas u Beranama, samo „osamnaesti“  odbornik ima težinu. On može da zahtijeva, ispostavlja račune ucjenjuje...

SO Berane

U radu parlamenta opozicija učestvuje sa sedam - osam odbornika

Već prvih nekoliko sjednica pokazalo je da je Klub odbornika DPS-a znatno angažovaniji, nego što je to bilo u prethodnom sazivu. Umjesto uravnilovke koja je vladala u prethodnom sazivu tog odborničkog kluba, njih sedam- osam je demonstriralo da pripremljeni dolaze na skupštinska zasijedanja i da žele da učestvuju u raspravama, a izlaganja su im politički kvalitetna. Ono što DPS-u ne ide na ruku jeste činjenica da u raspravama učestvuje svega njih sedam- osam, od 15 mandata koliko ima ta partija, dok ostali soliraju i ne učestvuju u raspravama. Ako tome dodamo i da DPS ne može računati na sigurnu podršku odbornika SD-a i BS-a, jer su to nezavisni politički subjekti koji će glasati u skladu sa svojim interesima, onda je jasno kakva je situacija u beranskoj opoziciji.

„Zdravi“ gledaju svoja posla

Za razliku od prethodnog saziva, aktuelni odbornici Koalicije „Zdravo Berane“ teško ustaju na diskusije. Da nije učešća dvije dame, istina demagoški obojenog, skoro da ni jedan od odbornika te koalicije nije uzeo učešća u diskusiji. Treba reći da je primjetno i da se u okviru koalicije dešava nova „preraspodjela moći“ i da je to vidljivo i golim okom.

Tako je u okviru Demokratskog fronta znatno ojačala struja koju predvodi Vladan Folić- šef Kluba odbornika, u odnosu na struju Radojice Živkovića- predsjednika OO NOVA. Ne samo što je Folić predsjednik Kluba odbornika, već je za njegovu zamjenicu izabrana Vida Ivanović, koja ga je za razliku od Živkovića podržala na partijskim izborima. Treba dodati i da je Goran Kiković- bivši predsjednik SO, odbornik NOVE u više mandata i bivši šef Kluba odbornika te partije, te potpredsjednik OO, koji slovi kao Živkovićev kadar, partijskom i koalicionom kombinatorikom  „sklonjen“ na protokolarno mjesto zamjenika predsjednika SO, pa postaje jasno da je u toku proces  nove preraspodjele političke moći u redovima NOVA-e. Ako se ima u vidu i da odnosi između odbornika Marka Lalevića (PzP)- bivšeg sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i Živkovića, hajde da kažemo, „nijesu baš najbolji“, onda je jasno da se predsjedniku OO NOVA sprema politička penzija.

Dok se u Klubu odbornika DF-a dešava preraspodjela moći, u odborničkim klupama SNP-a „mrtvo more“. Kako  u učešću u raspravama, gdje, takoreći, niko i ne učestvuje, tako i u uticaju u partiji. SNP je u liku Tiha Bogavca dobio novog predsjednika OO, koji, za kratko vrijeme, nije imao mogućnosti da se nametne i pokaže da on rukovodi partijom, pa se u gradskim pričama komentariše da sve poteze i dalje vuče Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine i potprtedsjednik SNP-a.

U lokalnom parlamentu PzP predstavlja Marko Lalević. Trenutno, bar u kuloarima, Lalević je „tipovan“ za tog, tako poželjnog, „osamnaestog“. On je još prilikom konstituisanja vlasti ispostavio zahtjev. Pozivajući se na ostvarene rezultate na funkciji sekretara, zatražio je potpredsjedničko mjesto. Eventualno, kao alternativu, mjesto direktora jednog od najboljih lokalnih javnih preduzeća. Pokazujući ozbiljnost u svom zahtjevu, dao je ostavku na mjesto sekretara i čeka. A, čekati može do aprila iduće godine. Do tada, moraće da mu se izađe u susret ili će, ionako klimava lokalna vlast, zapasti u još dublju krizu funkcionisanja.

Demokratama ustupljene funkcije, dižu ruke i ćute

Ako izuzmemo imenovanje funkcionera Demokratske Crne Gore na neka od čelnih mjesta u lokalnoj upravi i neuspješan prvi javni nastup sekretara Folića, o učincima odbornika te partije u radu lokalnog parlamenta teško je i govoriti.

Jedini od njih koji je ostavio bilo kakav utisak, a za sada je pozitivan,  jeste Novica Obradović - predsjednik SO, koji je pokušao da demonstrira tolerantnost, te da istim aršinima prema odbornicima vlasti i opozicije rukovodi sjednicama SO. S druge strane, Obradović je pokazao i da se teško nosi sa autoritetom predsjednika Šćekića.

O njegovim partijskim kolegama teško je dati bilo kakvu ocjenu. Jer, da nije bilo Izvještaja o radu Centra bezbjednosti Berane, koji je razmatran na prethodnoj sjednici SO, tokom kojeg su dvije mlade odbornice te partije pročitale govore, ostaće zabilježeno da se iz njihovih klupa čula samo rečenica - vapaj: „Zatvorite taj prozor, pobiće nas promaja“.

Sve u svemu, trka za „osamnaestog“ se nastavlja nesmanjenim tempom. Ona pokazuje i gdje se nalazimo. Dok se nekada govorilo „Ja mogu biti samo prvi ili prvi do prvoga“, danas se u SO Berane, po hodnicima Opštine, kafićima ili ulici, bez bilo kakve razlike, ističe:  „Ja sam osamnaesti!“

A, ta ocjena samog sebe, da se bude „osamnaesti“, inspirisana je, sigurno, samo zbog želje da građanima Berana bude bolje! Ne iz ličnih razloga. Makar u  to ne treba sumnjati!

Saša Radunović                       

Tekst je preuzet iz časopisa „Nova Sloboda“

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Kolumna:

Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona
Objavljeno: 24/12/2017
milija-pajkovic-kadrovi"Kadrovi" su se kod nas, na našim širim prostorima, pojavili odmah poslije 1945. godine, kao istinska čeda novog društvenog poretka! Uselili su se, preko noći, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2017
sasa-radunovic-rekvijem-za-zbRaspisivanjem lokalnih izbora, petog decembra, odrađena je u Beranama dezinfekcija političke scene. Dezinsekciju će obaviti građani, četvrtog februara, a ...
eSpona
Objavljeno: 29/11/2017
janko-nikolovski-vise-prostora-za-komunu-i-nvoTrebaju li i žele li oni taj prostor i može li se !? Je li moguća i korisna jednačina centralno – lokalno kroz medijske pristupe? Prateći više godina javnu ...
eSpona
Objavljeno: 25/11/2017
olja-stojanovic-ne-nasilju-nad-zenama-u-porodici-ne-nasilju-nad-zenama-na-poslu-ne-nasilju-nad-zenama-u-drustvu"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje ...
eSpona
Objavljeno: 07/11/2017
janko-nikolovski-mukotrpni-rad-oko-md-aRad koji traje, jer nikada neće i ne smije biti završen... Bio sam tu skoro na sajmu knjiga u Podgorici. A tamo  moji dobri, stari obradovani prijatelji; što ...
eSpona
Objavljeno: 19/10/2017
mirko-jakovljevic-beranski-aerodrom-je-neiskorisceni-resurs-sjevera-drzaveProteklog mjeseca nakon svečane sjednice povodom obilježavanja dana opštine Mojkovac predsjednik Filip Vujanović najavio je “da Vlada na krajnje pažlljiv način ...
eSpona
Objavljeno: 17/10/2017
fatima-mededovic-begovic-nas-jazavac-pred-sudom-i-medijiDAVID: Dobar dan, glavati i velevlažni carski gospodine! Sluga sam prepokorna! Ama, kakva je ovo kuća đe se ni Bog ne prima? SUDAC: Šuti, marvo jedna! Poput ...
eSpona
Objavljeno: 01/10/2017
perica-jokic-ribarsko-udruzenje-knjizevnikaJedan, u Crnoj Gori nepoznati, crnogorski pisac ušao je u najuži izbor za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Ovaj pisac, koji nije svojom voljom ...
eSpona
Objavljeno: 23/09/2017
prof-dr-drasko-dosljak-spomeniciSpomenik treba zaslužiti! Rečenica koja temeljno vjekuje u Crnoj Gori. U ovoj rečenici su sadržani svi zakoni o spomenicima, spomen-obilježjima, ...
eSpona
Objavljeno: 19/09/2017
milija-pajkovic-carigradske-carolijePriča o košarkaškima Srbije koji su svoju otadžbinu predstavljali na upravo okončanom Prvenstvu Evrope u Carigradu, odnosno Istanbulu, jeste, u stvari, i nešto više ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2017
perica-jokic-kuda-ide-skolstvoOd ove godine stupaju na snagu nova školska pravila. To je treća faza ka ukidanju škola. Resorno ministarstvo se pobrinulo da ovo ukidanje ne ide naglo, zato je ...
eSpona
Objavljeno: 09/09/2017
janko-nikolovski-imam-pravo-da-znamU susret međunarodnom danu Right to know - imam pravo da znam Ovih dana, krajem septembra, 28. 09. tačnije, tradicionalno bez previše buke, obeležiće se dan ovog ...
eSpona
Objavljeno: 25/08/2017
jokovic-scekic-i-jedinstvo-snp-aVladimir Joković je novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore. Tako su odlučili delegati Osmog kongresa, održanog u nedjelju, 13. avgusta, u ...
eSpona
Objavljeno: 21/08/2017
milija-pajkovic-zakackaOkončano je Svjetsko prvenstvo u atletici, koje se održavalo u glavnom gradu Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, od 4-og do 13-og avgusta! Grad kraljevske ...
eSpona
Objavljeno: 09/08/2017
milija-pajkovic-pomracenje-mjesecaDjelimično pomračenje Mjeseca, a cio njegov tok, mogao je preksinoć da se posmatra iz Mongolije, Indije, Kine, središnog dijela Sibira, Australije, kao i sa ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2017
janko-nikolovski-pomirenje-ili-preplitanjeAspekti relacija (samo neki): Sloboda izražavanja: privatnost: javni interes: istraživačko novinarstvo: whistleblowers ... Može li Afrika postati postojbina ...
eSpona
Objavljeno: 30/06/2017
srdan-culafic-ljeto-lim-korzo-i-grad-koji-se-voliKada se iz njega odlazi srce se steže i ostaje sjeta. Svaki dolazak i boravak u njemu tjera srce da zatreperi i pokrene pozitivne emocije. Jednostavno, to je ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2017
umjesto-17-svjecica-na-tortiU subotu, 10. juna 2017. u beranskom Centru za kulturu održan je koncert „U sjećanju na Veljka“. Koncert je održan povodom Veljkovog sedamnaestog rođendana, a u ...
eSpona
Objavljeno: 20/05/2017
srdan-culafic-beranska-vremenska-sportska-linija-sjecanjem-protiv-zaboravaIzmeđu zivota i sporta stoji vremenska linija koja spaja i na kojoj su kao na traci zabilježeni ljudi i dogadjaji počevsi od viševjekovnih nadmetanja, trcanja, ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone