Adem Ado Softic duvanski dimSasvim slučajno sinoć sam parkirao auto ispod „Pušačke terase“, u bloku stambenih zgrada na mjestu gdje se nekad završavala moja bašta i malinjaci, a počinjao veliki Gradski park. I kao u Tornatoreovom „Bioskupu Paradizo“ odjednom su mi se ponovo počele vraćati slike iz ranog djetinjstva i odmotavati film u kom su glavne uloge igrali moji drugovi iz starog komšiluka i ono davno prohujalo vrijeme, zauvijek izgubljeno negdje po ivangradskim sokacima, zatureno i preko noći nestalo sa horizonta obavijeno gustim duvanskim dimom Zete bez filtera.

Prvu cigaretu zapalio sam sa pet godina i šest mjeseci, jednog toplog i prilično dalekog ivangradskog ljeta 1964. Već punu godinu dana stanovali smo u novoj kući na obali Lima. Naših pet dućana i šest kuća u centru Ivangrada, na mjestu nekadašnje Husove gvožđare, Đerdana, Brahove brijačnice i Miškove slastičare godinu dana prije toga porušeno je zbog „viših opštinskih interesa“ a mi protjerani na našu njivu pored Lima gdje je otac bio prinuđen da gradi novu kuću kreditom od tadašnjih milion dinara, jer od plate direktora Doma kulture i nadoknade koju mu je isplatila Opština za sve oduzeto, nije mogao da kupi ni crep u Ciglani na Rudešu da je pokrije.

Oduzeta nam je tada i velika bašta u koju sam sa četiri godine vodio društvo da krademo moje maline, a koja se prostirala od pasaža između Đerdana i Husove gvožđare sredinom nove ulice iza zgrade „Parnjače“, pa sve do jaza ispod garaža i lukova današnje velike „Pušačke terase“ prema parku i Limskom mostu.

I nakon preseljenja ja sam nastavio da se družim sa ekipom iz stare ulice: Draganom Milijinim Ćulafićem, Rizom Vehbovim i njegovim bratom Fikom, Kozom i Kavijarom Hadrovićem, Ćingom i Draganom Komatinom, Eskom Grudom, Batom Ivanovićem, Fakom, Hakom i Rakom Muratagićem, Radem Božovićem, Zoranom Zekićem i ostalima iz stare Beranske ulice. Sve do polaska u školu septembra 1965. ja drugog društva nisam ni imao.

Njivu oko nove kuće, koja se na 73 ara prostirala od ulice Miljana Vukova, obalom Lima i „odbranom“ do parka, zalivadili smo i posadili voćke. U novoj bašti više nije bilo malinjaka pa smo vrijeme provodili igrajući žmurke oko šupa iza prve stambene zgrade u glavnoj ulici, „vratila“ za trešenje tepiha ispred njih, i u malim dvorištima njihovih kuća što i danas tamo stoje u sjenci solitera i višespratnica koje su im otele i zarobile sunce, hrabro prkoseći vremenu i beranskim urbanističkim, katastarskim, građevinskim i političkim magovima koji su se sve do današnjih dana samo usavršavali i nadovezivali, čvrsto upleteni u jedno te isto pohlepno i nezasito opštinsko Vrzino kolo.

Igrali smo fudbala na prašnjavoj ulici iza nove zgrade „Parnjače“ sa tek izgrađenim prizemljem i prvim spratom, u Beranskoj ulici pored Brahove brijačnice, na pijesku ispod Limskog mosta i na Ploči u parku, a okupljali smo se na malom platou pored Ploče, ušuškanom tek zasađenim smrčama, sa dva široka stepenika ispred spomenika Milanu Kuču.

Tog ljeta kasno popodne šetao sam sa ocem po ivangradskom korzou kad nas je zaustavio njegov stari prijatelj koji je davno otišao iz Ivangrada. Pomilovao me je po glavi, poljubio i zavukavši ruku u džep izvadio iz njega dvije velike crvene stodinarke „za sladoled“. Čim su njih dvojica otišli prema bioskopu gdje se pripremala nova pozorišna predstava Čeda Dragovića i ostavili me samog na ulici, odjurio sam da se pohvalim drugovima. Za to pravo malo bogatstvo kupili smo u trafici na dnu korzoa dvije kutije Zete bez filtera od po 82 dinara i čak nam je ostalo novca za još četiri sladoleda u slastičari „Rekord“.

Te večeri kod spomenika u parku učili smo se da pušimo. Jednu kutiju ispušila su njih četvorica, a čitavu drugu ispušio sam ja, kako bih se pred njima dokazao, uvlačeći dim od cigarete duboko u mala i nejaka dječija pluća. Nakon posljednje koju sam jedva držao u ustima kolabirao sam i stropoštao se na travu. Društvo se uplašilo i razbježalo kućama ali Ćinga je ipak bio dovoljno priseban da me natovari na leđa i dovuče nazad do ulice i „vratila“ za trešenje tepiha iza zgrade, prisloni uz drveni stub i ostavi na mjestu gdje bi me neko ubrzo mogao pronaći.

Noćni čuvar sa napola izidane „Parnjače“ na mjestu moje stare kuće primijetio je da se samnom nešto čudno dešava i pozvao odozgo staru komšinicu Đuku Vukadinović, majku Mila Filtera, koja je širila veš na svojoj terasi i čija je šupa bila prva u nizu, na svega par metara od mene. Strčala je sa drugog sprata, prišla mi bojažljivo, zagledala me u polumraku i upitala čiji sam, a kad je čula kako malaksao i ošamućen jedva izgovaram: „Safa Softića“, uhvatila se za glavu i iz sveg glasa vrisnula: „Kuku meni! Moga Safa?!!“

Odmah iza njene šupe i sad se nalazi stara kuća mula Raša Softića koju su od njegovih potomaka nakon rata kupili Ćingini roditelji Vojo i Novka Komatina. Uspaničena Đuka zalupala je na njihova vrata i dovela ih do mene, a stari Vojo iste sekunde uzeo me je u naručje i trčeći odnio u bolnicu misleći da sam pao sa zgrade.

Dežurni ljekar u tek sagrađenoj novoj zgradi Medicinskog centra bio je naš stari komšija iz Beranske ulice dr Nika Labović, koji je već poslije nekoliko dodira u predjelu stomaka po mojim bolnim grimasama zaključio da je u pitanju slijepo crijevo i naredio da me hitno uvedu u operacionu salu prije nego što bude kasno.

Dok je moj otac bio na pozorišnoj predstavi a Vojo Komatina čekao u bolničkom hodniku, Novka je kući batinama izvukla od malog Ćinge moju pravu dijagnozu i za svega nekoliko minuta bosa dojurila do bolnice kako bi na samom ulazu u operacionu salu uhvatila doktora Niku za rukav i onako zadihana, ispričala mu šta se to u stvari samnom desilo. Nika se blago nasmijao, rekao bolničarima da me izvedu vani, i mog izbezumljenog oca koji je tog trenutka utrčao u hodnik potapšao po ramenu, zagrlio i toplim, smirujućim glasom „prepisao“ mu terapiju za moju boljku: „Neka samo pije domaćeg kisjelog mlijeka i sve će biti u redu“. U to doba za onu zelenu novčanicu od 500 dinara jedva je uspio da pronađe pola litra u restoranu Hotela „Beograd“ i nakon toga moje žutilo, vrtoglavica i malaksalost nestali su kao rukom odnešeni.

Tako se završio moj pušački debi, ali ne i pušačka karijera. Svi smo mi nakon toga nastavili sa pušenjem kad god bi se snašli za malo novca. U nedostatku cigareta savijali smo u novinsku hartiju i u parku pušili suvu kukuruznu „svilu“, a čim bi neko od nas iskamčio od roditelja koji dinar kupovali bi na trafici „za oca ili strica“ po nekoliko cigareta koje su se u to vrijeme mogle kupiti i na komad.

Još u prvom razredu osnovne škole, na velikom odmoru kupovao sam po par cigareta kod Dunje u trafici, na uglu 29. novembra i Polimske, preko puta Vojnog odsjeka u kom mi se tada nalazila škola, a već u drugom razredu, u stilu ivangradskog buntovnika bez razloga, pušio smo iza škole čak i na velikim odmorima.

Za 23 godine pušačkog staža promijenio sam svega pet - šest vrsta cigareta: Zetu bez filtera, sarajevsku, nišku i mostarsku Moravu i Drinu bez filtera, jedno vijeme popularni „57“ koji se pakovao naopako, sa filterom okrenutim prema dnu, a svoju pušačku karijeru završio sam pušeći tri kutije Opatije dnevno, cigarete koja je u to vrijeme bila poznata kao „crna“.

Kad se 21. januara 1987. rodila Hana, stanovao sam privatno u kući Ruša Pačariza, u jednoj sobici gdje se pored dječijeg  kreveca sušio veš iznad šporeta, kuvalo, jelo, pilo, kafenisalo i gdje je istevremeno i po desetak gostiju pored jednomjesečne bebe nonšalantno „uživalo“ u čarima duvanskog dima.

Te godine kriza u Jugoslaviji počela je da se zahuktava donoseći sa sobom poskupljenja i nestašice mlijeka, i kad sam vidio koliko joj duvanski dim moje tri Opatije dnevno, pored svih ostalih aktivnih pušača čitave zime i proljeća danonoćno „prija“, odlučio sam da makar ja, jednom za sva vremena prekinem sa tim.

Na Dan opštine Ivangrad, 21. jula 1987. kad je Hana napunila šest mjeseci, ugasio sam poljednju cigaretu i sebi čvrsto dao riječ da prestajem sa pušenjem, a za tri kutije Opatije dnevno riješio da kupujem po tri litra mlijeka za dijete. Niko mi nije vjerovao pa čak ni ja samome sebi.

Tačno tri nedjelje nakon toga sanjao sam da sam ponovo zapalio cigaretu. Kao iz najgore noćne more skočio sam iz kreveta bijesan na sebe kako sam mogao to da uradim, no, čim sam došao sebi i konstatovao da je u pitanju san, ponovo sam legao i nikada više nisam ni pomislio na duvan.

Prošlo je od tada više od pola vijeka. Često i danas prođem mojom starom ulicom u kojoj odavno nema naših kuća i malinjaka, Voja i njegove Novke, baba Đuke, doktora Nike, a ni moga oca. Čak je i društvo iz djetinjstva poodavno počelo da se osipa. Dragan Vojov i Fiko Vehbov zauvijek su otišli među prvima. Nema više onih stodinarki ni slastičare Rekord, Dunjine trafike a ni Hotela „Beograd“. Nema ni onog Ivangrada koji je nestao sa dimom Fabrike celuloze sa kojim je nestalo i vatre što nas je grijala i držala na okupu.

Dragih ljudi i ove male priče s' povodom prisjetio sam se baš danas jer sam negdje pročitao da se 31. januara obilježava Dan bez duvanskog dima. Možda je u pitanju i neki drugi datum ali sasvim je svejedno. Na vjetrometinu uspomena život nas često gurne i bez povoda.

Zbog malinjaka mog djetinjstva i mladosti dogorjele poput žara na cigareti, ako ništa drugo, ja danas mogu da slavim trideset jednu godinu, šest mjeseci i deset Mojih dana bez duvanskog dima...

Berane, 31. januar 2019. god.

Adem Ado Softić

 

 

Autor je istaknuti hroničar Berana. Predsjednik NVU „Beranda“ i dobitnik brojnih priznanja iz oblasti kulture i istraživanja kulturne baštine.

 

 

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Kolumna:

Objavljeno: 13/03/2019
miodrag-migo-djurovic-stoti-rodjendan-zorke-vrbiceBili smo na jednoj divnoj i neobičnoj proslavi. Zorka Vrbica slavila je sa svojom porodicom i prijateljima stoti rođendan. Krepka, vitalna, vesela i mudra Zorka je ...
eSpona
Objavljeno: 11/03/2019
miki-prelevic-konkretnim-potezima-protiv-politickih-destrukcijaIzvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2019
milija-pajkovic-beranski-ukus-glazgovskih-medaljaNa nedavno završenom dvoranskom atletskom prvenstvu Evrope, održanom u Glazgovu, predstavnici Srbije osvojili su dvije medalje - zlatnu i bronzanu! Prvakinja ...
eSpona
Objavljeno: 01/03/2019
sasa-radunovic-opstinari-uozbiljite-se-kontrolisite-sta-objavljujeteAktuelna lokalna uprava, inače „vizionarska“ kakva je, ušla je u novi projekat razvoja sporta u Beranama. I to, čak, razvoju sporta u 22. vijeku! Kako je, izgleda, ...
eSpona
Objavljeno: 23/02/2019
srdan-culafic-bravo-za-kapitensko-veceSport je neispričana priča. Tako bi se mogla okarakterisati ova veoma značajna i popularna grana društva. U današnje vrijeme svaka priča vezana za sportska ...
eSpona
Objavljeno: 13/02/2019
adem-ado-softic-dekret-jusufa-ibn-abdulahaPedeset godina od osnivanja (1862-1912) varoš Berane je teritorijalno pripadala Otomanskom carstvu. Nakon njegovog pada i povlačenja Osmanlija sa ovih prostora, ...
eSpona
Objavljeno: 20/01/2019
adem-ado-softic-lero(1962 - 1986) Zvao se Senad Ramčević. Ali, pravo ime znalo mu je svega nekoliko najbližih komšija i rođaka. Ostali Ivangrađani znali su ga samo po nadimku: LERO. ...
eSpona
Objavljeno: 15/01/2019
adem-ado-softic-dr-debejki-u-ivangraduSonjin kačamak za kardiohirurga Kad je najpoznatiji svjetski kardiohirurg dr Majkl Elis Debejki (Michael Ellis DeBakey) jednom prilikom prije 45 godina posjetio ...
eSpona
Objavljeno: 14/01/2019
milija-pajkovic-sekijev-sitan-vezU sam osvit Božićnih praznika, u Beogradu je iz ovozemaljskog života, u 82. godini, iskoračio jedan od najboljih fudbalera svojeg vremena na planeti, Dragoslav Šeki ...
eSpona
Objavljeno: 07/01/2019
srdan-culafic-ulaganjima-se-stvaraju-dobri-sportisti-i-jos-bolji-ljudiJedna od stvari, gdje mnogi ljudi na ovoj planeti mogu bez obzira na materijalni status i porijeklo učestvovati u igri i takmičiti se jedni protiv drugih ...
eSpona
Objavljeno: 27/12/2018
srdan-culafic-reklamnim-spotovima-ne-treba-skrnaviti-time-outU mnostvu interesantnih detalja koje na sportskim borilištima izvode igrači, frenetičnom podrškom navijači, svakako, nezaobilazni akteri su i treneri. Zanimljivo ...
eSpona
Objavljeno: 21/12/2018
milija-pajkovic-mirko-i-slavko-ponovo-jasuTaman smo pomislili da je vrijeme bratstva i jedinstva, raznih zasijedanja, pa i onog u Jajcu, kao i raznoraznih odbora pride, AFŽ-a, kovhoza, sovhoza, ...
eSpona
Objavljeno: 15/12/2018
janko-nikolovski-ljudi-i-oruzjeLjubav na prvi pogled ili večita ljubav Iako je sve počelo toljagama, ljudi su svuda u svijetu (ne samo države) ostali u velikoj ljubavi sa oružjem...  Zašto? ...
eSpona
Objavljeno: 26/10/2018
sasa-radunovic-izvini-fuadeAko novinar ima informaciju i ne objavi je, ona je opasna po njega. Ili se, možda, srami da je objavi. Strah je razumljiv i podložan mu je svako. Ali sram nije. ...
eSpona
Objavljeno: 23/10/2018
adem-ado-softic-ivangradski-rukometni-bombarderiJoš od hazene, preteče rukometa, koju je u Berane krajem tridesetih godina iz Beograda donijela tadašnja studentkinja Radmila Nedić, pa preko velikog i malog ...
eSpona
Objavljeno: 18/10/2018
janko-nikolovski-la-rue-du-jeu-des-enfantsU centru Strazbura - Francuska (Alzas) ima ulica koja se zove „Ulica dečije igre“. Ime je dobila ne voljom opštinskih organa već akcijom samih građana, koji su ...
eSpona
Objavljeno: 15/10/2018
vesna-novovic-nasa-milenaNaša DIVA je otišla. Dostojanstveno, tiho, kako priliči velikim ljudima, velikim umjetnicima, kako priliči velikoj dami. Otišla je svom Gagi. Dvadeset i prvog ...
eSpona
Objavljeno: 08/10/2018
adem-ado-softic-medijska-razglednica-balkanaPod kopitama sve agresivnijih medijskih jahača Apokalipse na Balkanu: Politike, Kapitala, Kriminala i Pohlepe, pored zdravog razuma i morala, među prvima stradaju i ...
eSpona
Objavljeno: 07/10/2018
sasa-radunovic-ja-sam-osamnaestiPočetak mandata nove lokalne vlasti za građane Berana nije mogao biti bolji. Otvorena je nova sportska dvorana i završena rekonstrukcija istočne tribine Gradskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/09/2018
lion-hodzic-sta-da-budes-kad-porastesNije bilo davno, ali sam pregrmio ono pitanje „šta ćeš da budeš, kad porasteš?“ Kad razmislim, stavljali su me u takvu situaciju ka' da su se trudili da se što više ...
eSpona
Objavljeno: 15/09/2018
adem-ado-softic-dan-oslobodenja-beranaNa današni dan prije 74 godine, 15. septembra 1944. nakon višečasovne akcije 7. i 9. Crnogorske udarne brigade i jednog bataljona Ozne, varoš Berane je konačno ...
eSpona
Objavljeno: 13/09/2018
adem-ado-softic-cetvrti-metak-iz-belcite„Zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni...“ Na današnji dan, 10. septembra 1937. godine, od snajperskog metka u španskom gradiću Belčita poginuo je Beranac Vukašin ...
eSpona
Objavljeno: 10/09/2018
sasa-radunovic-njofraSve sportske priče su slične. Govore o borbi za pobjede koje donose bodove, medalje, popularnost i prestiž... No, sportske priče znaju da budu ispunjene i borbom ...
eSpona
Objavljeno: 05/09/2018
adem-ado-softic-na-talasima-radio-balkana„Soko zove Orla!“ - „Orao pao!“ Na današnji dan prije 75 godina, 3. septembra 1943. desio se veliki preokret. Fašistička Italija u Cassibileu potpisala je ...
eSpona
Objavljeno: 23/08/2018
adem-ado-softic-cistokrvni-balkanciDavinčijev balkanski kod Nije život na Zemlji počeo rođenjem ovdašnjih političara, niti je kultura nastala njihovim osvajanjem vlasti. Rađanjem mnogih život bi ...
eSpona
Objavljeno: 24/07/2018
adem-ado-softic-posljednji-kos-oca-crnogorske-kosarkeRadule Vešović, osnivač beranske, crnogorske, i legenda ex jugoslovenske košarke, ogorčen odnosom beranskih političara prema ovdašnjoj košarci i sportu uopšte, kao ...
eSpona
Objavljeno: 10/07/2018
sasa-radunovic-da-sam-se-ja-pit-oRezultatski solidan nastup beranskih sportista na MOSI u Priboju, ali i njihovo ukupno ponašanje i predstavljanje grada, može se i treba okarakterisati kao ...
eSpona
Objavljeno: 23/06/2018
adem-ado-softic-rimski-kastrum-beranska-enigmaNa nekoliko mjesta pored magistralnog puta prema Beranama po desnoj strani stoje svojevrsni metalni krajputaši sa natpisima koji obavještavaju prolaznike da se na ...
eSpona
Objavljeno: 17/06/2018
prof-dr-drasko-dosljak-sutjeska-nije-vodaBitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije „Švarc“ (nem. Schwarz, „crno“) ...
eSpona
Objavljeno: 15/06/2018
janko-nikolovski-mediji-izmedu-juce-i-sjutraŽeljko Rutović, Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam); Podgorica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2017.godine Malo malo, pa nas taj pisac ...
eSpona
Objavljeno: 23/05/2018
prof-dr-drasko-dosljak-uz-21-maj-dobili-smo-drzavuPrije 12 godina,  21. maja 2006. godine, nešto prije ponoći, iz Crne Gore je u svijet, i u budućnost, poslata rečenica: “Dobili smo državu!" Upravo, ova ...
eSpona
Objavljeno: 02/05/2018
sasa-radunovic-ugovorNakon bure u javnosti  izazvane saznanjem da je Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTVCG) sklopio ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) o ...
eSpona
Objavljeno: 29/04/2018
ado-softic-sedamdeset-godina-od-osnivanja-kud-a-dusan-boskovicKultura sjećanja je armatura u temeljima veličanstvene građevine zvane Opšta kultura bez koje bi se ona vrlo brzo urušila. Neke stvari o ovom gradu nemamo pravo da ...
eSpona
Objavljeno: 21/04/2018
janko-nikolovski-o-dosetkama-i-nipodastavanjuVarijacija na govor mržnje Uzmimo najklimaviji a istovremeno i najsnažniji primjer: Razgovaraju dvojica gladnih siromaha - „Znaš li da je punjena pljeskavica ...
eSpona
Objavljeno: 12/04/2018
slavko-mandic-snila-baba-sto-joj-milo-biloKada je vidio da je đavo odnio šalu i da više neće moći da bude jedan od šrafova koji upravljaju nacionalnim javnim servisom RTV Crne Gore, oglasio se predsjednik ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
srdan-culafic-magija-sporta-i-novo-vrijemeOpsesija zvana "sport" obično se javlja kod mladih ljudi, a nadograđuju je vremenom odrasli. U početku to biva popunjavanje slobodnog vremena, trošenje energije ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
perica-jokic-moja-uloga-u-najvaznijoj-hajdukovoj-utakmiciBilo je to prije 38 godina... Umjesto da budem slavljenik, ja sam te 1980. postao glavni krivac za ispadanje splitskog Hajduka iz četvrtfinala evropskog fudbalskog ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
braho-adrovic-dobre-price-u-sjenci-konkursnih-kriterijuma„Razmeđa Bihora“, NVO Centar za kulturu „Bihor“, Podgorica, 2018. lKnjiga „Razmeđa Bihora“ koja sadrži izbor tridesetak priča  koje su prispjele na konkurs ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
ado-softic-vijek-u-znaku-cetvrtog-aprilaDanašnji dan, 4. april, istorijski i globalno posmatrano, vrlo je interesantan i inspirativan datum, nabijen događajima koji su trajno obilježili nemirni XX vijek. ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
ado-softic-odbrana-ivangradske-odbraneU beranskoj kotlini Lim nije slučajno ovako širok, razuđen i plitak. Dok god je takav on je izvor života i blagodeti u Poljimlju. Svako njegovo kroćenje i ...
eSpona
Objavljeno: 17/03/2018
milija-pajkovic-oces-li-josU vrijeme našeg djetinjstva i dijela našeg odrastanja postojala su pisana i nepisana pravila naših igara, pa i naših svađa i svađica. Nešto stariji dječaci i momci, ...
eSpona
Objavljeno: 10/03/2018
srdan-culafic-da-spasimo-klubove-navijace-i-sportKroz istoriju sporta pored pozitivnih primjera koji i dan danas krase tu granu društva, biĺo je i negativnih, koje su se većinom javljale kao posljedica navijačkih ...
eSpona
Objavljeno: 06/03/2018
janko-nikolovski-daci-pucaju-zar-neSaučesnici!? Kad se i na koji način prenuti!? Pišući o učeničkom nasilju u Digitanom demosu Rutović veli: sve je više spornih autoriteta. Onda se postavlja ...
eSpona
Objavljeno: 11/02/2018
milija-pajkovic-beranske-izborne-zavrzlame-biraci-ili-glasaciOva moja kolumna nema nikakve veze sa politikom, kako bi, možda, neko neupućen, na prvi pogled i pomislio, jer me taj domen djelovanja uopšte i ne zanima. Ovaj ...
eSpona
Objavljeno: 02/02/2018
janko-nikolovski-ne-naucna-fantastikaI monarhija je Republika - Res publica! Mogu li i mediji biti Res publica – u smislu vladavine? Jeste, monarhija je res publika, ali kao javna stvar (javna ...
eSpona
Objavljeno: 27/01/2018
zbogom-smekeruPoput mnogih legendi koje obilježe život brojnih generacija, poput onih koji se rođenjem pojave i svojim životom i učincima ostave vječitog traga za sobom, poput ...
eSpona
Objavljeno: 26/01/2018
srdan-culafic-da-ne-ugrozimo-jos-jednu-sjajnu-generacijuOpšte je poznato da je sport pravi reprezent države, a svaki uspjeh koji slavimo kada se ostvari dobar rezultat i osvoji medalja su produkt naših sportista. Iza ...
eSpona
Objavljeno: 12/01/2018
milija-pajkovic-uliceNe prođe mnogo vremena, a da se tako poneko ili neki ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima ...
eSpona
Objavljeno: 05/01/2018
milija-pajkovic-holivudsku-glumicu-milicu-milu-jovovic-treba-proglasiti-pocasnim-gradaninom-crne-goreO poznatoj holivudskoj glumici Mili Jovović pisao sam u nekoliko navrata, između ostalog, pojašnjavajući široj javnosti neke nepoznate činjenice i detalje iz ...
eSpona
Objavljeno: 03/01/2018
srdan-culafic-zeljeti-ili-imati-ono-sto-zelimoOpraštajući se od starog milenijuma prije 18 god. svako od nas je na svoj način gledao u bolje sjutra sa nadom da nam dolaze ljepša vremena. Taj period koji nas ...
eSpona

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone