Dragoslav Sekularac FK Crvena ZvezdaU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki Šekularac! Vijest o njegovom odlasku objavile su mnoge novinske i televizijske redakcije širom svijeta. To je i pravi pokazatelj da je jedna od pet izabranih zvijezda "Crvene zvezde“, ostavila istinski trag u svjetskom fudbalu!

Mnoge fudbalske veličine izrazile su žaljenje povodom njegovog odlaska, pa je tako Edson Arantes do Nascimento Pele naglasio da je Šeki bio jedan od rijetkih evropskih igrača koji je mogao da igra za reprezentaciju Brazila. Ostala je i priča da ga je slavni Brazilac, jednom prilikom, pitao da, možda, nema u sebi i njihove krvi.  Riječi hvale za svog prijatelja izrekao je i slavni ser Bobi Čarlton. Posebna zanimljivost je da je u isti dan, prije pet godina, preminuo i legendarni Portugalac Euzebio da Silva Fereira, porijeklom iz Mozambika, nekadašnje portugalske kolonije, koji je mnogo uvažavao Šekija, a to je i pokazao kada je stigao da igra na njegovoj oproštajnoj utakmici u Štipu.

Dragoslav Šekularac je rodjen, upravo, u Štipu, od oca Bogosava iz Crne Gore, pravnika  i majke Donke, Makedonke. Porodica Šekularac se, poslije samo nekoliko mjeseci po Šekijevom rođenju,  preselila u Beograd, da bi, zbog nove službe Bogosava, stigla i do Vojvodine, do Čoke. I, konačno, 1948. godine skrasili su se, za stalno, u Beogradu.

Dragoslav je u prestonici završio učenje u osnovnoj školi i gimnaziji, a potom je pohađao nastavu i u Meterološkoj školi. Međutim, tokom školovanja,  pokazao je da mu, uopšte, nije stalo do učenja i knjige, što se nije, naravno, dopalo njegovim roditeljima, koji su željeli da njihov mezimac postane akademski građanin. U tome je, naročito, prednjačio otac, što mu sin nije zaboravio i  kad je postao slavan, rekao mu je: "E, sad ćeš da plaćaš kartu da gledaš Dragoslava Šekularca“.

Tako je Bogosav kupovao karte da bi sa tribine gledao vragolije svojeg sina, dajući sebi oduška, čestim lošim osvrtima na njegovu igru. To je jednom zasmetalo nekim navijačima i da nije ličnom kartom dokazao da je otac Šekija, ko zna kako bi se sve to i završilo.

A Šekijev ozbiljniji ulazak u svijet loptanja, započeo je, kao što to često zna da bude, sasvim slučajno. Naime, jednog osunčanog beogradskog popodneva, dok se sa drugovima loptao u dvorištu Druge muške gimnazije, u kojoj je i učio, namah je zapazio njegov raskošni talenat, nekadašnji igrač "BASK“-a, trener i grafički radnik "Politike“  Dimitrije Milojević, čika-Mitke, koji ga je i odveo na veliko igralište. Šekularac nije nikada zaboravio potez Milojevića, i u svakoj prilici je to i isticao.

Šekijev uzlet među zvijezde je poznat svakom poznavaocu loptanja - poznati su njegovi učinci u ,,Crvenoj zvezdi“ (da li je potrebno napominjati da je za naš najbolji i najuspješniji klub odigrao 375 utakmica, 156 prvenstvenih i da je postigao 119 zgoditaka, osvajajući pet titula prvaka države), poznati su i njegovi učinci u reprezentaciji Jugoslavije, OFK Beogradu, u Santa Feu iz Bogote, Milionariosu iz Kalija, Bijelim Orlovima iz Kanade, "Parizu“, poznato je i šta je sve uradio na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, pa bih umjesto osvrta na sve te velike uspjehe jednog od najvećih driblera, ne samo na našim prostorima, ukazao na nešto što dugo vremena nije bilo poznato našoj javnosti.

Dragoslav SekularacPrije svega, dugo je bila nepoznanica o pravom porijeklu porodice Bogosava Šekularca! Šeki je tek u poznijim godinama otkrio da je, sa očeve strane, porijeklom iz Crne Gore, tačnije, iz Kurikuća, sela u beranskoj opštini, koje se gnijezdi na padinama prelijepe Bjelasice, ispod Velikog i Malog Ursulovačkog jezera. Šekijev otac Bogosav, rođen je, upravo u Kurikućama, gdje je rastao zajedno sa svojom braćom Miljanom, Milisavom i Milošem. Braća su, shvativši da je Bogosav obdaren za nauku, pomogli da njihovom bratu, u vrijeme oskudice, omoguće da se nesmetano školuje i otputuje i na dalje usavršavanje. A koliko je, ipak, jaka ta sprega sa pravim zavičajem, svjedoči i činjenica da u Lušcu, nedaleko od Berana, živi Dragoslavov rođeni brat od strica, Miladin -Belo, nekadašnji rudar, inače, vatreni navijač "Crvene zvezde“ od malih nogu.

Školovanje, docnije i služba, učinile su da je Bogosav sve rjeđe navraćao u svoj zavičaj, pa je to, dijelom, i uticalo na to da Dragoslav ne bude isuviše vezan za svoje korijene, nego za postojbinu svoje majke Donke - Štip i, naravno, za besmrtni Beograd!

Međutim, nepoznato je da je slavni Šeki, ipak, dva puta boravio u Kurikućama i Beranama, i to kad mu je bilo oko dvanaestak ljeta i kad je bio na pragu oblačenja dresa prvog tima "Zvezde“, a u susret pedesetim godinama prošlog vijeka i u prvoj njihovoj polovini.

Prvi ljetnji boravak u idiličnom bjelasičkom selu Kurikuće,  mnogo mu je godio, što zbog zdravog i reskog planinskog vazduha i vode, što zbog zdrave hrane, sa dosta mliječnih proizvoda, pa je, čak, i porastao oko dvadesetak santimetara. Bio je neumoran, pa je pomagao svojoj rodbini u skupljanju letine, i u selu, ali i na katunu Mušika.

Naravno, sve to nije moglo proći bez loptanja na ledinama, gdje je svakom bilo jasno da će dječarac iz Beograda, postati čarobnjak u tome. Među njegovim vršnjacima iz zavičaja, pored toga, ostao je zapamćen i po neizbježnim čarkama, koje su bile sastavni dio opisa njegove ličnosti i koje će ga, docnije, u dva navrata, i skupo koštati, i kao igrača i kao trenera.

U vrijeme njegovog drugog boravka u očevom rodnom kraju, u koji je doputovao, upravo sa ocem Bogosavom i bratom Mirkom, na Bjelasici, na Vranjaku, održan je i sabor, uz prisustvo brojnih žitelja beranskog, andrijevačkog, bjelopoljskog, kolašinskog i mojkovačkog kraja.

Kao i ranijih godina, pored igranja veličanstvenog ora i pjevanja izvornih pjesama, odigrana je na velikom igralištu utakmica između timova beranskog  (gornjoseljskog) i moračkog-,,brđanskog“ kraja  (kolašinskog). Za beranski ( gornjoselski, kurikućki) tim nastupio je i Dragoslav Šekularac. Već i tada majstor svojeg zanata, majstor istinskog loptačkog veza, napravio je svojim potezima, driblinzima, probacivanjem lopte kroz noge kršnim planincima, pravi dar-mar! Vezao je takav sitan vez, da nikome nije bilo jasno šta se to zbiva! A da zbog takvog loptačkog sluđivanja i izluđivanja nije došlo do prave pometnje i neviđene tuče, što je za takvo vrijeme bila i uobičajena slika, spriječila je samo jedna lovačka puška, nešto kao u filmu Gaja Ričija "Dvije čađave dvocijevke“!

No, iako je tu sve tako prošlo, Šeki se u kurikućkom katunu potukao sa jednim svojim najbližim rođakom i brzo se vratio u Beograd, da se više nikada ne vrati u Kurikuće, u Berane.

Međutim, ipak mu se vratio duhovno - naročito pred kraj života, kad mu je srce oslabilo od silnih napora, putovanja, ali i od posebnog načina života, prisjetio se rodnog kraja svojeg oca, prisjetio se svojih korijena i pokazao je da je on, ipak, bio sve ovo vrijeme negdje sakriven, upravo, u tom srcu, srcu koje kucalo za loptanje, za driblinge, za onaj njegov prepoznatljivi sitan vezak, jer je bio i predodređen za tako nešto, ali je i on bio u srcima ljubitelja loptanja iz beranskog kraja, kao i njegove bliže i dalje rodbine, u srcima svih onih koji vole pravi fudbal, pravo loptanje!

Milija Pajković                     

Foto: Arhiva FK "Crvena zvezda“, Beograd

         

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/03/2019
miodrag-migo-djurovic-stoti-rodjendan-zorke-vrbiceBili smo na jednoj divnoj i neobičnoj proslavi. Zorka Vrbica slavila je sa svojom porodicom i prijateljima stoti rođendan. Krepka, vitalna, vesela i mudra Zorka je ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2019
miki-prelevic-konkretnim-potezima-protiv-politickih-destrukcijaIzvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
milija-pajkovic-beranski-ukus-glazgovskih-medaljaNa nedavno završenom dvoranskom atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Glazgovu, predstavnici Srbije osvojili su dvije medalje - zlatnu i bronzanu! Prvakinja ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
sasa-radunovic-opstinari-uozbiljite-se-kontrolisite-sta-objavljujeteAktuelna lokalna uprava, inače „vizionarska“ kakva je, ušla je u novi projekat razvoja sporta u Beranama. I to, čak, razvoju sporta u 22. vijeku! Kako je, izgleda, ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
srdan-culafic-bravo-za-kapitensko-veceSport je neispričana priča. Tako bi se mogla okarakterisati ova veoma značajna i popularna grana društva. U današnje vrijeme svaka priča vezana za sportska ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 03/02/2019
adem-ado-softic-prohijalo-sa-duvanskim-dimomSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone