Marko MiljanovZnameniti i glasoviti crnogorski vitez i junak, Marko Miljanov iz Kuča, opismenio se u pedesetoj godini života i zapisao je zanimljive dogodovštine iz svojeg i ranijih vremena. Sve te priče, ovaj vojskovođa, nekadašnji perjanik Danila Prvog Petrovića, koji je vojvodsku titulu dobio od knjaza Nikole Prvog, kod kojeg je docnije pao i u nemilost, uvrstio je u cjelinu, pod nazivom "Primjeri čojstva i junaštva".

Te zapise sam pročitao u više navrata i to u različitim životnim dobima. Uvijek su me privlačile te istinske, poučne, pa, čak i dirljive priče iz naroda, jedinstvenog po porijeklu a izdijeljenog na osnovu mnogo čega. Stoga sam se i divio, a i sada to, naravno, činim, njegovom nevjerovatnom trudu, koji je uložio da bi sve to popamtio, zapisao i tako otrgnuo od zaborava.

I ovih godina, iznova se vraćam tim pripovijestima, ali sada nešto, ne znam zbog čega, sve više ovako razmišljam - da su u tim davnim vremenima bile tako uobičajene i svakodnevne osobine, kao što su hrabrost, junaštvo, poštenje i mudrost, odnosno, sažetije iskazano, čojstvo i junaštvo, i to onako kako se to pripovijeda i piše, onda naš dobri vojvoda i junak Marko Miljanov Popović Drekalović sa Meduna, koji je bio, jedno vrijeme, i gradonačelnik Podgorice, po svemu sudeći ne bi pisao o tome, nego o onome što bi trebalo da je rijetkost a to su, prije svega, nečojstvo i nejunaštvo, odnosno, neljudskost i kukavičluk, pogotovo zbog toga što je nekako uobičajeno da se više piše o rijetkim zbivanjima, nego o onome čega je napretek!

Međutim, nešto premišljam - u ovom našem vremenu, koje je prepuno zlobe, pakosti, samoljublja, zavidljivosti, sebičnosti, hvalisanja, obmana i prevara, zločina, jednom riječju, nemorala u svim oblicima  i vrstama, ako bi se neko usudio da nastavi rad Marka Miljanovog i sakupi i napiše neke nove "Primjere čojstva i junaštva", doživio bi pravu golgotu i ne bi mogao ni knjigu da sastavi. Ali zato bi od onih drugih mogao da objavi tomove i tomove "Primjera nečojstva i nejunaštva"!

Milija Pajković

Aforizam dana:

Najmanje dobijamo od kada daju sve od sebe.
Vladislav Vlahović
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

viskom 300x250

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone