60 godina mature 2Starije generacije ljubitelja sedme umjetnosti rado se sjećaju odličnog američkog vesterna "Sedam veličanstvenih“, ali i oni koje je zanimala dobra muzika nijesu zaboravili izvanredni domaći sastav "Sedmorica mladih“! E, upravo, sedam veličanstvenih, a i, uprkos velikom bremenu godina, mladih, inače, nekadašnjih maturanata i maturantkinja čuvene beranske gimnazije, stiglo je u Berane na proslavu 60 ljeta otkako su položili ispit zrelosti! Osmi veličanstveni i mladi jeste čovjek nesalomivog duha, njihov profesor istorije, akademik dr Miomir Dašić.

Ovo je, ujedno, jedna od prvih, ako ne i prva, proslava šezdesetogodišnjice mature beranske gimnazije. Sadeta-Satka Redžepagić Čukić, profesor, Slavka Bogavac Lončarević, profesor, Jovan Laban, dip. inženjer agronomije, Miloje Vuković, dip. pravnik, Milovan Dušanov Zogović,  dip. ekonomista, Milan Račić, dip. ekonomista i dr Miomir - Miko Pajković, dip. inženjer mašinstva, sastali su u zgradi svoje gimnazije, nadaleko poznatom rasadniku znanja i stručnosti. Nakon minuta ćutanja u znak sjećanja na  preminule profesore, drugove i drugarice, prisutnim se obratio akademik dr Miomir Dašić, njihov najmlađi predavač, koji je izrazio zadovoljstvo što se ponovo vidi sa svojim đacima i što je u prilici da se i podsjeti razdoblja svojeg života kada je kao mlađani profesor  sticao iskustvo, koje mu je dosta značilo u daljem načnom usavršavanju. Ovaj krepki i pun duha akademik, koji znatan dio ljeta provodi u svojim Beranama i Rovcima, naglasio je da je ova generacija beranske gimnazije  jedna od najuspješnijih svih vremena, koja je iznjedrila doktore nauka, vrhunske stručnjake, a prije svega i dobre i čestite ljude.

60 godina mature

Slavka Bogavac Lončarević, vječito nasmijana, nekadašnja veoma omiljena profesorica biologije svih generacija, koja je poseban trag ostavila radeći u poznatoj beranskoj Drugoj osnovnoj školi, a sadašnjoj "Vuk Karadžić“, inače, jedna od onih koji su i upriličili ovaj skup, što se tiče sazivanja i uručivanja poziva maturantima i maturantkinjama, nije krila žaljenje što se pozivu nijesu odazvali, upravo, oni koji su i najviše zahtijevali da do ovog susreta i dođe. Naravno, iskazala je i razumijevanje za one koji nijesu mogli doputovati zbog bolesti.

Dr Miomir - Miko Pajković, koji je dao i finansijsku potporu ovom okupljanju, ujedno i organizator proslave, složio se sa gospođom Bogavac Lončarević, što se tiče nedolaska onih koji su to čvrsto obećali, pogotovo što se radi o jednom veoma značajnom jubileju.

60 godina mature 1

Drugi dio svečanosti, onaj opušteniji je nastavljen u jednom od poznatih beranskih restorana, uz hranu i piće i prisjećanja iz školskih dana. U tome su svi dali svoj doprinos, neki se i pripomažući starim fotografijama, koje su najbolje zapamtile sve mladiće i djevojke generacije, sve školske izlete po beranskoj dolini, koje su sačuvale trag  jednog vremena, poratnog, teškog i sa oskudicom, koje unekoliko odslikava i zapis, jednog od maturanata slavljenika, Jovana Labana, od avgusta 1959. godine, na poleđini fotografije njegove planine Sjekirice: "Na njenim zelenim plećima, pretrčao sam najljepši dio mladosti. Njenom ljepotom odiše moje nedosanjano djetinjstvo“! No, to vrijeme je  bilo prepoznatljivo i po mladosti željnoj saznanja i učenja.

Naredno okupljanje je zakazano za pet godina - ostale su nade da se ponovo sretnu u zgradi gimnazije, u svojem gradu mladosti, a zašto i da ne, jer su to, uistinu, neuiništive i nesalomive generacije, jer su to veličanstveni i vječito mladi đaci poznate beranske gimnazije!

 

Aforizam dana:

Rat je bolje rešenje. Daje šansu da neko preživi.
Rade Jovanović
Aforizmi >>>

eSpona OTV EU

Otvorena televizija

Predstavljamo knjigu:

Iz ugla satiričara:

Preporučujemo knjigu:

 

Zeljko Rutovic Postmediji knjiga

 

Priča eSpone