Kuca Gavra VukovicaSvečanim obraćanjem zvaničnika prisutnim polaznicima, danas je u Beranama otvorena 11. Ljetnja diplomatska škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“.  Kako je najavljeno, tema 11. Ljetnje škole je „Uloga i važnost diplomatije u vrijeme (dez)integracija - Doprinos globalnom miru i bezbjednosti“.

Prilikom svečane ceremonije otvaranja Škole prisutnima su se obratili: prof. dr Srđan Darmanović - ministar vanjskih poslova Crne Gore, Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine Berane, Peter Sijarta - ministar vanjskih poslova Mađarske i Fiona Mekluni - stalna koordinatorka sistema UN i predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Mekluni je u podsjetila da su, kako je kazala, prije jedanaest godina, UNDP i Ministarstvo vanjskih poslova udružili su snage da osnuju Ljetnu školu za mlade diplomate, zajedno sa partnerima iz Opštine Berane, te da je sve započelo kao skroman poduhvat stvaranja mreže diplomata širom svijeta i stavljanja Crne Gore na globalnu diplomatsku mapu.

Danas možemo sa ponosom da istaknemo da je ova Ljetna škola prešla sve granice i prevazišla sva početna očekivanja. Istinski je postala prepoznatljiva u svakom kutku svijeta. Te 2008. godine, kada je održana prva škola, imali smo polaznike iz svega 9 zemalja. Tokom protekle decenije, više od 65 zemalja je poslalo preko 500 mladih diplomata u Crnu Goru da steknu nove vještine i da se zemlje povežu. Iz Južne Koreje, Australije, Južnoafričke Republike, Andore, Avganistana, Izraela, Palestine, Jordana, Meksika, Mongolije, Tajlanda – da pomenemo tek neke. A to ujedno pokazuje da je ime prvog crnogorskog diplomate, Gavra Vukovića, postalo poznato širom planete“, istakla je, između ostalog, Mekluni.

Podsjetimo, Ljetnja diplomatska škola je prvi put organizovana 2008. godine, a polaznicima su mlade diplomate iz čitavog svijeta, dok su predavači istaknute crnogorske diplomate, predstavnici stranih ambasada u Crnoj Gori, profesori i eksperti iz različitih oblasti spoljne politike.

Saša Radunović

Foto: Arhiva Espona

 

 

Govor Srđana Darmanovića - ministra vanjskih poslova Crne Gore

Poštovani učesnici crnogorske Ljetnje škole za mlade diplomate, Dragi Petere, Ekselencije, Dame i gospodo,

Srdjan DarmanovicDobrodošli u Crnu Goru i dobrodošli u Berane, u kuću Gavra Vukovića, utemeljivača savremene crnogorske diplomatije. Na početku, želim da sa Vama podijelim zadovoljstvo što je kuća vojvode Vukovića već jedanaesti put kuća mladih diplomata iz različitih krajeva svijeta koji će, baš u Crnoj Gori, imati priliku da unaprijeđuju svoja znanja i razmijene mišljenja o ulozi i značaju diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela ekonomske, političke i bezbjedonosne saradnje na međunarodnom planu. Takođe, želim da posebno zahvalim dragom kolegi Peteru Sijartu, ministru vanjskih poslova i trgovine Mađarske, što je danas ovdje sa nama i što će, u okviru programa škole, sa Vama podijeliti svoje iskustvo i poglede na temu koja Vas je, ove godine, okupila u Crnoj Gori.  Zahvaljujem i Fioni Mekluni,  stalnoj predstavnici kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, kao našem dugogodišnjem partneru na ovom ali i drugim značajnim projektima i predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću, koji, sa svojim timom, svake godine značajno doprinosi uspješnoj realizaciji naše Ljetnje škole. Poštovane dame i gospodo,

Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković je, zahvaljujući zajedničkom radu i posvećenosti svih nas, postala već prepoznatljiv forum za razmjenu znanja, iskustava i mišljenja o savremenim međunarodnim odnosima i diplomatiji, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj diplomata iz cijelog svijeta.

Dozvolite da podsjetim da smo 2008. godine,  kada smo organizovali prvu ljetnju školu za mlade diplomate,  imali predstavnike devet država. Danas možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država.

Naredni dani biće prilika za vas, mlade kolege, da se bolje upoznate sa istorijom, kulturom, vanjsko političkim prioritetima ne samo Crne Gore, već svih država učesnica, te da kroz učenje, razmjenu mišljenja i ideja postavite, vjerujem, čvrste temelje buduće saradnje. Drage mlade kolege, Dozvolite da ukažem i na još jedan važan segment današnjeg okupljanja ovdje u Beranama. Ove godine navršava se 90 godina od smrti Gavra Vukovića, čije ime nosi naša škola za mlade diplomate a koji predstavlja jedno od najznačajnijih imena  crnogorske diplomatije u periodu njene nezavisnosti. Nakon zvaničnog priznanja naše države na Berlinskom kongresu 1879. godine, započela je nova epoha u državnom životu Crne Gore kada je po prvi put ustanovljeno Ministarstvo inostranih djela, na čijem čelu se, u periodu od 1899. godine do 1905. godine, nalazio upravo Gavro Vuković.  U kući u kojoj se trenutno nalazimo, pisao je svoje memoare koji predstavljaju svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali i vrijedan putokaz svima nama koji se danas bavimo ovim poslom. Nastavili smo njegovu misiju zalaganja za proaktivno, inicijativno i dinamično vođenje vanjske politike. Crna Gora se, obnavljanjem nezavisnosti 2006. godine, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs – izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država. U skladu sa postavljenim prioritetima, predano smo i kontinuirano radili  na nacionalnom i  institucionalnom razvoju, istovremeno predstavljajući svoju državu, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu, kao pouzdanog partnera, koji u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i punom poštovanju ljudskih prava. Danas to činimo kao punopravna članica NATO-a i predvodnik u procesu evropske integracije. Drage kolege, polaznici Ljetnje škole

Posebno nas raduje što su i ove godine sa nama, pored zemalja regiona i predstavnici geografski dalekih, ali prijateljski bliskih država, ne samo iz Evrope, već i Južne Amerike, Azije i Afrike. Uvjeren sam da će i ova obuka, uz jačanje kapaciteta doprinijeti i Vašem međusobnom povezivanju. U diplomatiji, kao jedinstvenom mehanizmu za afirmaciju interesa jedne države, uspostavljanje veza sa drugim mladim kolegama, koji će jednog dana biti na važnim funkcijama u svojim državama, izuzetno je značajno.

Na kraju, zadovoljstvo mi je da u ime Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova otvorim Jedanaestu ljetnju školu za mlade diplomate. Želim Vam uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori, kojoj će se, nadam se, neki od Vas vratiti obavljajući svoju diplomatsku misiju.

Zahvaljujem na pažnji!

 

Obraćanje Dragoslava Šćekića - predsjednika Opštine Berane

Dragi gosti,

Poštovani polaznici Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“,

Čast mi je, zadovoljstvo i privilegija da Vas pozdravim u ime Opštine Berane, i naravno u svoje lično ime, i  poželim dobrodošlicu. Posebno pozdravljam naše današnje goste:

-ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Mađarske Petera Sijarta,

-ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Srđana Darmanovića, kao i Fionu Mekluni, stalnu koordinatorku sistema UN i prestavnicu UNDP-a za Crnu Goru.

Dragoslav Scekic Skola diplomatijeMjesto na kojem se danas nalazimo, lik i djelo vojvode Gavra Vukovića obavezuju sve nas, posebno mlade naraštaje da sa posebnom dozom volje, želje i htjenja budu dio ove škole, na koju smo posebno ponosni iz prostog razloga što sve ono što je vojvoda Gavro ostavio kao neizbrisiv trag i danas predstavlja nezaobilazno štivo i pouku na koji način se stvaraju i ostavljaju djela u ,,korist roda svoga“. ,,Memoari“ koje nam je ostavio prvi ministar spoljnjih poslova u Vladi Crne Gore  Gavro Miljanov Vuković pripadaju najužem krugu najdragocjenije i najbolje memoarske literature. Nezaobilazno ime svoje epohe i u današnjem vremenu predstavlja  podstrek, ali i izazov da polaznici ove škole sa onim istim žarom, znanjem i ljubavlju pronose ime, ugled i slavu svoje države.

I ova, i slična manifestacija predstavljaju još jednu priliku da ponovimo nedvosmislen stav i pošaljemo jasnu poruku i sa ovog mjesta, a to je da Berane i Crna Gora čvrsto ostaju na evropskom putu. Našoj državi bilo je i ostaće mjesto u savremenoj porodici evropskih društava. Evropska Unija i članstvo u njoj nemaju alternativu.

Dragi polaznici, uz ogromnu želju i uvjerenje da vam ljetnja škola bude dodatni podstrek za usvajanje novih znanja i prijateljstava, uz želju da vam Berane ostane u najljepšoj uspomeni, ja vam od srca želim uspješan i plodonosan rad.

Hvala vam još jednom!

 

 

 Izjava EU baner

 

 

Nova Sloboda logotip

 

Otvorena televizija

Objavljeno: 11/07/2018
obiljezen-dan-sjecanja-na-zrtve-ratovaIzvođenjem poetsko-muzičkog recitala "Riječ poslije Srebrenice" obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
bravo-o-dive-beranke-osvojile-trece-mjesto-u-kategoriji-nove-klapske-pjesmeDruge noći takmičenja na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, Ženska klapa O’ Dive Belcanto ostavio je još bolji utisak od nastupa prve večeri, pa su u ...
eSpona
Objavljeno: 02/07/2018
o-dive-odusevile-na-medunarodnom-festivalu-klapa-u-perastuŽenska klapa O'Dive Belcanto iz Berana oduševila je nastupom na 17. KotorArt Međunarodnom festival klapa koji je održan u Perastu i čiji je takmičarski dio završen ...
eSpona
Objavljeno: 01/07/2018
iz-stampe-izasla-trinaesta-knjiga-perice-jokicaSaznanja Roberta Nimanija je trinaesta po redu knjiga Perice Jokića, objavljena u izdanju „Alme“ iz Beograda, 2018. Knjiga Saznanja Roberta ...
eSpona
Objavljeno: 27/06/2018
foto-reportaza-posjecene-tuzne-vrbe-predstavljaju-jos-tuzniju-sliku-beranaPočetak radova na nastavku Ulice Mira i Slobode (poznate kao obilaznica pored Lima) obilježila je bjesomučna sječa stabala u gradskom parku, a nastavljeno je ...
eSpona
Objavljeno: 26/06/2018
foto-reportaza-i-komentar-iz-beograda-bez-nove-slobode-danas-nema-slobode-duha-sjutraU svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, u Beogradu, 22. juna 2018. godine, promovisan je novi, sedmi, broj časopisa „Nova Sloboda“ koji je okupio brojne ...
eSpona
Objavljeno: 19/06/2018
promocija-nove-slobode-u-beograduPromocija časopisa „Nova Sloboda“ održaće se u petak, 22. juna, u Beogradu. Promocija će se održati u svečanoj sali Gradske opštine Savski Venac, koja se nalazi u ...
eSpona
Objavljeno: 16/06/2018
vlada-ce-raditi-na-daljem-poboljsanju-polozaja-romaVlada Crne Gore je spremna da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kazao ...
eSpona
Objavljeno: 14/06/2018
velimir-ralevic-odusevio-mlade-na-jugu-srbijePjesnik za djecu iz Berana, Velimir Ralević gostovao je prethodnih dana na jugu Srbije, gdje se u pet gradova  predstavio svojom poezijom najmlađim ...
eSpona
Objavljeno: 11/06/2018
gradani-romske-pripadnosti-zainteresovani-za-obuke-i-sezonski-radŽitelji romskih naselja Riversajd i Talum u Beranama iskazali su interesovanje za obukama, osposobljavanjem i zapošljavanjem. Predstavnici beranskog Biroa rada i ...
eSpona
Objavljeno: 06/06/2018
otvoren-preduzetnicki-kutak-u-gimnaziji-panto-malisicU znak obilježavanja petog juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, NVO „Sjeverna zemlja“ i Gimnazija „Panto Mališić“ otvorili su „Preduzetnički kutak“, što ...
eSpona
Objavljeno: 01/06/2018
pocela-limska-regataStartom posada u Plavu, na izvorištu Lima, danas je započela tradicionalna manifestacija “Limska regata”, koja će, kako je planirano, trajati do nedjelje, trećeg ...
eSpona
Objavljeno: 28/05/2018
odrzani-11-medunarodni-crnogorski-medijski-dijalozi9Jedanaesti Međunarodni crnogorski medijski dijalozi završeni su juče. Ovogodišnji skup, kojem je prisustvovalo 50-tak učesnika, održan je u Ulcinju, u hotelu ...
eSpona
Objavljeno: 27/05/2018
bravo-beranciBlizu 1.000 građana Berana odazvalo se pozivu organizatora akcije „Očistimo Jasikovac“ i u duhu slogana dalo svoj doprinos uređenju čuvenog beranskog izletišta i ...
eSpona
Objavljeno: 25/05/2018
za-sjutra-zakazana-akcija-ocistimo-jasikovacAkcija „Očistimo Jasikovac“, koju je pokrenula grupa Beranaca koji žive i rade van grada u kojem su rođeni, zakazana je za subotu, 26. maja, sa početkom u 10. ...
eSpona
Objavljeno: 24/05/2018
sjutra-pocinju-crnogorski-medijski-dijaloziJedanaesti Međunarodni naučni skup „Crnogorski medijski dijalozi“ održavaju se od petka do nedjelje, 25-27. maja, u Ulcinju. Skup će se održati u Hotelu „Otrant“, a ...
eSpona
Objavljeno: 17/05/2018
igra-nerava-izmedu-opstine-berane-i-ugostitelja-u-glavoj-ulici-suncobranom-na-tenduSlužbenici Opštine Berane već dva dana pokušavaju da uklone tende sa terasa lokala u glavnoj beranskoj ulici, Mojsija Zečevića, ali im to, usljed protivljenja ...
eSpona
Objavljeno: 14/05/2018
u-beranama-odrzana-mala-skola-eko-liderstvaU organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“, u Beranama je održana dvodnevna „Mala škola eko liderstva“, za 15 mladih iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Rožaje, ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
obiljezen-dan-pobjede-nad-fasizmomPosjetom Spomen kompleksu na Jasikovcu, polaganjem cvijeća i odavanjem pošte poginulima u Drugom svjetskom ratu, u Beranama je obilježen deveti maj, Dan pobjede nad ...
eSpona
Objavljeno: 09/05/2018
umjetnicka-djela-luke-radojevica-ukrasavaju-i-francuske-trgoveBeranac Luka Radojević svojim radom i skulpturama nastavio je da uljepšava brojne evropske i svjetske gradove, a posljednji u nizu je grad Condrieu, gdje je uradio ...
eSpona
Objavljeno: 06/05/2018
region-berana-i-rozaja-postaje-atrakcija-za-strane-turisteRegion sjevero-istoka Crne Gore svojim bogatim kulturno istorijskim nasleđem, jedinstvenim pejzažima, raznovrsnim aktivnostima u prirodi, specifičnom gastronomijom ...
eSpona
Objavljeno: 04/05/2018
trideset-i-osam-godina-od-smrti-josipa-broza-titaDanas se navršava 38 godina od smrti Josipa Broza Tita - doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i predsjednika Saveza ...
eSpona
Objavljeno: 03/05/2018
svjetski-dan-slobode-medija-zaposleni-u-crnogorskim-medijima-nemaju-razloga-za-slavljeSvjetski dan slobode medija ni ove godine nije razlog za slavlje za brojne zaposlene u toj djelatnosti u Crnoj Gori, istaknuto je u proglasu Sindikata medija ...
eSpona
Objavljeno: 26/04/2018
rozaje-odrzani-13-susreti-djecijih-pjesnika-krilata-seosnicaTrinaesti regionalni književni susreti dječijih pjesnika „Krilata Seošnica“ održani su u utorak, 24. aprila u  predivnom ambijentu u blizini Osnovne škole u ...
eSpona
Objavljeno: 26/04/2018
danas-se-obiljezava-medunarodni-dan-intelektualne-svojineSlanjem otvorenog pisma Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu, Nevladina organizacija „Luča Institut“ u saradnji sa Property Rights Alliance i 70 ...
eSpona
Objavljeno: 22/04/2018
ucenici-osnovne-skole-radomir-mitrovic-obiljezice-dan-knjige-i-dan-planete-zemljeU ponedjeljak, 23. aprila, učenici beranske Osnovne škole “Radomir Mitrović” će nizom aktivnosti obilježiti Svjetski dan knjige, a istog dana će uređenjem školskog ...
eSpona
Objavljeno: 20/04/2018
u-nedjelju-se-obiljezava-dan-planete-zemljeDan Planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila, a ove godine će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, tradicionalno, u ...
eSpona
Objavljeno: 19/04/2018
sjeverna-zemlja-objavila-poziv-za-malu-skolu-eko-liderstvaNevladina organizacija „Sjeverna zemlja“ iz Berana realizuje projekat „Mala škola eko liderstva“ koja je u skladu sa projektom koji realizuje ta NVO, a koji je ...
eSpona
Objavljeno: 17/04/2018
izvjestaj-iz-sjenke-za-poglavlje-27-predstavljen-na-okruglom-stoluPovodom zaključaka Okruglog stola pod nazivom „Predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27“ održanog u Podgorici saopštenjem za javnost oglasila se beranska ...
eSpona
Objavljeno: 10/04/2018
procedura-gradani-najavljuju-protest-zbog-pavlovog-zakonaPavlov zakon, kojim se predviđaju maksimalne zatvorske kazne za osumnjičene za smrt petnaestomjesečne bebe P.J. u skupštinskoj je proceduri, a grupa građana koja je ...
eSpona
Objavljeno: 09/04/2018
da-romi-budu-zastupljeni-u-skupstiniU susret osmom aprilu, Danu Roma, članice Koalicije „Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ u utorak, trećeg aprila, uručile su Inicijativu za izmjenu ...
eSpona
Objavljeno: 07/04/2018
odrzan-okrugli-sto-na-temu-treba-li-nam-lokalna-tv-kakva-ona-treba-da-budeMediji organizacija civilnog sektora su neophodni i, ako bi zaživjeli, predstavljali bi hit u Crnoj Gori i na prostoru bivše SFRJ ocijenjeno je na juče održanom ...
eSpona
Objavljeno: 06/04/2018
predstavljen-film-stop-djecijem-prosjacenjuPovodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava osmog aprila, juče je u sali Centra za kulturu u Beranama održana projekcija dokumentarnog filma “Stop dječijem ...
eSpona
Objavljeno: 05/04/2018
nvo-spona-organizuje-okruli-sto-na-temu-rada-lokalne-televizijeNevladina organizacija “Spona” iz Berana organizuje u Bijelom Polju okrugli sto na temu: “Treba li nam lokalna TV? Kakva ona treba da bude?”. Okrugli sto će se ...
eSpona
Objavljeno: 02/04/2018
danas-je-svjetski-dan-osoba-s-autizmomUdruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Fondacija "Ognjen Rakočević" obilježavaju drugi april – Svjetski dan osoba s autizmom. Tim povodom organizovan je događaj ...
eSpona
Objavljeno: 27/03/2018
nvo-luca-institut-crnogorska-inovacija-proglasena-za-najbolju-na-svijetuPovodom dobijanja priznanja na Samitu svjetske nagrade u Beču saopštenjem se oglasila Nevladina organizacija „Luča institut“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona
Objavljeno: 26/03/2018
tokom-dana-karijere-bice-ponudeno-500-radnih-mjestaManifestacija Dani karijere biće održana u četvrtak i petak, 29. i 30. marta, u Podgorici. Organizatori ove godine očekuju najveći sajam do sada. Prema navodima ...
eSpona
Objavljeno: 26/03/2018
najavljeno-useljenje-studenata-u-univerzitetski-centarMinistar prosvjete Damir Šehović izrazio je očekivanje da će se u narednih nekoliko dana studenti Visoke medicinske škole u Beranama useliti u objekat ...
eSpona
Objavljeno: 23/03/2018
nvo-green-home-pozvao-gradane-crne-gore-da-se-ukljuce-u-obiljezavanje-sata-za-planetuPridružujući se akcijama obilježavanja “Sata za planet”, Nevladina organizacija “Green Home” pozvala je građane Crne Gore da u subotu, 24. marta, od 20.30 ...
eSpona
Objavljeno: 23/03/2018
nvo-spona-privodi-se-kraju-prva-faza-realizacije-projekta-otvorena-televizijaNevladina organizacija “Spona” iz Berana privodi kraju peti mjesec realizacije projekta “Otvorena televizija (OTV).  Inače, Spona je jedina NVO iz Crne Gore ...
eSpona
Objavljeno: 22/03/2018
dovidenja-druze-dovidenjaGojko Kastratović (1938 – 2018) Napustio nas je, ovih dana, Gojko Perišin Kastratović, vrsni intelektualac i filmski stvaralac, a kinematografska djela koje je ...
eSpona
Objavljeno: 22/03/2018
berane-pokriveno-snijeznim-pokrivacemNajveće sniježne padavine u Beranama pale su početkom proljeća, umjesto tokom zime. Danas je Berane pokriveno sniježnim pokrivačem kolikim ga tokom čitave zime nije ...
eSpona
Objavljeno: 20/03/2018
svjetski-dan-voda-obiljezava-se-na-sjeveru-crne-goreCrna Gora i Žabljak predstavljaju ove godine centar evropskih okupljanja i dešavanja povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Kako je najavljeno, tim povodom će ...
eSpona
Objavljeno: 20/03/2018
nvu-beranda-postavila-platforme-za-dolazak-rodaUdruženje građana “Beranda” postavilo je u petak dvije platforme za buduća gnijezda bijelih roda u Polimskoj ulici u Beranama. Podsjetimo, Beranci nestrpljivo ...
eSpona
Objavljeno: 18/03/2018
foto-esej-dusana-stijovica-berane-ubijanje-gradaTurski novinar Ahmed Šerif u tekstu objavljenom 22. avgusta 1910. godine u istambulskom časopisu „Tanin“ piše: „Neka kaže ko šta hoće, oni koji duže vrijeme borave ...
eSpona
Objavljeno: 16/03/2018
predstavnici-norbcg-a-ucestvovali-na-10-sastanku-ieepo-u-beograduPredsjednica Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore (NORBCG)  Nataša Bulatović i Andrijana Nikolić - osnivač organizacije, učestvovale su na 10. ...
eSpona
Objavljeno: 15/03/2018
danas-se-obiljezava-svjetski-dan-potrosacaOsnovna prava potrošača u Crnoj Gori su na alarmantno niskom nivou, ocijenili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) i pozvali nadležne institucije da ...
eSpona
Objavljeno: 09/03/2018
novo-poravnanje-prihvaceno-da-se-jednom-od-ostecenih-sluzbenika-isplati-1-000-euraUsljed neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, predstavnici beranske lokalne uprave prihvatili su da se jednom od oštećenih radnika ...
eSpona
Objavljeno: 08/03/2018
u-susret-8-martu-medunarodnom-prazniku-zena-sinoc-odrzan-koncertU organizaciji beranskog Centra za kulturu, sinoć je održan koncert povodom međunarodnog praznika Dana žena. U čast dama, na koncertu su učestvovali: vokalna grupa ...
eSpona
Objavljeno: 07/03/2018
zajedno-do-un-ciljeva-odrzivog-razvojaRealizacija projekta „Znanjem i saradnjom do UN ciljeva održivog razvoja“ predstavlja temu saopštenja NVO „Sjeverna zemlja“. Dostavljeno saopštenje Espona ...
eSpona